vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ferestrele larg deschise, soluția antiincendiu aplicată la SJU Slatina

Pacienții infectați cu SARS-CoV-2, internați la Spitalul Județean de Urgență din Slatina, dar și angajații spitalului trag un semnal de alarmă cu privire la condițiile precare din saloane.

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu devastator, precum cel de la Piatra-Neamț, cadrele medicale sunt nevoite să aerisească din două în două ore saloanele, pacienții așteptând în frig, scrie adevarul.ro. Măsura este aplicată cu strictețe în cadrul unității spitalicești, întrucât pacienții bolnavi au nevoie constant de oxigen.

Cei care au solicitat în mod special găsirea unei soluții potrivite, astfel încât pacienții să nu mai îndure frigul au fost chiar angajații SJU, nevoiți și ei să suporte aceleași condiții.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Azi-noapte au îngheţat de frig, au venit bocnă din tura de noapte. (…) Pacienţii au stat cu trei pături pe ei, de nu se mai putea face tratamentul la ei. (…) Păcat de pacienţi, oricare putem să ajungem acolo, noi sau apropiaţii noştri. I s-a rupt inima persoanei de la care ştiu asta şi ştiu că a fost tură foarte grea azi-noapte….”, potrivit Adevarul..

Conducerea spitalului precizează că nu este vorba despre vreo defecțiune a sistemului de încălzire ci, pur și simplu, este o modalitate de a asigura oxigenul necesar pacienților.

„Le-am dat câte două-trei pături, pentru când se aeriseşte. Căldură este peste tot, dar, am mai spus-o şi altora, (..) din cauza consumului mare de oxigen în zona de Terapie Intensivă şi în zona de COVID, unde se foloseşte oxigenul non-stop, iar pacienţii nu au cultura necesară ca atunci când îşi dau masca jos să se ducă la toaletă să închidă oxigenul, nimeni nu poate sta lângă ei şi oxigenul curge, se încarcă atmosfera cu oxigen. Din normele tehnice pe care le-am studiat şi eu, dacă încărcătura de oxigen depăşte 22,5% într-o cameră, şi oxigenul nu miroasă, există riscul de a lua foc hainele, lenjeria şi aşa mai departe, care se îmbibă cu oxigen. În momentul când depăşeşte concentraţia la 27%, pe care n-avem cum s-o ştim, se poate lua foc şi prin electrizarea hainelor“, a explicat managerul SJU Slatina, Dan Stana.

Acesta susține că are în vederea achiziționarea unor aparate speciale de măsurare a oxigenului, însă până atunci rămâne valabilă aerisirea la două ore a saloanelor.

„Am luat decizia – până la achiziţionarea, pentru că am făcut comandă să achiziţionăm nişte aparate mobile de măsurat concentraţia de oxigen în camere – ca prin graficul de lucru, în fiecare secţie unde se foloseşte oxigen să se aerisească din două în două ore camerele respective. Or, în camere, am fost personal şi am verificat, sunt undeva la 22 grade, e OK, zic eu. (…) Centrala merge non-stop, avem centrală proprie a spitalului. Nu există aşa-ceva (n. red. – temperatură foarte scăzută). Că e mai răcoare, din cauză că se aeriseşte din două în două ore, asta e altceva”, a mai spus managerul Stana.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Olt, instituție în subordinea căreia se află SJU Slatina, a menționat că întârzierea aprobării bugetului la nivelul consiliului a făcut ca echipamentele să nu fi achiziționate. Acesta este conștient de situația din spital, însă bugetul pe anul 2021 nu a fost încă stabilit, ceea ce a dus la amânare unor achiziții, precum cele antifoc.

„Noi suntem în procedură de achiziţionare, dar, aşa cum v-am spus, pentru investiţiile noi trebuie să avem buget aprobat. Noi am identificat pentru ATI ceea ce trebuie să facem astfel încât să avem funcţional un sistem ATI antifoc în acele saloane care permit paturi de ATI. În momentul de faţă nu putem să facem achiziţia acelor dispozitive până nu avem bugetul funcţional. Până atunci procedurile sunt clare, trimise de Ministerul Sănătăţii, deschiderea acestor geamuri. (…) Acele instalaţii conţin un praf care nu este toxic pentru persoanele aflate în salon, dar pornesc atunci când în salon este fum peste o anumită intensitate, sau foc. Deschiderea geamului e o procedură stabilită de Ministerul Sănătăţii, ca prevenţie, adică ea va fi şi după (n. red. – instalarea sistemelor antifoc)”, a declarat preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, notează adevarul.ro.

Politica