duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Tineri din Craiova, între restauratorii Casei Dianu

Restaurarea Casei Dianu avansează rapid, iar lucrarea ar urma să fie gata în vară, afirmă Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj. Potrivit acestuia, în prezent, se lucrează la etajul 1 al clădirii, pentru stucaturi fiind folosite foițe de aur de 24 karate. Între specialiștii restauratori se află și tineri craioveni, aceştia fiind absolvenți ai unui program de master în Conservare și Restaurare din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă.

Din toamnă, Casa Dianu va deveni Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, în baza unui demers comun cu Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”. Conform spuselor preşedintelui CJ Dolj, Cosmin Vasile, „acolo vor fi aduse 23 de colecții de cărți ale unor autori români plecați în exil, colecții a căror valoare depășește 1,5 milioane de euro.”

„Întregul proiect este menit să introducă în circuitul cultural și turistic o clădire cu valoare de monument istoric. Investiția totală se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, din fonduri europene”, a mai adăugat acesta pe pagina personală de facebook.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Casa Dianu, de pe strada 24 Ianuarie din Craiova, este monument istoric ce datează de la 1900-1905.
Casa, împreună cu alte două corpuri de clădire, se află într-o curte de 1.300 de metri pătrați. Imobilul are un regim de înălțime pe trei niveluri (demisol, parter, mansardă) cu trei căi de acces. Intrarea principală prezintă un șir de trepte exterioare, acoperite de o marchiză, și unul de trepte interioare care dau într-un vestibul ce asigură accesul și la demisolul clădirii. Sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, perioada din care datează edificiul, corespunde perioadei în care oraşul Craiova a trecut prin profunde transformări edilitare: sistematizarea reţelei stradale, amenajarea şi modernizarea unor grădini publice importante, construirea şi consolidarea unor edificii publice şi particulare, mărturii ce atestă atmosfera şi efervescenţa creatoare a anilor 1900.

A fost locuința familiei Dianu, un neam de moșieri numeros și binecunoscut în Craiova începutului de secol XX, care a dat însă și o serie de intelectuali (magistrați, profesori și scriitori – frații Constantin N. Dianu și Dumitru N. Dianu, Costel Dianu, Romulus Dianu), dar și comercianți (Ioan Dianu). Ulterior, clădirea a fost sediul Școlii de Artă „Cornetti”, iar în prezent se află în proprietatea Consiliului Județean Dolj, sub administrarea Bibliotecii Județene “Alexandru și Aristia Aman”.

Alexandru Nica

Politica