Conecteaza-te cu noi

Actualitate

O viitură a măturat totul în cale după ce un ghețar din Himalaya s-a prăbușit într-un lac de acumulare în nordul Indiei

Publicat

pe

Până la 150 de persoane ar fi murit după ce bucăți desprinse dintr-un gheţar din Himalaya s-au prăbuşit duminică dimineața într-un lac de acumulare din nordul Indiei, iar viitura formată a cauzat inundații masive, a avariat o centrală electrică și a dus la evacuarea satelor din aval, scrie Digi24.

„Numărul concret al victimelor nu a fost deocamdată confirmat, dar ne temem că între 100 şi 150 de persoane au murit”, a declarat un oficial al guvernului din statul indian Uttarakhand, unde s-a produs incidentul.

Un martor ocular a relatat că a văzut înaintând un adevărat „zid” de praf, roci şi apă, odată cu avalanșa care s-a declanșat. „Viitura s-a produs foarte repede, nu am avut timp să alertăm pe nimeni”, a povestit Sanjay Singh Rana, care locuieşte într-o zonă mai înaltă a satului Raini. „Am crezut că şi noi vom fi luaţi de apă”, a adăugat el.

Autorităţile indiene au plasat în stare de alertă maximală multe dintre districtele aflate în nordul ţării.

Statul Uttarakhand, situat în Munţii Himalaya, se confruntă cu un risc sporit de inundaţii, viituri şi alunecări de teren. În iunie 2013, ploile torenţiale au provocat inundaţii catastrofale, care au făcut aproape 6.000 de victime. Acel dezastru natural a fost denumit atunci un „tsunami-ul himalayan”, pentru că torentele uriaşe de apă care s-au format în munţi au antrenat la vale cantităţi mari de roci şi de noroi, acoperind locuinţe şi distrugând numeroase clădiri, drumuri şi poduri situate în aval.

foto: captura video

Continue Reading