sâmbătă, mai 11, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Muncii: Toate dosarele de pensie vor fi evaluate

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat miercuri seara că toate dosarele de pensie vor fi evaluate pentru a fi pregătite de recalcularea pensiilor pe noua lege pe care actuala coaliție de guvernare o pregătește, susținând că nicio pensie nu va scădea.

Raluca Turcan a anunțat că va emite joi ordinul de ministrul prin care să fie evaluate toate dosarele de pensie, aproximativ 5 milioane.

„Procesul de evaluare (…) presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiți indicatori (..) când este gata procedura legislativă și legea, declanșăm procesul de recalculare și, într-o perioadă scurtă de timp, pensiile vor intra la plată recalculate”, a spus Raluca Turcan ciatată de Agerpres. Noile valori ale pensiilor ar urma să intre în plată „undeva anul viitor”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Va fi făcută și o analiză a stagiului de cotizare luat în calcul pentru evaluarea pensiilor.

Ministrul a insistat că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării.

Despre o posibilă creștere a pensiilor pentru acest an, Raluca Turcan a spus că așteaptă bugetul alocat Ministerului Muncii, dar speră să fie o creștere astfel încât să nu scadă puterea de cumpărare, să acopere cel puțin creșterea inflației.

„Creșterea pensiilor cu 14% a fost cel mai mare efort făcut de o țară în plină criză economică”, a spus Raluca Turcan.

De asemenea, potrivit ministrului, legea promovată de PSD, care prevede o majorare de 40% a pensiilor, va fi prorogată.

„Pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în fața a milioane de pensionari, într-un mod cât se poate de cinic, practic va fi, cel mai probabil, prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor, sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate și echitate în sistemul de pensii, a declarat Raluca Turcan.

Raluca Turcan a vorbit și despre pensiile speciale și a spus că cei 9.500 de beneficiari sunt din șase categorii, cele mai mari pensii fiind ale magistraților. Angajații din Apărare intră pe sistemul de pensii ocupaționale, nu în categoria pensiilor speciale.

„S-a politizat foarte tare acest subiect”, a spus Raluca Turcan, adăugând: „Dacă ar fi să renunți complet la aceste pensii speciale, multe dintre ele vor scădea (…) din perspectiva calculării lor”.

Ministrul Muncii a explicat că, în cazul pensiilor speciale, există câteva proiecții pe diferite variante care să aducă „într-un echilibru partea de contributivitate cu partea de criterii favorizante”.

„De umblat asupra lor, vom umbla (…) Încercăm să găsim acea formulă juridică, care să ne treacă de Curtea Constituțională”, a spus Raluca Turcan.

Politica