vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Oltenii au comemorat Mica Unire într-un cadru restrâns

Anul acesta, după 162 de ani de la sărbătoarea Micii Uniri, oltenii au comemorat ziua de 24 ianuarie într-un cadru minimal, la care au participat reprezentanții instituțiilor locale și alte câteva zeci de persoane.

Unirea Principatelor Române a fost celebrată în prezența prefectului de Olt Florin Homorean, subprefectului Octavian Olteanu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Virgil Delureanu, vicepreședintele aceleiași instituții, Emil Moț, primarul municipiului Slatina, cei doi viceprimari ai Slatinei, Gigi Vîlceleanu și Claudiu Stăncioiu. La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării Naționale din teritoriu.

Ceremonia, care s-a desfășurat pe platoul din fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Slatina, a  debutat cu onorul dat de reprezentantului Guvernului în teritoriu și intonarea imnului de stat al României. La final, au fost depuse coroane de flori la statuie și a fost oficiată o slujbă de un sobor de preoți din cadrul Episcopiei Slatinei și Romanaților.

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,24 ianuarie ne oferă prilejul să onorăm o pagină importantă din istoria noastră, din ceea ce suntem și ceea ce am devenit datorită înaintașilor noștri. Lecțiile evenimentului istoric de la 1859, Mica Unire, ne-au învățat că dorința de unire a românilor a fost din veacuri visul nostru de aur.

Iată că se împlinesc astăzi 162 de ani de la primul act istoric major în devenirea statului unitar și suveran român actual: Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza și începutul împlinirii celui mai preţios ideal românesc, reîntregirea într-o singură patrie a naţiunii române.

Noi, cei de astăzi, trebuie să înțelegem că democrația contemporană nu presupune renunţarea la valorile tradiţionale şi conştiinţa naţională, nu presupune abandonarea istoriei şi a strămoşilor noştri, ci dimpotrivă, întoarcerea către toate acestea reprezintă o datorie sfântă a noastră și cel mai profund mod de a ne onora înaintașii. Pentru că, vizionari şi patrioţi desăvârşiţi, cei care au săvârșit unirea de la 1859 au reprezentat poate cea mai preţioasă generaţie de politicieni şi oameni de stat de care poporul român a avut vreodată parte, a căror iscusinţă politică şi dragoste de ţară au impus dorinţa neamului în faţa puterilor vremii.

Astăzi este bine să învăţăm din filele istoriei. Să știm că atunci, în ianuarie 1859, românii au avut un obiectiv suprem, au lăsat deoparte neînţelegerile şi disensiunile şi au ales acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Să știm că liderii politici ai acelor vremuri, indiferent de culoarea lor politică, au ştiut să pună interesele României înaintea intereselor politice personale. Tocmai de aceea, Mica Unire de la 1859 este o lecţie de istorie importantă pentru noi, pentru că ea ne învață că solidaritatea şi unitatea sunt mult mai de preţ şi mai folositoare românilor decât tensiunile și dezbinarea.  Astăzi, ca şi în 1859, şansele de progres ce se deschid României sunt imense. Ca şi atunci, astăzi românii îşi doresc să trăiască liber şi să depăşească aceste momente de criză şi încercare, de pandemie și suferință.

Trebuie să păstrăm tradiţia și să nu ne dezamăgim strămoşii. Trebuie să învățăm de la ei și să lăsăm moștenire credința că vom răzbi indiferent de încercările prin care trecem. Deşi suntem un popor cu o istorie tumultoasă, unirea a creat avuţia noastră nepreţuită, adică România. Și este o onoare pentru mine să fiu astăzi alături de dumneavoastră, urmaşi ai marelui Cuza.

Închei prin a spune cu credinţă: Trăiască unitatea poporului român! Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a transmis Prefectul de Olt, Florin Homorean.

Foto: evenimentdeolt.ro

Politica