duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Colegiul Electoral american a confirmat oficial victoria lui Joe Biden

Electorii americani au confirmat formal alegerea lui Joe Biden ca preşedinte al SUA.

Joe Biden a trecut pragul de 270 voturi electorale necesar pentru a deveni președinte după ce a primit cele 55 de voturi din California

Membrii Colegiului Electoral din Michigan, Pennsylvania, Georgia, Wisconsin și Arizona – state câștigate de Biden, dar pentru care Trump a anunţat că va lupta în instanță – au votat pentru Biden. Toţi cei 16 electori din Georgia, 11 din Arizona şi 20 din Pennsylvania au votat pentru Biden. De asemenea, și cei 10 electori din Wisconsin au votat pentru candidatul democrat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, care îi acuză pe adversarii săi democraţi că au comis fraude la acel scrutin, a încercat să blocheze votul Colegiului Electoral din Georgia şi din alte state cheie în care a pierdut scrutinul, dar Curtea Supremă a SUA a respins un recurs în acest sens formulat de statul Texas, condus de republicani.

În schimb, preşedintele ales a denunţat eforturile preşedintelui în exerciţiu Donald Trump de a întoarce rezultatul alegerilor, precum şi presiunile asupra oficialilor, calificându-le drept inadmisibile.  

„Integritatea alegerilor noastre a fost păstrată. Acum este timpul să întoarcem foaia. Să ne întâlnim. Flacăra democraţiei a fost aprinsă cu mult timp în urmă în această ţară. Iar acum ştim că nimic – nici măcar o pandemie sau un abuz de putere – nu poate stinge acea flacără”, a spus preşedintele ales al SUA adresându-se naţiunii din Delaware după ce victoria sa a fost confirmată de electorii americani.

Rezultatele votului din Colegiul Electoral vor fi transmise la Washington D.C., iar voturile vor fi numărate formal în Congresul reunit pe 6 ianuarie şi prezidat de vicepreşedintele SUA Mike Pence.

spot_img
spot_img

Politica