Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Criza UE continuă. Premierul polonez refuză să voteze bugetul

Publicat

pe

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a susţinut miercuri că ţara sa va bloca şi la votul final bugetul multianual al UE, cum a procedat luni alături de Ungaria la un vot preliminar, cele două ţări nefiind de acord cu condiţionalitatea privind statul de drept.

”O Uniune Europeană în care există o oligarhie europeană care pedepseşte (statele membre) cele mai slabe nu este Uniunea Europeană în care noi am intrat”, a spus Morawiecki în faţa parlamentului de la Varşovia.

„Am spus ”da” Uniunii Europene, dar ”nu” pedepsirii noastre ca pe nişte copii”, a adăugat şeful guvernului polonez, avertizând că dorinţa Bruxellesului de a impune condiţii politice pentru accesarea fondurilor europene ar putea conduce în final la ”dezintegrarea UE”, transmite Agerpres.

În schimb, liderii Parlamentului European spun că nu vor face „nicio concesie” în faţa Ungariei şi Poloniei.

„Nicio concesie nu va fi făcută din partea noastră”, au afirmat ei într-un comunicat.

„Liderii Parlamentului European regretă profund acest blocaj şi reafirmă că acordurile încheiate asupra bugetului multianual, cât şi a asupra condiţionalităţii cu statul de drept) (…) nu pot fi în niciun caz redeschise”, au adăugat ei.

Uniunea Europeană analizează „soluţii practice” pentru a rezolva conflictul, însă va avansa fără cele două state în cazul în care nu va exista o soluţie, a declarat, miercuri, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

O nouă videoconferință a șefilor de stat și de guvern din UE va avea loc joi pentru gestionarea crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Continue Reading