Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Covid-19. Mai multe restricţii în încercarea de a încetini cel de al doilea val al pandemiei

Publicat

pe

Statele lumii introduc restricţii după restricţii în încercarea de a încetini cel de al doilea val al pandemiei de coronavirus.

Belgia, care a fost unul din statele cele mai afectate de coronavirus din Europa, pare să fi depăşit „al doilea val”, arată cifrele oficiale.

Astfel, în urma restricțiilor impuse, s-a redus ritmul spitalizărilor: numărul acestora a scăzut cu 23% în cursul ultimei săptămâni. De asemenea, deşi sunt ocupate peste 1400 de paturi la terapie intensivă, s-a înregistrat şi în acest sens o scădere de 4%.

Aceste cifre apar după ce la începutul lui noiembrie în Belgia au fost implementate o serie de măsuri restrictive, de la închiderea magazinelor neesenţiale la limitarea vizitelor între cunoştinţe la o persoană pe gospodărie pe săptămână.  

Autorităţile au reglementat totodată două chestiuni cu care se confruntă multe ţări, şi anume cine va plăti pentru vaccinurile anti-COVID-19 şi dacă acestea vor fi obligatorii. Potrivit media locale, miniştrii au decis luni ca vaccinurile să fie puse la dispoziţie gratuit tuturor belgienilor şi să nu fie obligatorii, guvernul sperând astfel ca vaccinul să ajungă la minim 8 milioane din cele 11 milioane de belgieni.

Și Franța se pare că a recâştigat controlul asupra epidemiei, însă nu este pregătită să relaxeze al doilea lockdown naţional, a declarat ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran.

După ce interdicţiile de deplasare pe timp de noapte aplicate în marile oraşe la mijlocul lunii octombrie nu au dat rezultatele aşteptate de guvern, acesta a impus un lockdown de o lună pe 30 octombrie, chiar dacă mai puţin strict decât cel din perioada 17 martie-11 mai.

După ce a atins un vârf de 86.852 de cazuri noi la 7 noiembrie, rata de infectare a scăzut accentuat, ajungând luni la 9.406. Cu toate acestea, numărul persoanelor spitalizate cu COVID-19 a atins un maxim istoric de 33.497, chiar dacă media săptămânală de noi internări, în prezent la 339, a scăzut constant de la începutul lunii, când depăşea 1.000.

Cu aproape 2 milioane de cazuri totale, Franţa se află pe locul patru în lume în privinţa numărului de infectări, după SUA, India şi Brazilia. Bilanţul deceselor, 45.054, este cel de-al şaptea la nivel mondial.

Republica Cehă a raportat o nouă scădere a numărului de infecţii cu COVID-19 şi decese cauzate de virus, dar ţara rămâne printre cele mai afectate din Europa. Datele Ministerului Sănătăţii au arătat că sâmbătă au fost 4.199 de cazuri noi, în scădere cu mai mult de 3.500 faţă de aceeaşi zi din săptămâna precedentă, pe fondul unor măsuri dure. Numărul total de cazuri în ţara cu 10,7 milioane de locuitori, de la începutul pandemiei, se ridică acum la 458.229. Numărul morţilor este de 6.058, scrie Adevărul.

Și Israelul a reuşit să controleze al doilea val de coronavirus cu o o lună de carantină. Deşi cursurile urmau să înceapă treptat de la 1 noiembrie (după o lună şi jumătate de la impunerea carantinei), coordonatorul naţional pentru gestionarea pandemiei, Roni Gamzu, a propus o amânare de încă două săptămâni pentru ca Sănătatea, Educaţia şi Finanţele să se pună de acord în toate detaliile.  

Israel a suferit un prim val relativ uşor de coronavirus în primăvară, dar al doilea val din toamnă a obligat autorităţile să decreteze o nouă izolare la nivel naţional.  

Ţara a înregistrat în total 306.000 de contagieri, dintre care mai mult de 50 % în ultima lună şi jumătate, şi peste 2.278 de decese.

Continue Reading