Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Complexul Energetic Oltenia va primi ajutor de la stat pentru restructurare

Publicat

pe

Complexul Energetic Oltenia a fost invitat de Comisia Europeană să înceapă procedura de notificare, etapa finală a procesului de aprobare a Planului de restructurare și decarbonare.
Planul a fost trimis la analiză de două luni, timp în care au fost clarificate unele prevederi ale documentului, cum ar fi cele legate de veniturile companiei sau cele referitoare la contractele de finanțare bancară.

Potrivit spuselor lui Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia, planul presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro.
„Am arătat partenerilor de dialog de la Bruxelles că sursa noastră principală de venituri este vânzarea de energie electrică și am oferit explicații despre strategia de vânzare. Comisia a mai vrut să știe de ce contractele CEO sunt anuale și nu multianuale și le-am explicat că acest lucru nu a fost posibil din cauza legislației din România. Această legislație specifică domeniului este în curs de modificare și se va încheia la începutul anului viitor. Sigur, acestea sunt întrebări firești, mai ales că este un Plan complex care se întinde pe 5 ani și care presupune un efort financiar de 3,5 miliarde de euro. Dialogul cu Comisia Europeană va continua și în perioada de notificare, iar eu și echipa mea suntem pregătiți să răspundem și să clarificăm orice întrebare venită de la Bruxelles”, a declarat Daniel Burlan, președintele Directoratului CE Oltenia.

Planul de restructurare și decarbonare a fost gândit și structurat pe o perioadă de cinci ani, perioadă în care compania trebuie să devină viabilă prin eficientizarea operațiunilor și trecerea la resurse regenerabile și mai puțin poluante. Complexul Energetic Oltenia are o cotă de piață de 22% și este al doilea jucător de pe piața locală a energiei electrice.

„În contextul politicilor europene actuale de decarbonare, care au drept rezultat utilizarea din ce în ce mai redusă a combustibililor fosili și mai ales a cărbunelui, implementarea Planului de dezvoltare și decarbonare al CE Oltenia are un rol deosebit în direcțiile strategice de dezvoltare a sectorului energetic, în vederea realizării unei tranziții realiste și sustenabile către o producție de energie electrică cu emisii cât mai reduse de carbon, în
speță, transferul de la capacitățile pe cărbune la cele pe gaze naturale și surse regenerabile de energie. Acesta reprezintă un proiect de investiții prioritar în strategia energetică întrucât generează un impact pozitiv asupra emisiilor de CO2 în producerea de energie electrică și contribuie la asigurarea securității energetice și reducerea dependenței de
resursele energetice externe”, se arată în Strategia Energetică a României.

Continue Reading