duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Kamala Harris, prima femeie de culoare care devine vicepreședintele SUA

Kamala Harris, în vârstă de 55 de ani, devine prima persoană de culoare care va deține funcția vicepreședinte în SUA după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale, scrie Digi24.

Ea a reacționat după victoria lui Joe Biden de la Casa Albă și a spus că aceste alegeri sunt despre sufletul Americii și despre dorința americanilor de a lupta.”Avem mult de muncă. Hai să începem”, a spus Kamala Harris.

  Kamala Harris a postat, pe Twitter, un filmuleț care surprinde momentul în care își împărtășește bucuria, la telefon, cu președintele ales: „Am reușit, am reușit, Joe! Vei fi următorul președinte al Statelor Unite!”, îi spune ea și apoi râde. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Inițial, Kamala Harris s-a înscris în cursa pentru a obține nominalizarea democraților în cursa pentru Casa Albă, fiind un competitor pentru Joe Biden. După câteva luni, Kamala Harris a renunțat la visul ei prezidențial, însă a primit ulteror șansa de a ajunge la Casa Albă făcând echipă cu fostul vicepreședinte Joe Biden.

În urmă cu un an, senatoarea din California se făcea remarcată în rândul candidaților Partidului Democrat și îl criticase deschis pe Joe Biden la o dezbatere, dar spre sfârșitul anului 2019 a anunțat că renunță la campanie, din lipsă de fonduri.

Kamala Harris nu numai că va fi prima femeie vicepreședinte, dar este și prima persoană de culoare, cu rădăcini sud-asiatice, care ajunge în această funcție. În educația și formarea ei ca om se împletesc mai multe culturi, fiind, dincolo de inteligența nativă, un om considerat reprezentativ pentru societatea americană de astăzi.

Mama sa a fost o tânără prodigioasă: a terminat Universitatea din Delhi la vârsta de 19 ani și a plecat din India în 1958 pentru a face un doctorat în nutriție și endocrinologie, ulterior devenind cercetător specializat în cancerul de sân. Și-a luat doctoratul la vârsta de 25 de ani, în 1964, în același an în care a născut-o pe Kamala. A mers la serviciu până în ultima clipă. Când i s-a rupt apa, era în laborator.

Shymala Gopalan promisese că se întoarce în India, după terminarea studiilor, și chiar fusese de acord cu o căsătorie aranjată. Dar soarta i-a schimbat planurile.  L-a întâlnit pe Harris, de care s-a îndrăgostit, la Berkeley, în timp ce participau la mișcarea pentru drepturi civile. 

Kamala Harris a însoțit-o însă de multe ori pe mama ei în vizitele la buncii din India și păstrează legăturile cu familia mamei sale.

Shyamala Gopalan a murit în 2009, când avea 70 de ani.

Kamala a făcut cinci ani de școală în Canada, la Montreal, acolo unde ea și sora sa au însoțit-o pe mamă, care primise o slujbă de profesor la McGill University. Apoi a mers la colegiu în Statele Unite, făcând patru ani la Howard University, una dintre cele mai proeminente instituții de învățământ din istoria comunității de culoare din SUA, o experiență pe care viitoarea senatoare mărturisește că a marcat-o și a format-o. 

După patru ani la Howard, Kamala Harris a absolvit facultatea de drept la Universitatea California și și-a început cariera la Biroul Procurorului districtual din Almeda. A devenit apoi procuror-șef la San Francisco, în 2003, apoi a fost aleasă procuror-general al statului California, fiind prima femeie și prima persoană de culoare care a ocupat această funcție importantă în cel mai populat stat al Americii.

În timpul celor  aproape două mandate pe care le-a exercitat ca procuror general, Kamala Harris și-a făcut și intrarea în politică, devenind unul dintre politicienii în ascensiune ai Partidului Democrat, ceea ce a făcut ca în 2017 să fie aleasă senator de California în Congresul SUA.

La începutul anului trecut, și-a lansat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020, în fața unei mulțimi de peste 20.000 de oameni. A făcut-o la Oakland, California, acolo unde s-a născut.

La început, a stârnit entuziasm, dar senatoarea nu a reușit să dea o consistență campaniei ei și a dat răspunsuri evazive la întrebări-cheie din domeniul politic, cum ar fi asigurările de sănătate. La dezbateri însă s-a dovedit a fi foarte bună vorbitoare, arătându-și abilitățile căpătate ca procuror și adesea săgețile sale țintindu-l pe Joe Biden. 

Harris a încercat să meargă undeva la mijloc, pe linia fină care desparte aripile progresiștilor și moderaților din Partidul Democrat, dar până la urmă nu a reușit să-și atragă de partea sa niciuna dintre părți, iar în decembrie și-a anunțat retragerea din cursă, chiar înainte de alegerile primare din Iowa.

Apoi, în martie, Harris și-a anunțat susținerea pentru fostul vicepreședinte Biden, spunând că va face tot ce îi va sta în putere pentru a fi ales viitor președinte al Statelor Unite. 

În ciuda orientării de stânga în chestiuni precum căsătoriile gay și pedeapsa cu moartea, Kamala a fost atacată de progresiști că nu a fost suficient de deschisă în special în chestiuni precum reforma poliției, reforma drogurilor și condamnările greșite, scrie BBC. 

Politica