sâmbătă, septembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

USR PLUS Dolj și-a prezentat candidații la parlamentare

Alianța USR PLUS Dolj și-a prezentat candidații pentru alegerile parlamentare, dar și Programul de Guvernare. Daniel-Sorin Gheba deschide lista Alianţei USR PLUS pentru Camera Deputaţilor şi Cosmin Poteraş, pe cea pentru Senat în judeţul Dolj. Campania electorală se va face online, după cum au precizat reprezentanții alianței de la Dolj, care speră că mesajul lor va ajunge și la oamenii din mediul rural, având o țintă de 20% din voturile alegătorilor.

Pe lista pentru Camera Deputaţilor se mai află Iustin Dumitrescu, Oana-Cristina Tărăban, Ştefan Artene, Iulia Dudu, Constantin Marin, Claudia Gasparini, Ştefan Matei, Denis Fota, Marius Sută, Ilie Sârbu, Adrian Oprică şi Simion Totora. Pe lista pentru Senat se mai află Silviu Bratu, Daniel Clenciu, Manuel Rezeanu, Daniela Matei şi Lucian Călin.

Candidat la Senat și șef de campanie al alianței, Daniel Cristian Clenciu a vorbit despre programul de Mediu al USR PLUS, aducând în atenție problema deșertificării Doljului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Daniel Cristian Clenciu, candidat pentru Senat

,,Personal, mi-aș dori ca în sudul județului, acel triunghi format din Calafat-Craiova-Corabia, zonă predispusă deșertificării, unde o suprafață de circa 6%, adică o suprafață de peste 100000 hectare a fost afectată să fie protejat. Mai grav, mari suprafețe de teren urmează aceeași cale, circa 1000 de hectare pe an. Deși este un fenomen rar, această deșertificare agresivă, consecință clară a defrișării pădurilor și perdelelor de protecție, este un subiect ce nu a intrat în viziunea niciunui parlamentar nici român, nici de Dolj. Dacă în anii 1970, pădurile ocupau 12% din suprața județului, în acest moment, ele ocupă doar 7%, iar cifra este în continuă scădere. Avem la Dăbuleni un Institut de Cercetare și Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri și este de neconceput să nu utilizăm această stație care a existat atâția ani, mai ales pentru rezolvarea problemelor pe care județul nostru le are”, a spus Clenciu.

Cosmin Poteraș, candidat pentru Senat, spune că ar vrea să muncească în Parlament în primul rând pentru”stabilitate legislativă”: ,,Niciun fel de reformă, indifrent de domeniul de care vorbim nu se poate aplica atâta timp cât legile se schimbă de pe o zi pe alta. Antreprenorii nu pot să-și facă un plan de afaceri pe termen mediu sau lung din cauză că se pot aștepta la modificări de pe o zi pe alta ale Codului Fiscal. De asemenea, angajații nu știu ce taxe vor plăti luna viitoare, ce contribuții vor avea sau când vor ieși la pensie. Pensionarii au dificultăți să înțeleagă când se va mări punctul de pensie. Vreau să vă dau un exemplu din zona Educației: în acest an, Legea educației s-a modificat de zece ori în șapte luni! Prin urmare, nu ne putem mira câ atât elevii, studenții, profesorii și părinții sunt foarte bulversați.

Pe lângă lipsa de stabilitate și predictibilitate, sistemul de învățământ este profund afectat din punct de vedere politic. Prin urmare, trebuie să scoatem politica din școli și să creăm premisele unei administrări bazate pe competență. Nu vom putea avea un învățământ de calitate atâta timp cât numirile de directori și angajările sunt dispuse de persoane din inspectoratele școlare pe criterii strict politice. Aceste structuri trebuie să dispară”

La rândul său, Silviu Bratu, candidat pentru Senat, a afirmat:

,,O parte dintre lucrurile cu care merg în Parlament le-am discutat și regăsit și în programul meu de candidatură pentru Consiliul Județean. Revin, de data aceasta cu o candidatură la Senatul României, pentru a mă lupta cu același scop și aceleași obiective care contribuie la dezvoltarea Doljului și a întregii țări în aceeași măsură.

În programul meu de guvernare USR PLUS pentru județul Dolj am mai multe obiective, printre care cele mai importante se referă la turism și infrastructură în toată țara, dar în special aici, în Dolj. (…) Doljul are foarte multe lucruri de oferit, mai ales că în vitior, ne dorim ca turismul să reprezinte 10% din PIB-ul României, iar prin planul de guvernare USR PLUS ne dorim ca 10% din populația activă a țării să fie implicată în acest sector. (…) Dezvoltarea Doljului ca destinație turistică prin promovarea valorilor prin intermediul planului local care lipsește județului și aici avem foarte mult de muncă. Dar pentru ca acest deziderat să fie atins, de promovare a Doljului și a Olteniei turistice, este nevoie ca acest demers de promovare să fie acompaniat de un demers de dezvoltare a infrastructurii și aici ne referim în special la căile de acces către zonele turistice pe care le promovăm. (…) Deși beneficiem de 150 km de Dunăre aici în Dolj, nu există infrastructra rutieră, iar structura portuară este aproape inexistentă. Nu mai vorbim de porturile care lipsescu cu desăvârșire. Un port turistic, aici în județul Dolj ar impulsiona și ar crea premisele unei dezvoltări a turismului în această regiune. De asemenea, suntem tranzitați de EuroVelo-6, ruta de biciclete care pleacă din Munții Pădurea Neagră din Germania, dar din păcate se oprește undeva la Belgrad; în România, această rută de biciclete nu este cunoscută, nu este promovată și nu se profită de pe urma acestei oportunități.”

Oana Cristina Tărăban, candidat pentru Camera Deputaților, a vorbit despre eficientizarea administrației locale.

,,Ca și cetățean al țării noastre, nu de puține ori m-am confruntat cu birocrația, lipsa de transpartență și o calitate slabă a serviciilor publice primite, în condițiile în care administrația publică locală ar trebui să lucreze în slujba cetățenilor și să se adapteze la nevoile și cerințele acestora. Tocmai de aceea, în acest context se impune o reformare a statului care să asigure o creștere și o dezvoltare sustenabile a României pe termen lung. În viziuna noastră, aliații USR PLUS, România poate să treacă printr-un proces de dezvoltare sustenabilă, doar în condițiile în care beneficiem de o administrație publică integră și competentă care să asigure un mod de gestionare eficientă a serviciilor publice și de calitate pentru cetățeni și să simplifice procedurile de lucru pentru aceștia, dar mai ales, să câștige încrederea cetățenilor prin asigurarea unei transparențe și stabilități în luarea deciziilor și prin gesionarea cu echitate și integritate a resurselor publice și consolidarea cetățenilor în luarea deciziilor și implementarea acestora.

Dorim să schimbăm cadrul legislativ și instituțional la nivelul administrației publice centrale, dorim să asigurăm un sistem meritocratic de management al resurselor umane prin care recrutarea și selecția să se facă pe merit, în mod transparent și prin organizare de concursuri la nivel național. De asemenea, dorim să avem un studiu al nivelului de performanță al resruselor umane și o corelație între nivelul performanțelor salariaților și nivelul de salarizare a acestora, dar mai ales, dorim să implementăm un studiu de satisfacție al cetățenilor în raport cu instituțiile publice și website-urile acestora. De asemenea, noi avem ca și prioritate, interzicerea accesului la funcțiile publice a persoanelor care au încălcat legea sau au făcut acte de corupție”, a afirmat ea.

Daniel Gheba, candidat la Camera Deputaților, a declarat: ,,Sunt de profesie inginer mecanic, am absolvit Facultatea de Mecanică a Universității din Craiova. În prezent lucrez ca reprezentant medical la o companie românească. Am intrat în politică cu speranța de a schimba în bine comunca Șimnicul de Sus, unde am canditat la Primărie și la Consiliul Local, în prezent fiind consilier local în comunca Șimnicu de Sus. Tot în Șimnicul de Sus îmi desfășor activitatea ca fermier și apicultor începută pe fonduri europene.

Îmi propun, în primul rând, să facilitez accesul producătorilor apicoli, în special tinerilor fermieri la fondurile europene. Apicultorii și nu numai ei au nevoie de consultanță la ei în sat. În funcție de potențialul apicol, de dezvoltare a zonei, în funcție de pregătirea fiecăruia, trebuie ca acești apicultori să fie sprijiniți pentru a dezvolta afaceri de succes, contribuind astfel la dezvoltarea economică a zonei în care își desfășoară activitatea. Nu trebuie să uitam că apicultura consitutie 5% din PIB-ul României, fiind un domeniu foarte important. Nu trebuie să uităm faptul că ruralul nu înseamnă numai apicultură, iar prin viitoarea programă politică a comunei, vor fi disponibile miliarde dedicate dezvoltării rurale. Trebuie să fim pregătiți pentru a atrage aceste fonduri.”

Despre ,,Fără penali în funcții publice” și modificări în „Justiție” a făcut mențiuni Iustin Dumitrescu, candidat pentru Camera Deputaților: ,,O să vă prezint o parte din măsurile privind capitolul Justiției, care este denumit după sloganul nostru ,,O Românie fără hoție”. Fundamentul pentru schimbarea pe care o vrem pornește de la eficiența Justiției, de la eliminarea corupției, astfel încât celelalte instituții să funcționeze cu competență. Corupția stă la baza problemelor pe care România le are și numai pe această fundație curată și cinstită vor putea Educația, Sănătatea și Economia să devină pilonii României și numai după ce vom face curat vom putea vorbi despre dezvoltarea infrastructurii

Primul angajament este cel mai cunoscut, și anunme, ,,Fără penali în funcții publice” și presupune interzicerea, la nivel de Constituție a ocupării de către condamnații definitiv de funcții publice, cel puțin până la intervenirea unei situații care să înlăture condamnarea.” Eliminarea pensiilor speciale este un alt proiect al alianței, dar și „corectarea legilor Justiției”.

Lucian (Ilie) Sârbu, candidat pentru Camera Deputaților, a atins subiectul digitalizării:

,,Dezvoltarea competențelor digitale și digitalizarea instituțiilor statului reprezintă o prioritate pentru noi. Alianța USR PLUS susține aceste măsuri pentru crearea infrastrcturii necesare pentru ca cetățenii să nu mai plimbe hârtii, ca informația să circule electronic, rapid și să fie ușor de urmărit. Constituirea autostrăzilor digitale între instituțiile statului care au baze de datre astfel încât acestea să comunice eficient este o prioritate. În acest moment, interacțiunea cetățenilor cu instituțiile statului arată exact ca în secolul XX – hârtii, cozi, ștampile, timp pierdut. Din punct de vedere digital, România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană.

Lucrurile pe care dorim să le facem sunt următoarele: fiecare instituție va trebui să își schimbe fluxurile interne de lucru, astfel încât să acomodeze lucrul cu documentele electronice; crearea unui departament în cadrul Autorității pentru Digitalizarea României, responsabil cu crearea de interfețe intuitive; crearea, la nivel guvernamental, a unei echipe responsabile cu implementarea rând pe rând  a autostrăzilor digitale în instituțiile publice. Există, bineînțeles, și o eschivare a impactului bugetar, întrucât eliberarea cărților de identitate în format digital va costa aproximativ 300 milioane de euro pe parcursul a zece ani, vor fi necesare timbre pentru interfețe intuitive, care costă aproximativ 500.000 euro pe an, vor fi, de asemenea, necesare echipe de interprotare între instituțiilor statului, dar va exista și o parte de finanțare pentru aceste măsuri, fiind vorba de fondurile europene pentru inovarea și digitalizare, ceea ce se regăsește în programul operațional de competitivitate și programul subscevent 2021-2027.”

Politica