vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

13 focare de pestă porcină, în Vâlcea

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vâlcea anunță că, în acest moment, sunt active nu mai puţin de 13 focare de pestă porcină, în gospodăriile oamenilor: 8 la Drăgoeşti şi câte unul la Mateeşti, Călimăneşti, Tetoiu, Livezi şi Roşiile.

În acest context, echipe mixte ale DSVSA Vâlcea, IPJ Vâlcea şi Direcţiei Agricole Vâlcea au plecat în teren, într-o amplă acţiune pentru prevenirea şi combaterea pestei porcine.

La Mihăeşti, unde există o exploataţie non-profesională și unde se comercializează porci fără documente de provenienţă şi documente sanitar – veterinare, au fost găsiţi zeci de porci fără crotalii şi/sau documente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Azi a fost prima acţiune de acest gen. Aveam informaţia că la exploataţia non-profesională de la Mihăeşti s-au comercializat, în ultima perioadă, 200 de capete de porci. Astfel, s-a constatat că nu se respectă interdicţia de mişcare a porcinelor, comercializare lor fiind interzisă. În momentul controlului, am găsit 57 de porci , doar 9 identificaţi cu crotalie, însă pentru niciunul nu existau documente. Pentru că stare de sanatate a porcilor este necunosută, fiind suspecţi de boală, s-a luat decizia uciderii porcilor şi îngroparea acestora. Măsuri se vor lua şi împotriva proprietarilor exploataţiei”, a declarat, pentru gazetavalceana.ro, directorul DSVSA Vâlcea, Mihaela Dima.

Politica