joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Europa schimbă strategia anti-COVID: mai multe teste şi mai puţine restricţii

Spania, Franţa, Olanda sau Belgia se confruntă cu o creştere a numărului zilnic de infectări, context în care penuria de medicamente anti-COVID ar putea deveni o ameninţare.

În această situație, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a anunțat că, persoanele cu simptome de COVID-19 ar trebui testate cât mai repede posibil, la fel şi contacţii acestora indiferent de simptome. Mai mult, ECDC subliniză că ţările care se confruntă cu transmitere SARS-CoV-2 ridicată într-o comunitate locală ar trebui să ia în considerare testarea întregii populaţii din zona afectată. Ultimele precizări ale agenţiei europene pentru controlul bolilor vin în contextul în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că se aşteaptă la o nouă creştere a numărului de decese provocate de COVID-19 în Europa, în lunile octombrie şi noiembrie, ca urmare a numărului din ce în ce mai mare de noi infectări raportate de ţările din vestul şi nordul Europei.

Într-un document publicat sâmbătă, ECDC subliniază că strategiile de testare ar trebui să fie flexibile, astfel încât să poată fi adaptate rapid la schimbări, în funcţie de situaţia epidemiologică locală, rata de transmitere, dinamica populaţiei şi resurse.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„În mod ideal, toate persoanele cu simptome COVID-19 ar trebui testate cât mai curând posibil după debutul simptomelor. Acest lucru necesită acces uşor la testare pentru toţi, inclusiv pentru nerezidenţi. Timpul de prelucrare a testului ar trebui să fie redus la minimum, persoanele care au fost testate pozitiv ar trebui să se izoleze şi să se realizeze urmărirea în timp util a contactelor acestora, asigurându-se că toate contactele identificate sunt testate, indiferent de simptome”, este recomandarea făcută de agenţia europeană.

Spania are cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din Europa, iar Madridul este cea mai afectată regiune. Pe data de 18 septembrie, Spania avea 4.697 de noi cazuri COVID înregistrate într-o singură zi, după perioada 1-10 septembrie, în care au fost înregistrate, constant, chiar şi peste 10.000 de cazuri pe zi, potrivit Adevărul care citează WordOMeters.com.

Franţa a raportat 13.498 de noi cazuri confirmate de COVID-19 în data de 19 septembrie, un nou record zilnic. Pe 17 septembrie Franţa avea 10.593 de cazuri, iar pe 18 septembrie 13.215 de cazuri. În Olanda au existat 1.887 de cazuri noi de coronavirus înregistrate de autorităţile sanitare în 24 de ore, marcând a şaptea zi consecutivă de recorduri la capitolul noi îmbolnăviri.

În Olanda, pragul de 1.000 de infectări zilnice a fost depăşit pe 13 septembrie, iar de atunci creşte în mod constant. Sursa citată arată că Belgia a avut 1.152 de noi infectări în data de 17 septembrie, iar în ziua următoare numărul aproape că s-a dublat, la 2.028.

Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Capitală, atrage atenţia că pe măsură ce numărul îmbolnăvirilor creşte în întreaga lume, şi achiziţia de medicamente folosite în tratarea COVID va deveni din ce în ce mai dificilă.

Emilian Imbri a declarat la Digi24 că deja nu se mai găseşte un medicament pe care colegii lui, medicii de la „Victor Babeş”, îl foloseau în schemele de tratament, pentru că firma respectivă şi-a diminuat producţia.

„Ne gândim însă la un moment dat la faptul că vom avea probleme cu medicaţia. (…) Vreau să vă spun că nu le folosim noi, că ni s-a părut nouă că ar fi bune (n.r. -medicamentele), le folosim pentru că le folosesc toate ţările în care se desfăşoară această pandemie. Folosindu-le toate ţările, cine are acces la aceste medicamente şi are şi forţa financiară să le cumpere le va cumpăra şi, încet-încet, vor dispărea de pe piaţa noastră”, a atras atenţia managerul de la „Victor Babeş”.

Dr. Emilian Imbri spune că astfel de situaţii îi obligă pe medici să caute tot timpul alternative pentru medicamente şi să regândească schemele de tratament.

Politica