vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şcoala în pandemie

Elevii a zeci de unităţi de învăţământ din judeţul Dolj încep astăzi şcoala în condiţii speciale. Unii vor învăţa numai de acasă, iar alţii vor merge la şcoală prin rotaţie, dar cu măşti, ca urmare a epidemiei de coronavirus.

10 unităţi de învăţământ din Dolj au ales scenariul roşu pentru începerea anului şcolar. Asta înseamnă că elevii vor face cursuri online. Unii dintre ei au fost chemaţi totuşi astăzi în şcoli pentru a se cunoaşte. Între unităţile de învăţământ care au ales scenariul roşu se află Liceul „Ştefan Odobleja” din Craiova, ai cărui dascăli reclamă lipsa spaţiilor necesare pentru a primi elevii la şcoală, fapt contestat însă de membri ai Consiliului de Administraţie a şcoli. De altfel, la acest liceu au fost mai multe scandaluri legate de spaţiile de studiu, chiar şi înainte de a se face înscrieri pentru acest an şcolar.
Alte 55 de unităţi de învăţământ din Dolj au ales scenariul galben pentru cursuri. Asta înseamnă că elevii vor merge la şcoală prin rotaţie. Când vor rămâne acasă, vor face ore online.
Pe de altă parte, zeci de unităţi de învăţământ din Dolj nu primesc nici anul acesta autorizare de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică. Multe dintre ele au condiții improprii, după cum reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Prefectura Dolj.
„Reprezentanţii Direcției de Sănătate Publică Dolj, ca urmare a Ordinului Prefectului nr. 316/04.09.2020, au informat Instituția Prefectului – Județul Dolj, că s-au efectuat în perioada 07-09.09.2020 12 controale la unităţi de învățământ preuniversitar din judeţul Dolj şi s-a constatat că sunt spre finalizare lucrările de reparaţii şi igienizare.
Din cele 598 de unităţi de învăţământ catagrafiate din judeţul Dolj, 518 unităţi de învăţământ sunt autorizate, iar alte 80 de unităţi sunt neautorizate. Din totalul unităţilor de învăţământ neautorizate, 50 nu au solicitat autorizare, iar alte 30 nu îndeplinesc condiţiile de autorizare, adică au spaţii improprii, clădiri vechi, degradate, fără sursă de apă, grupuri sanitare degradate.

Pentru supravegherea pregătirii unităţilor de învăţământ preuniversitar, în vederea începerii noului an şcolar, în acord cu Ordinul comun MS 1949 şi MEC 5487/31.08.2020:
– au fost supravegheate zilnic grădiniţele şi creşele aflate în activitate prin transmiterea, completarea şi monitorizarea fişelor de supraveghere (elaborate de către INSP);
– s-a răspuns permanent solicitărilor din partea unităţilor de învăţământ care au cerut precizări privind instrucţiunile/scenariile din ghidul cuprins în Ordinul comun;
– au fost trimise adrese către UAT-uri pentru precizarea personalului medical desemnat să asigure asistenţa medicală în unităţile de învăţământ;
– s-a comunicat permanent cu ISJ Dolj, cu privire la situaţia autorizării unităţilor de învăţământ, adoptării procedurilor de lucru pentru avizarea comună a scenariilor de începere a anului şcolar, problemelor apărute în unităţile de învăţământ”, conform Prefecturii Dolj.
Inspectorii DSP vor continua verificările în şcoli.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica