duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Alex Maxim, radiografie dură a fotbalului românesc

Fostul fotbalist de la Pandurii Târgu Jiu, Alexandru Maxim, evoluează acum în Turcia, sub formă de împrumut. Marius Șumudică l-a adus pe mijlocaș la Gaziantep de la Mainz, formație de care jucătorul roman aparține. Internaționalul a reușit să-i impresioneze pe turci încă de la debut, chiar dacă nu a avut prea mult timp să se integreze. Totuși, un plus a fost prezența pe bancă a lui Marius Șumudică.
Maxim susține că românii nu vor fi vreodată egali cu fotbaliștii străini în campionatele mari din Europa, cel puțin nu în ochii antrenorilor: „Să fim sinceri, un român nu va fi pus niciodată în aceeași oală cu jucătorii spanioli, germani sau nemți. Ăsta este adevărul, cine crede altceva, se înșeală. Vă spun că ceilalți primesc mult mai multe oportunități și nu e vreo frustrare, dar zic așa. Am intrat în contact cu foarte mulți jucători, antrenori, oficiali și am experiență, știu ce zic”, a spus Alexandru Maxim la Digi Sport.
Maxim a evoluat în Bundesliga și a văzut care este nivelul unui campionat de top. Românul este de părere că, până când fotbalul românesc nu va demonstra că este la un nivel valoric ridicat, situația actuală nu se va schimba.
„Până când noi, românii, nu vom trece la un alt nivel, atât la nivel de echipe naționale, dar și la nivel de club, jucătorii români vor fi văzuți la fel. Asta este cota noastră în momentul ăsta, din păcate. Un jucător belgian, italian, neamț… lor li se acordă mult mai multe șanse. Erau olandezi care jucau fără să aibă vreo realizare. Intrau pe teren, nu făceau nimic și antrenorul tot pe ei îi folosea. În 2014 sau în 2015 cumpărai jucători de top cu 10-15 milioane de euro. Nu se învârteau sumele astea, nu puteau face profitul ăsta incredibil de acum. Sumele au explodat în ultimii ani, toți vor să cumpere jucători U21 germani sau francezi și după să câștige foarte mult de pe urma lor”, a mai explicat Maxim pentru Digi Sport.

Politica