miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Zeci de români concediați, blocați în nordul Italiei

Zeci de români, persoane care lucrau în turism, care aveau sau nu contracte de muncă și care au fost disponibilizați de angajatori, sunt blocați în nordul Italiei și sunt îngrijorați.

Potrivit Digi24, sunt în jur de 100 de români, mai multe grupuri sunt din Cluj, din Borșa, grupuri de 20-25 de persoane. Ei spun că au anunțat Consulatul și Ambasada, că au primit și răspunsuri, doar că echipa de la Consulat este foarte solicitată, sunt mulți români care sună pentru ajutor. Consulatul i-a sfătuit să nu plece nicăieri și să meargă la Poliție, la Carabinieri, dacă angajatorul nu-și respectă contractul.

Conform legii, angajatorii sunt obligați să-i cazeze, să le dea de mâncare până la sfârșitul crizei, dacă mai au contracte de muncă. Dar românii spun că lucrul acesta nu se întâmplă, că angajatorii nu-și mai asumă responsabilitatea, că sunt lăsați să doarmă în frig, spun că nu au de unde să-și cumpere de mâncare. Iar cei care au rămas fără contracte sunt dați afară. Li se spune să caute alte variante.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ambasada și consulatele notează toate aceste semnalări și foarte probabil vor fi găsite soluții. MAE a repatriat deja în două rânduri  români din Italia.
O femeie i-a declarat telefonic corespondentului Digi24 că ei nu vor să pună în dificultate Ministerul Afacerilor Externe, obligându-l de exemplu să trimită avioane militare pentru repatriere. Sunt conștienți că nu este ușor de organizat acest lucru. Dar dacă s-ar putea face un transport terestru, chiar și în interiorul Italiei, care să-i adune pe toți și să-i ducă într-un loc unde să rămână până Italia va ieși din carantină, ar fi mult mai ușor pentru toată lumea. Sigur, există români în Italia dispuși să-i ajute, doar că situația nu le permite nici lor să se deplaseze, să ofere acest ajutor.

Ambasada se implică în cazul în care există angajatori care nu își respectă contractele, au fost săptămâna trecută cazuri care s-au rezolvat și angajatorii au înțeles situația. Iata de ce este foarte important ca toți să știe că trebuie să ceară ajutor la numerele de telefon puse la dispoziție de autoritățile române.

În situaţii deosebite, pentru a beneficia de asistenţă consulară, puteţi contacta:

Politica