vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Arafat. Pot fi folosite în scop public și clinicile private, în caz de urgență

Raed Arafat, directorul DSU și secretat de stat MAI, a anunţat, marţi, că în caz de urgență sunt posibile rechiziționări de entități private, pentru tratarea pacienților confirmați cu noul virus. Acesta a declarat că există un număr de aproximativ 200 de seturi de paturi de terapie intensivă, care pot fi distribuite acolo unde e necesar.

În cadrul dezbaterii pentru adoptarea proiectul de lege privind aprobarea OUG 11/2020 cu referire la stocurile de urgenţă medicală, precum şi unele măsuri aferente instituirii carantinei, Arafat a fost întrebat dacă există un plan de pentru spitalele de campanie, precum şi un plan de achiziţie şi negociere rapidă a unei aparaturi suplimentare pentru situaţii excepţionale.

„Există un număr destul de semnificativ de paturi de ATI, dar cu grad de ocupare mare, asta se ştie, nimeni nu poate să spună că nu avem un grad mare de ocupare. Când s-a făcut ordonanţa de urgenţă, de la început, având în vedere astfel de măsuri prevăzute la noile creşteri a capacităţii, am introdus un număr de echipamente pentru, dacă nu greşesc, suplimentare cu 200 de seturi de paturi de terapie intensivă. Asta ar însemna 200 de ventilatoare, 200 de monitoare, vreo 800 de injectomate, pentru că de fapt trebuie să fie minim patru injectomate pentru un caz critic, deci acest lucru deja, o parte din aceste achiziţii au fost finalizate. Astăzi se semnează ventilatoarele, de exemplu, au fost semnate (…) injectomatele. Deci toate acestea vor alcătui un stoc care poate să fie distribuit acolo unde Ministerul Sănătăţii solicită acest lucru”, a răspuns Raed Arafat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform Agerpres, secretarul de stat a adăugat că se iau în calcul mai multe variante pentru a face față unor viitoare situaţii de urgenţă, dacă numărul cazurilor va crește.

„Dacă avem o creştere de cazuri şi de solicitare, normal că spitalele vor trebui (…) să reducă tot programul lor cronic, să nu mai aibă program cronic, să nu mai aibă operaţii elective, să nu mai aibă nimic de acest gen şi bineînţeles să ajungă să trateze în mod deosebit aceste cazuri. Dar şi aşa nu putem limita apariţia cazurilor critice de altă natură – trauma, cazuri cardiace, şi aşa mai departe. Şi mai e un plan, o posibilitate – la un moment dat ajungerea la o situaţie foarte critică – rechiziţionarea unor entităţi care să trateze pacienţii pentru noi. Pe lângă spitalele de campanie, avem un spital militar unde permite să creăm asemenea capacitate (…), aici vorbim de rechiziţionare de entităţi chiar private – permite legislaţia – şi folosirea acestor entităţi în scopul public până la finalizarea situaţiei crizei. Deci totul există ca şi procedură, ca şi posibilităţi în viitor, şi nu există limite în acest sens pentru noi să găsim soluţii”, a expus Arafat.

Politica