vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Instanţele, în grevă. Motivul – pensia de serviciu a magistraţilor

Magistraţii Curţii de Apel Craiova sunt nemulţumiţi de propunerea legislativă privind abrogarea pensiei de serviciu din sistem şi spun că vor întrerupe activitatea începând de luni. Cei de la Tribunalul Dolj, încă nu îşi opresc activitatea, însă magistraţii din Mehedinţi au făcut-o deja, de miercuri. Se judecă numai cauzele urgente.

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au decis ca din 27 ianuarie să suspende activitatea de judecată.

„Urmare a dezbaterilor s-au hotărât următoarele: transmiterea către Consiliul Superior al Magistraturii a unui punct de vedere motivat, în sensul respingerii ferme a propunerii legislative de abrogare a dispoziţiilor legale privind pensia de serviciu a magistraţilor, o astfel de măsură încălcând independenţa judecătorilor şi afectând statutul constituţional al acestora; începând cu data de 27 ianuarie, adoptarea unei forme de protest constând în suspendarea activităţii de judecată, cu excepţia cauzelor urgente, potrivit legii”, se arată într-un comunicat de presă al Curţii de Apel Craiova.

Şi magistraţii Tribunalului Dolj resping propunerea legislativă de abrogare a pensiei de serviciu a magistraţilor. Ei spun că nu exclud adoptarea unor măsuri de protest dacă acest demers va continua.

La Tribunalul Mehedinţi, activitatea de judecată a fost întreruptă de miercuri. Se judecă numai cauzele urgente.

Şi sindicatele grefierilor au anunţat că, începând cu data de 27 ianuarie, va fi întreruptă activitatea în instanțe și parchete, la nivel național: „Ne arătăm indignarea împotriva „eliminării” pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată”.

Sindicaliştii spun că abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul acestei categorii profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1.814 beneficiari).

Politica