vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Premiere în 2019, premise sumbre în 2020

Fotbalul mehedințean nu a excelat nici în anul 2019, dar s-a remarcat prin câteva premiere.

Dacă la nivel de copii și juniori, cluburile de profil (CSS Dr. Tr. Severin, ACS Luceafărul Drobeta sau AS Sport Kids Drobeta) n-au impresionat la nivel național, iar campioana județeană de seniori (CS Strehaia) a capotat și în acest an, ratând încă o dată promovarea în Liga 3, fotbalul feminin s-a evidențiat prin ACS Atletic Drobeta. Înființată în 2016, echipa antrenată de Daniel Ispas a încheiat seria 1 a Ligii a 3-a pe locul secund, după ACS Carmen București, și, conjunctural, a reușit să promoveze, în premieră pentru fotbalul feminin mehedintean, în eșalonul secund. Liga 2 s-a dovedit însă o pălărie prea mare pentru severinence, care au încheiat turul pe ultimul loc, cu un singur punct.
O altă premieră a fost apariția echipei de futsal CFR’43 Turnu Severin, care, în pofida faptului că era debutantă pe parchet, a reușit să se califice in Liga Elitelor U19. CFR’43 Turnu Severin se dorește a fi continuatoarea Grupului Sportiv CFR Turnu Severin, fosta câștigătoare a Cupei Romaniei la Fotbal, din 1943. Echipa s-a desființat în 1958 și a fost reactivată, de un an, de un grup de jurnaliști, dupa 6 decenii de absență din peisajul sportiv românesc, pe modelul Ripensia Timișoara.
O altă premieră a constituit-o faptul că stadionul Municipal din Drobeta Turnu Severin a fost, în 2019, gazda a nu mai puțin de 4 echipe care au activat la nivel național. Niciuna locală, însă! Dacă FCU Craiova și Viitorul Pandurii Târgu Jiu au jucat, în anonimat, în calitate de gazdă, pe Municipalul severinean, majoritatea partidelor din Liga 3, respectiv Liga 2, ACSO Filiași a disputat 2 jocuri de Liga 3 la malul Dunării, iar CS Universitatea Craiova a jucat pe arena de 20.000 de locuri doar meciul cu Dinamo București, din 4 noiembrie 2019, la care au asistat 8000 de spectatori. Oltenii s-au impus cu 4-1.
În prezent, Municipalul severinean a ramas din nou fără fotbal la nivel național, deoarece județul Mehedinți nu are nicio echipă locală de fotbal masculin care se activeze la acest nivel. Poate, în 2020, divizionara secundă ACS Atletic Drobeta va juca pe arena reabilitată, în 2009, cu peste 5 milioane de euro! În cei 3 ani de activitate, echipa feminină a jucat doar pe Stadionul Termo. Baza sportivă construită de RAAN a fost însă scoasă la licitație de administratorul judiciar, în speranța că se va mai recupera din datoriile de sute de milioane acumulate de Regia Autonomă de Activități Nucleare din Mehedinți, intrată de câțiva ani în faliment. Nu este exclus faptul ca, în viitorul apropiat, pe Stadionul Termo să apară un cartier rezidențial sau un supermarket. Momentan, după prima licitație, nimeni nu a depus dosarul pentru a cumpăra terenul respectiv.
Stadionul Dr. Angelescu, fost „1Mai”, n-a fost reabilitat nici în 2019, in pofida numeroaselor promisiuni electorale din ultimii ani. Deși orașul nu are o echipă locală de fotbal masculin care să activeze la nivel național, un teren sintetic de dimensiuni normale este imperios, măcar pentru ca numeroasele grupe de copii și juniori, de la cluburile private de profil de pe raza municipiului, să-și poată desfășura activitatea în condiții normale și nu în mocirlă, așa cum se întamplă în prezent, pe stadioanele Termo și Schela-Ștrand, care devin impracticabile în sezonul ploios!

Politica