Conecteaza-te cu noi

Dolj

Apelul angajaților șpăgari de la Centrul de Transfuzie Sanguină Craiova, amânat la Curtea de Apel

Publicat

pe

Curtea de Apel Craiova a amânat judecarea apelurilor celor doi angajați șpăgari de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova pentru data de 3 decembrie a.c. Condamnați, la începutul lunii mai, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității, Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, registrator la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova și partenerul ei, Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, au fost judecați pentru luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, după ce ar fi vândut sânge necesar pacienților pentru transfuzii.

La sfârșitul săptămânii trecute, Curtea de Apel Craiova a amânat pentru data de 3 decembrie a.c. judecarea apelurilor angajaților șpăgari de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova.

Reamintim că, pe 2 mai a.c., Tribunalul Dolj a pronunțat sentința în procesul celor doi angajați judecați pentru șpagă de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova. Cei doi au fost condamnați la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și 80 de zile de muncă în folosul comunității: „Condamnă pe inculpata OPRIȘAN MIHAELA GEORGINETA la 3 ani închisoare Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Craiova şi DGASPC Dolj pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.(…) Condamnă pe inculpatul MAGAON CRISTIAN COSMIN la 3 ani închisoare. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4 ani.”
Procesul a durat 2 ani. Mai exact pe 5 mai 2017, s-a înregistrat la Tribunalul Dolj dosarul în care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor Mihaela Georgineta Oprişan, de 33 de ani, din Craiova, registrator medical în cadrul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine din Craiova, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată (8 acte materiale) și Cosmin Cristian Magaon, de 24 de ani, din Craiova, asistent medical generalist la aceeași unitate medicală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată (4 acte materiale).
„În fapt, la data de 15.03.2017, ofițeri de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Structura Centrală și Serviciul Județean Anticorupție Dolj, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, în urma activităților complexe de cercetare penală, au realizat prinderea în flagrant a lui M.C.C. (n.r. – Cosmin Cristian Magaon) în timp ce primea suma de 200 lei de la un investigator sub acoperire, pentru a furniza două unități de sânge necesare unui pacient în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale. În fapt, în perioada noiembrie 2016 – martie 2017, M.C.C. în colaborare cu O.M.G. (n.r. – Mihaela Georgineta Oprişan), pe fondul lipsei de sânge necesar intervențiilor chirurgicale, a primit în repetate rânduri, de la aparținători ai unor pacienți internaţi la un spital din Craiova, precum şi de la investigatori sub acoperire ai D.G.A., diferite sume de bani pentru a facilita obținerea respectivelor unități de sânge. Cei doi inculpaţi au fost arestaţi preventiv de către Tribunalul Dolj, măsură menţinută şi de Curtea de Apel Craiova pe o perioadă de 30 zile, iar ulterior faţă de aceştia a fost luată măsura arestului la domiciliu”, după cum au comunicat reprezentanții Direcției Generale Anticorupție.
Cercetările în acest caz au început însă la jumătatea anului 2016. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au explicat în rechizitoriu faptul că, în primul rând, aparţinătorilor pacienţilor internaţi în spitalele din judeţ care aveau nevoie de transfuzii de sânge, li se solicita un număr de donatori, de regulă aferenţi numărului flacoanelor de sânge necesar transfuziei. De cele mai multe ori, prima solicitare pentru un pacient care nu avea cunoştinţe în cadrul Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova şi nu era în măsură să aducă donatori, era respinsă, invocându-se lipsa donatorilor pentru acel pacient şi, implicit, lipsa stocului de sânge, motivând astfel imposibilitatea livrării cantităţii cerute. Ulterior, aparţinătorii, puşi în faţa refuzului de a se elibera sânge pentru pacient, erau nevoiţi să meargă personal la Centrul de transfuzie, acest lucru fiind urmărit de unii angajaţi, aşa cum este cazul inculpaţilor Oprişan Mihaela-Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin. Deşi potrivit art. 4 lit „a” din Legea nr. 282/2005 privind activitatea de transfuzie sanguină „sângele este o resursă naţională”, iar conf. art. 4 lit. „b” din acelaşi act normativ „activitatea de transfuzie sanguină este de tip nonprofit, donarea de sânge și componente sanguine realizându-se doar în acest cadru”, inculpaţii Oprişan Mihaela-Georgineta şi Magaon Cristian Cosmin nu au înţeles importanţa vitală a activităţii transfuzionale, transformând-o într-un simplu act de comerţ, au mai reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor doi.

Anchetatorii au fost nevoiți să introducă investigatori sub acoperire pentru a proba activitatea infracțională a inculpaților întrucât oamenii care i-au denunțat erau nemulțumiți de cele petrecute, însă pentru ei conta faptul că au reușit să-și salveze rudele, chiar și cu șpagă. Astfel, pe parcursul lunii martie s-au făcut mai multe cumpărări de sânge, oamenii legii stabilind fără niciun echivoc că inculpatul Magaon Cristian Cosmin avea o înţelegere cu inculpata Oprişan Mihaela-Georgineta, singura care întocmea „lista pacientului” şi fişa donatorului, şi care avea acces la baza de date computerizată a CRTS Craiova în calitate de registrator medical, aşa cum rezultă şi din fişa postului acesteia.
Cei doi inculpați, nemulțumiți de sentință, au formulat apel, care se judecă acum la Curtea de Apel Craiova.

Continue Reading