sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Preţuri din ce în ce mai mari şi locuri de cazare tot mai puţine, pe litoral

Găsirea unei camere pentru sezonul estival în hotelurile de pe litoral a devenit, încă de pe acum, o provocare, pentru că voucherele de vacanţă au influenţat în mod semnificativ piaţa, astfel că vacanţele au devenit din ce în ce mai scumpe, iar locurile de cazare disponibile tot mai puţine, scrie Mediafax.

Un studiu realizat de Frames & Train Your Brain, în perioada 2-9 aprilie 2019, în rândul a 350 de persoane (patroni, manageri şi angajaţi ai unor companii dintr-o sferă largă de domenii) arată că pentru mulţi români, petrecerea concediului în afara ţării a devenit singura soluţie.

Potrivit ,,Barometrului privind vacanţele din 2019’’, românii ar vrea să meargă mai des pe litoral, însă găsesc din ce în ce mai greu locuri de cazare. Creşterea semnificativă a cererii de servicii hoteliere, stimulată de voucherele de vacanţă, a făcut ca multe hoteluri să fie rezervate pentru sezonul estival încă de pe acum, iar tarifele la cazare să crească exponenţial.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Principalii clienţi ai litoralului românesc au devenit în primul rând bugetarii, cei care primesc gratuit, prin intermediul voucherelor, posibilitatea de a-şi petrece vacanţa de vară.

Potrivit barometrului, dacă în ţară, litoralul (57%) şi staţiunile de la munte (32%) sunt cele mai căutate destinaţii, în străinătate, Grecia este pe primul loc, fiind indicată de peste 37% dintre românii care vor să îşi petreacă vacanţa în altă ţară. În top urmează Bulgaria (22%), Spania (19%), Italia (14%) şi Turcia (8%).

Pe ansamblu, 63% dintre respondenţi declară că vor pleca în concediu la vară, în timp ce 22% spun că nu vor face acest lucru. Întrebaţi câte zile de vacanţă şi-au programat pentru sezonul estival, 52% dintre respondenţi au indicat intervalul 10-15 zile, în timp ce 21% se pregătesc de un concediu de numai 7 zile.

În ceea ce priveşte bugetul alocat pentru vacanţa de vară, pe fondul creşterii salariilor şi, bineînţeles, a scumpirii serviciilor turistice, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi (61%) au declarat că vor aloca mai mulţi bani decât anul trecut. Doar 11% dintre participanţii la studiu spun că vor aloca pentru vacanţa din acest an un buget mai mic decât cel alocat anul trecut, în timp ce 28% au marcat răspunsul ,,nu ştiu’’.

Întrebaţi cum percep oferta turistică de pe litoral, 53% s-au declarat mulţumiţi, evidenţiind investiţiile făcute în ultimii ani în renovarea hotelurilor şi creşterea calităţii serviciilor, în timp ce 28% s-au declarat nemulţumiţi.

Pe ansamblu, 54% dintre respondenţi şi-au petrecut cele mai multe concedii de vară din ultimii zece ani în România, pe litoral. 22% dintre ei spun că pe cele mai multe le-au petrecut în străinătate, iar 24% în ambele locuri.

Politica