duminică, mai 26, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Se-ntoarce operaţiunea „sticle şi borcane“

Toţi cumpărătorii de produse ambalate, ale căror recipiente pot fi refolosite, vor fi nevoiţi în curând să achite comercianţilor o garanţie sau să dea la schimb un ambalaj de acelaşi tip, scrie Adevărul.

Prevederea se aplică şi în cazul relaţiilor comerciale dintre firme, retailerul fiind obligat să plătească furnizorului aceeaşi garanţie sau să dea ambalajele în schimb.

Noile măsuri legate de gestionarea ambalajelor, publicate în Monitorul Oficial la data de 17 ianuarie, sunt aplicate treptat, pentru a lăsa timp comercianţilor să se adapteze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile au obligaţia să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanţiei băneşti în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate doar dacă sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Operatorii economici care introduc pe piaţa naţională produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe etichetă produsului destinat consumatorilor sintagmă „ambalaj reutilizabil” și să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 80%.

Firmele care nu marchează produsele cu sintagma „ambalaj reutilizabil” riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de lei. Iar dacă nu ating procentajul de returnare de 80%, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei.

Operatorii economici care întroduc pe piaţă naţională produse ambalate sunt obligaţi să aibă, începând cu data de 01 ianuarie 2020 un procentaj mediu anual al ambalajelor reutilizabile din ambalajele utilizate la introducerea pe piaţă a produselor lor, incluzând şi ambalajele luate spre închiriere, de cel puţin 5%, dar nu mai puţin decât procentajul mediu realizat în perioadă 2018 – 2019 şi să crească acest procentaj cu 5%, anual, până în anul 2025 inclusiv.

Până la data de 1 ianuarie 2021, se stabileşte un sistem de garanţie-returnare care să se aplice şi pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţă naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel.    De la aceeaşi dată, garanţia în bani trebuie încasată de firme şi de la clienţii persoane fizice. Garanţia este, mai exact, de 0,5 lei pe ambalaj atât între companii, cât şi între firme şi persoanele fizice. Totuşi, de menţionat că garanţia este datorată în cazul ambalajelor primare reutilizabile cu un volum între 0,1 şi 3 litri.

 

spot_img
spot_img
spot_img

Politica