duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul din Râmnicu Vâlcea, achitat pentru corupție

Mircia Gutău, primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost achitat pentru luare de mită, după ce a executat doi ani de închisoare.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis achitarea definitivă şi irevocabilă a edilului după ce acesta a obținut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) o hotărâre potrivit căreia nu a avut parte de un proces echitabil şi i s-a încălcat dreptul la apărare. Potrivit soluţiei dată de ÎCCJ, s-a respins recursul declarat de DNA şi s-a menţinut dispoziţia de achitare pentru infracţiunea de luare de mită.

Respinge, ca nefondat, recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva deciziei penale nr. 39/P din data de 10 aprilie 2009 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, pronunţată în dosarul nr. 698/57/2008, cu privire la inculpatul Gutău Mircia. Menţine dispoziţia de achitare a inculpatului Gutău Mircia (…) pentru infracţiunea de luare de mită (…). Constată că inculpatul Gutău Mircia a fost reţinut în data de 7 iulie 2006 şi arestat preventiv de la 11 iulie 2006 până la data de 10 noiembrie 2006. Constată că inculpatul Gutău Mircia a executat pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare, aplicată prin decizia penală nr. 273 din 27 ianuarie 2010, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală în dosarul nr. 698/57/2008, de la data de 28 ianuarie 2010 până la data de 14 septembrie 2011”, conform soluţiei ÎCCJ.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Edilul din Râmnicu Vâlcea a stat după gratii doar jumătate din pedeapsă, fiind eliberat pentru bună purtare.

Reamintim că, Mircia Gutău, a fost arestat preventiv în 2006 și a ajuns iar în spatele gratiilor în 2010, în urma unei sentințe. A primit o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru luare de mită, din care a executat doar doi ani. A fost acuzat că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi luat 50.000 de euro pentru eliberarea unui certificat de urbanism, de la un om de afaceri, împreună cu viceprimarul de la acea vreme, Nicolae Dicu. După ce a făcut închisoare şi a fost eliberat pentru bună purtare, primarul a atacat sentinţa prin care a făcut puşcărie, sentinţă dată de judecătorii români, convins că a făcut degeaba închisoare. A atacat sentinţa la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe baza faptului că unul dintre judecătorii din completul de judecată a făcut opinie separată, considerându-l nevinovat.

În prezent, Mircia Gutău este primar pentru al treilea mandat în Râmnicu Vâlcea.

Cristina CRUCERU


Politica