vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ambulanța pentru depistarea cancerului de col uterin, recepționată

Unitatea mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilată și dotată, achiziționată de Ministerul Sănătății și repartizată Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova a fost recepționată, joi, de conducerea unității medicale.

Urmează ca autospeciala să fie înmatriculată, iar managerul SCJU Craiova estimează că în acest weekend vor începe și vizitele în regiune, însă numai după ce se va întocmi planul de acțiuni.

Reamintim că Ministerul Sănătăţii, prin Unitatea de Management al Proiectului Băncii Mondiale (UMPBM) „Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), a achiziționat în total 8 unităţi mobile (autospeciale) pentru depistarea cancerului de col uterin, complet utilate şi dotate, pentru spitalele din țară.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Achiziţia autospecialelor a fost realizată în vederea creşterii capacităţii tehnice a reţelei naţionale de screening în vederea îndeplinirii programului naţional de testare a cancerului. Aceste 8 unităţi vor consolida programul naţional de screening pentru cancer de col uterin şi vor facilita accesul la program pentru femeile din zonele defavorizate. Unităţile sanitare beneficiare ce participă la campania naţională pentru depistarea cancerului de col uterin şi către care sunt destinate aceste autospeciale sunt: Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuţă Cluj-Napoca; Spitalul Clinic Judeţean Mureş; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara; Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova; Institutul Regional Oncologic Iaşi (2 buc.); Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu Bucureşti; Institutul Naţional Pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” Bucureşti”, au informat reprezentanții Ministerului într-un comunicat de presă.

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanţare în valoare de 47 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile, iar pentru creșterea capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere iniţierea unei proceduri de achiziţie de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie şi citologie.

Conform ultimelor date publicate de Direcția de Sănătate Publică Dolj, în județul nostru, în anul 2016,  dintr-un total de 2.524 cazuri noi de cancer 97 au fost cazuri de cancer de col uterin, această localizare ocupând la femei locul II după cancerul de sân. În ceea ce priveşte cazurile rămase în evidenţă la sfârşitul anului din cele 23.867 cazuri de cancer, 1.871 sunt cancere de col uterin (locul II la femei după cancerul de sân).

 

Politica