duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

11 septembrie. Se împlinesc 17 ani de la atacurile teroriste din SUA

Acum 17 ani, la 11 septembrie 2001, întreaga lume încremenea de spaimă. În New York, la ora 8 şi 46 de minute, dimineaţa (ora 15.46 la Bucureşti ), un avion deturnat de terorişti lovea turnul de nord al World Trade Center.

Câteva minute mai târziu, a doua aeronavă intra în turnul de Sud al complexului din Manhattan.

Cele două turnuri gemene, simboluri ale New York-ului şi ale succesului american, s-au prăbuşit.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei.

Reţeaua teroristă Al-Qaida, condusă atunci de Osama bin Laden, a revendicat aceste atacuri coordonate, săvârşite de 19 militanţi islamişti.

Atacurile s-au soldat cu 2.996 de morţi și a fost considerat cel mai sângeros atac străin din istorie comis pe teritoriul american. Bilanţul l-a depăşit pe cel de la Pearl Harbor, din 1941, soldat cu 2.403 de morţi în rândul americanilor. Peste 6.000 de oameni au fost răniţi în atentatele din 11 septembrie.

Americanilor le-a trebuit un deceniu pentru a-şi elimina cel mai mare inamic şi pentru a răzbuna victimele atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Pe 1 mai 2011 Osama bin Laden, şeful al-Qaida, a fost ucis într-un imobil din apropierea capitalei Pakistanului, Islamabad, după aproape zece ani în care a fost ţinta operaţiunilor speciale americane. Moartea lui Bin Laden a însemnat enorm pentru americani, fiind văzută drept o victorie împotriva terorismului şi cel mai important succes al serviciilor secrete.

World Trade Center a fost un complex de şapte clădiri din Manhattan, folosite în special ca spaţii comerciale şi de birouri. În momentul finalizării lor, la începutul anilor ’70, Turnurile Gemene, cu o înălţime de circa 400 de metri, erau cele mai înalte clădiri din lume.

 

sursa foto: Twitter

Politica