luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Depunere de coroane și ceremonie militară pentru a marca Ziua de 9 mai, la Craiova

Ziua de 9 mai, cu o triplă semnificaţie pentru români, fiind Ziua Independenţei de Stat, Ziua Victoriei Coaliţiei în Al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, a fost marcată și la Craiova. Autoritățile locale, județene, prefectul județului și politicienii din județ au depus coroane la Monumentul Eroilor Războiului de Independență din Craiova, acolo unde a avut loc o slujbă religioasă și o ceremonie militară.

Evenimentul de la Craiova dedicat Zilei Independenţei, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în Cel de-al Doilea Război Mondial şi Ziua Europei, a început cu intonarea Imnului de Stat al României, moment urmat de ceremonia religioasă, după care prefectul de Dolj, președintele Consiliului Județean Dolj și primarul municipiului au ţinut alocuţiuni privind evocarea semnificaţiilor zilei.

Astăzi, ne sărbătorim independența”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a punctat semnificația zilei și le-a adresat doljenilor urări „de sănătate, succes și fericire”.

Marcăm o zi crucială, cu triple implicații în istoria noastră, o zi care și-a imprimat adânc amprenta în profilul României. În epoci diferite, 9 mai a însemnat începuturi de drum care ne-au condus către statul unitar, suveran și puternic de astăzi. În urmă cu 141 de ani, națiunea noastră își proclama independența, pe care și-o câștiga apoi pe câmpul de luptă, cu jertfă de sânge, la Rahova și Plevna, la Smârdan ori Vidin. Azi, se cuvine să ne plecăm frunțile, în memoria celor care au plătit cu viața împlinirea acestui deziderat. mai a reprezentat începutul păcii pe Bătrânul Continent și tot 9 mai a adus apoi coeziunea în Europa. Astăzi, ne sărbătorim independența, dar ne celebrăm și apartenența la uniunea economică și politică născută din Declarația Schuman, uniune în care România își găsește acum șansa la dezvoltare, la bunăstare, la respect.

În calitate de președinte al Consiliului Județean, permiteți-mi să adresez tuturor locuitorilor județului Dolj și ai orașului Craiova, cetățeni cu drepturi depline ai Uniunii Europene, sincerele noastre urări de sănătate, succes și fericire, alături de un cordial «La mulți ani!»”, a fost mesajul lui Prioteasa. Despre importanța acestei zile au vorbit și prefectul de Dolj, Narcis Purcărescu și primarul municipiului, Mihail Genoiu. Imediat după alocuțiuni a urmat depunerea de coroane, manifestarea încheindu-se cu defilarea Gărzii de Onoare.

Despre tripla semnificație a datei de 9 mai

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.

Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane. Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european. Totodata, în fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985. 

Politica