duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Mehedinți: Pildă pentru denunțători. DNA a clasat un dosar celebru. Comisarul-șef medic Ion Diaconu a fost găsit curat ca lacrima de către procurorii anticorupție

Mare atenție viitori denunțători când aveți de gând să mergeți la DNA și DGA!!! Dosarul de urmărire penală al celebrului mehedințean Ion Diaconu, clasat de DNA Craiova și instrumentat de DGA Mehedinți, este o pildă, un model de descurajare al denunțătorilor care vor să sesizeze o posibilă faptă de corupție. Cel reclamat de denunțători este găsit nevinovat de către anchetatori și după tot stresul suferit și orgoliu rănit acesta poate să ia și pielea de pe turnătorii” săi în instanța de judecată. Iar DNA și DGA nu pot face nimic pentru a-i proteja pe denunțători în acest sens, practic îi lasă cu ochii în soare…

Fapta nu există, dosarul penal a fost clasat, persoana urmărită penal este curată ca lacrima, adică nevinovată. Asta au decis procurorii DNA Serviciul Teritorial Craiova, după 5 ani de zile, în cazul comisarului șef medic Ion Diaconu, fost șef al Centrului Medical Județean Mehedinți din cadrul MAI, urmărit penal pentru luare de mită și abuz în serviciu. În urma unei solicitări oficiale formulate către structura centrală a DNA, Biroul de Presă ne răspunde prompt zilele trecute în privința dosarului 277/P/2012.

La solicitarea dvs. din data de 30 ianuarie 2018, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să vă comunice următoarele: La data de 11 septembrie 2017, în dosarul la care faceți referire, procurorii din cadrul DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dispus soluția clasării, conform art. 16 alin 1, lit. a (“fapta nu există”) și b (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”) din CPP”, se arată în răspunsul oficial primit de noi de la DNA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Unii au reclamat în zadar, alții au anchetat în zadar

Dosarul cu pricina a fost instrumentat de ofițerii judiciari din cadrul Direcției Generale Anticorupție Mehedinți după ce doi denunțători, care lucrau în subordinea comisarului șef medic Ion Diaconu, au prezentat circa o sută de copii după rețete medicale reclamând că acestea dar și posibil altele ar fi fost fraudate de șeful lor în complicitate cu alte persoane. Diaconu la acea vreme era medicul șef al medicilor care au grijă de sănătatea cadrelor MAI din Mehedinți, polițiști, pompieri, jandarmi, polițiști de frontieră, și avea un buget anual în condeiul propriu, pentru eliberarea de rețete medicale. Pe timpul anchetei, cei doi denunțători, subofițerii Valentin Țăroi și Laurențiu Gabriel Brozbă au ieșit în presă și au spus că se fac presiuni asupra lor, pe diverse căi, întrucât în acest dosar ar fi fost implicată și contabila unității medicale, soția fostului șef al Poliției de Frontieră Timiș și ulterior al IPJ Timiș, chestorul Ion Mirescu. În acest context cei doi au anunțat că în loc să fie apreciați de șefi și colegi că au reclamat o serie de nereguli descoperite, cum ar fi rețeta cu medicamentul ,,Prostamol” prescrisă unei femei, sau vitamine pe rețete medicale gratuite, sunt priviți și tratați ca niște turnători de cea mai joasă speță. Ei au dezvăluit că s-ar fi făcut demersuri ca să fie găsiți nebuni” fiind supuși unor reexaminări medicale psihiatrice de care nu era nevoie. În plus unuia dintre ei i s-a suspendat permisul de conducere și a fost nevoie de timp ca să-și recâștige în instanță acest drept. Nu în ultimul rând, au reclamat că li s-a ridicat armamentul din dotare, lucru pe care l-au considerat o umilință, un fel de punere la dispoziție. Ei au spus că au avut parte de o sumedenie de amenințări primite direct sau indirect pentru că au avut curajul să reclame că sistemul medical MAI de la Mehedinți este putred și corupt și că o serie de fonduri sunt sifonate prin rețete medicale fraudate.

Ancheta a durat 5 ani ca să se constate că fapta nu există”

Pe de altă parte, ofițerii DGA Mehedinți, sub coordonarea unui procuror DNA de la Serviciul Teritorial Craiova, s-au ocupat de instrumentarea acestui dosar timp de 5 ani de zile! Ancheta a durat 5 ani ca să se constate că fapta nu există”.

Anchetatorii au primit sesizările, denunțurile, în anul 2012 și la sfârșitul anului 2017 au închis dosarul. În tot acest timp au efectuat percheziții atât la Centrul Medical Județean Mehedinți cât și la o serie de farmacii din Severin, de unde au ridicat documente și înscrisuri. Au audiat martori și învinuiți în mai multe rânduri, au administrat probe, au efectuat verificări, pe scurt au făcut ce au știut ei că trebuie să facă într-o anchetă. Cum-necum, după 5 ani de zile procurorii DNA – Serviciul Teritorial Craiova au dat soluția, verdictul în acest dosar penal: fapta nu există, dosarul este clasat, Ion Diaconu, nevinovat. Pe scurt, omul a fost găsit curat ca lacrima, curat ca nufărul, alb.

Cazul acesta instrumentat de DNA este un model de descurajare a denunțătorilor

În aceste condiții, cei doi denunțători au fost lăsați practic cu ochii în soare de către DNA și DGA. Acum cel găsit nevinovat de DNA, Ion Diaconu, poate să-i dea în judecată și să-i lase faliți pe denunțători. Suntem convinși că pilda acestui caz îi va determina pe mulți posibili denunțători să stea în banca lor. Să cântărească mult înainte de a risca să-și pună pielea în băț pentru a reclama o faptă de corupție. Căci organele statului nu pot face nimic pentru a-i proteja în acest sens.

Ion Diaconu a rămas tare pe picioare

În prezent Ion Diaconu este pensionar MAI cu grad de colonel în rezervă dar și medic civil angajat prin concurs la IPJ Mehedinți. A rămas tare pe picioare, cum se spune în popor. Are omul și pensie corespunzătoare de colonel în rezervă medic plus un salariu frumușel de medic angajat civil prin concurs la IPJ Mehedinți. Deci din punct de vedere financiar stă foarte bine. În plus, a rămas tot în sistem. La capitolul sănătate nu prea stă bine după cum ne-a dezvăluit în momentele în care ne reproșa că suntem manipulați de denunțători și că scriem la ziar numai prostii: s-a ales cu un infarct, un diabet și cu niște amintiri urâte pe care nu mai poate să le șteargă din viața lui.

Politica