duminică, septembrie 8, 2024

Ultima ora

Sport

Dispută Fraţii Bacriz – Consiliul Local Craiova, la instanţă. Tribunalul Dolj dispune anularea atribuirii directe a gestiunii transportului de persoane din Craiova către RAT

Tribunalul Dolj a dispus anularea unei Hotărâri a Consiliului Local Municipal Craiova prin care serviciul de transport public în comun din oraş a fost dat, prin atribuire directă, în gestiunea RAT SRL. Aceasta în urma unei acţiuni în instanţă a societăţii „Fraţii Bacriz”.

SC Fraţii Bacriz reclamă faptul că Hotărârea contestată, respectiv HCL 168/2016, încalcă art. 7 alin. 1 din Legea 52/2003 privind transparența decizională întrucât nu au publicat anunț pe site-ul propriu, nu l-au afișat la sediu proiectul, nu l-au publicat în presa locală. De asemenea, Fraţii Bacriz mai reclamă faptul că nu a fost informată și consultată comunitatea locală aşa cum prevede art. 7 din Legea nr. 51/2006, dar şi că autoritatea locală nu a efectuat un studiu de oportunitate, obligatoriu conform legii pentru stabilirea modalităţii de gestiune a unui serviciu public, studiu din care să reiasă dacă această modalitate de administrare (gestiune directă) este în interesul general al colectivității locale și dacă sunt respectate obligațiile privind deplasarea în siguranță și confort, utilizarea eficientă a fondurilor publice, ori administrarea eficientă a sistemelor de transport proprietatea municipalității.

 

Nu este primul astfel de conflict între cele două părţi

Policlinica Buna Vestire Craiova

În cererea de chemare în judecată, SC Fraţii Bacriz menţionează că este operator de transport autorizat, licenţiat ARR până la sfârşitul anului 2026 şi că desfăşoară activitatea de transport public de persoane din 1998, neîntrerupt.

„Iniţial, prin HCL nr. 186/1998, am desfăşurat activitatea pe întreaga rază a Municipiului Craiova, iar prin HCL nr.49/2003, în baza protocolului anexă, pe traseele repartizate (comune sau individuale) pentru cei doi operatori existenţi, respectiv societatea noastră şi RAT SA, regia municipalităţii. Această hotărâre (HCL nr.49/2003) a fost emisă cu valabilitatea (sub condiţie) „până la scoaterea la licitaţie a acestora” (nn – a traseelor)”, se arată în document.

În aprilie 2009, însă autoritatea locală a aprobat prin HCL darea în gestiune directă a transportului public în comun către RAT. Hotărârea în cauză a fost atacată la instanţă, iar Tribunalul Dolj a dispus anularea ei considerând că a fost emisă prin abuz de putere. Consiliul Local a făcut atunci recurs, respins însă de Curtea de Apel Târgu Mureş, rămânând astfel în vigoare prin HCL nr.49/2003, iar autoritatea locală ar fi trebuit să organizeze o licitaţie pentru trasee.

În 2016, Consiliul Local a dispus din nou autribuirea directă a gestiunii transportului public în comun către RAT, această hotărâre făcând obiectul acţiunii în instanţă depusă de SC Fraţii Bacriz. Primăria a făcut o întâmpinare la acţiunea SC Fraţii Bacriz, cerând instanţei să o respingă ca neîntemeiată. Solicitarea autorităţii locale a fost însă respinsă de Tribunalul Dolj.

„Respinge excepţia inadmisibilităţii. Admite acţiunea. Dispune anularea H.C.L. a Municipiului Craiova nr. 168/2016 privind atribuirea directă a gestiunii serviciului de transport public de persoane cu autobuze şi tramvaie, efectuat prin curse regulate în municipiul Craiova, către RAT SRL”, se arată în decizia instanţei.

Hotărârea instanţei, pronunţată pe 12 ianuarie, poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Reprezentanţii Primăriei Craiova au precizat că vor oferi Jurnalul Olteniei un punct de vedere cu referire la această situaţie. De îndată ce îl vom avea vi-l vom prezenta.

Politica