vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova pregăteşte inaugurarea noului stadion. Evenimentul va costa circa 250.000 euro

Deși recepția lucrărilor de construcție a noului stadion din Craiova este abia la început și o dată a inaugurării nu a fost stabilită, municipalitatea se pregăteşte pentru marcarea evenimentului. Costurile show-ului de inaugurare sunt estimate la circa 250.000 euro. 

Consilierii locali ai Craiovei au aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre privind organizarea evenimentului de inaugurare a noului stadion din oraș. Pentru aceasta, s-a estimat un cost de 1.106.118 lei, fără TVA. De altfel, organizarea evenimentului a fost prevăzută în bugetul Serviciului Imagine din cadrul Primăriei Craiova încă de la începutul anului.

Prin referatul de necesitate al Serviciului Imagine s-a estimat alocarea unei sume de 1.106.118 lei, fără TVA, necesară organizării acestui eveniment, conform prospectării pieţei, sumă care va face obiectul unei proceduri de achiziţie publică prevăzută de lege”, se arată în raportul ce însoțește proiectul de hotărâre supus votului consilierilor locali.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Evenimentul ar urma să cuprindă, între altele, un moment artistic aparte, în sensul că zeci de artiști figuranți vor desena, din propriile trupuri, un spectacol ce va prezenta momente importante ale istoriei clubului de fotbal din oraș, istoria stadionului, precum și cea a Craiovei.

Show-ul este conceput drept unul spectaculos de proiecţii video şi videomapping, atât pe exteriorul, cât şi în interiorul stadionului, spectacol de lumini şi lasere, pe o tematică bine stabilită, unitară ca imagine, cu un conţinut grafic special creionat pentru acest eveniment şi cu toate serviciile aferente incluse”, se arată în raport.

Pe de altă parte, în cadrul evenimentului de inaugurare a noii arene, marile glorii ale Universității Craiova vor fi răsplătite cu trofee.

Consilierii PNL au criticat proiectul, Flavius Sirop susţinând că banii ar fi putut fi alocaţi pentru proiecte mai importante pentru oraş.

Nu avem bani pentru foarte multe alte lucruri, dar vrem să alocăm 250.000 de euro din banii craiovenilor pentru aplauze şi mai aveam puţin şi dădeam mici şi bere. Cred că, de fapt, noi vrem să inaugurăm un nou ministru, pe domnul Paul Stănescu de la Vişina. Altfel nu-mi explic unde era urgenţa în această bugetare. Aşadar, inaugurarea aceasta trebuia făcută în cadrul următorului meci programat acolo. De acord să existe o ceremonie, ne bucurăm cu toţii pentru această realizare pozitivă pentru oraşul nostru (…) E o investiţie de bun augur, dar noi suntem împotriva dezmăţului pe banii publici sau manifestărilor cu caracter semi-electoral. Nu avem alegeri în curând, dar noi asta vrem să facem, să ne aplaudăm pe stadioane, cum se făcea odinioară. Eu speram că am depăşit această eră, această epocă, se pare însă că ne găsim cam în aceeaşi situaţie. Considerăm că sunt alte proiecte mai importante decât artificii de 250.000 de euro, într-o singură seară”, a declarat consilierul.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a explicat că organizarea evenimentului a fost prevăzută încă de la aprobarea proiectului de buget al municipiului pe anul 2017.

În primul rând, vreau să vă spun că bugetul alocat Departamentului Imagine şi inaugurării stadionului a fost votat odată cu întreg proiectul bugetului, la începutul anului 2017. Ceea ce facem acum reprezintă doar o informare şi am considerat că este absolut normal să informăm Consiliul Local de începerea procedurilor de inaugurare a stadionului. Dacă dumneavoastră consideraţi că o investiţie, care e cea mai mare din 1990 şi până azi, este un lucru ce trebuie să treacă neobservat… În condiţiile în care suntem sunaţi zilnic de sute de oameni din toate colţurile ţării pentru acest eveniment, trebuia să hotărâm acest lucru atunci când am votat bugetul, la începutul anului. La această oră, este momentul în care stabilim că începem procedurile de achiziţie a evenimentului de inaugurare”, a afirmat Genoiu.

Primarul a mai declarat că procedura de recepţie a stadionului a început, constructorul a solicitat demararea acesteia “şi va începe probabil chiar în cursul zilei de astăzi” (n.r. miercuri).

Din acest motiv am considerat că şi noi trebuie să începem această procedură. Va lua un timp, aşa că şi noi trebuie să fim gata atunci când stadionul va fi gata de inaugurare”, a conchis Mihail Genoiu.

Stadionul care a purtat numele legendarului Ion Oblemenco a fost construit pentru a înlocui vechiul stadion Tineretului, fiind inaugurat pe 29 octombrie 1967.

A primit numele „Ion Oblemenco“, în 1996, odată cu decesul „Tunarului”, în semn de omagiu pentru simbolul Craiovei fotbalistice. Administrația Vasilescu a decis să construiască o nouă arenă aici, iar în decembrie 2014 stadionul a fost închis și demolat la începutului lui 2015.

Proiectul noului complex sportiv a fost aprobat prin HG nr. 900/2014, contractul de execuţie a fost semnat în mai 2015, iar în septembrie 2015 au demarat lucrările propriu-zise. Valoarea totală a contractului este de 216.068.596,92 lei cu TVA.

Noul Complex Sportiv „Ion Oblemenco” din Craiova (finanțat de MDRAPFE, prin Compania Națională de Investiții) a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Euro 2020 Tournament, FIFA WORLD CUP, UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I. Stadionul va putea fi folosit, de asemenea, pentru alte tipuri de sporturi, precum: rugby (Rugby Union si Rugby League, rugby în 7), oină, hochei pe iarbă, mini-hochei sau fotbal american. De asemenea, în incinta complexului sportiv, se vor putea organiza și concerte, târguri, expoziții, evenimente culturale și sociale.

Politica