miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Defrișările ilegale, „mustrate” prin artă

Un artist plastic din Gorj, Mihai Țopescu, s-a hotărât să tragă un semnal de alarmă asupra defișărilor ilegale din țara noastră. Acesta a vopsit, cu ajutorul voluntarilor și al altor artiști plastici, cu vopsea ecologice, câteva sute de copaci dintr-o pădure din Poienari, Baia de Fier.

Prin proiectul ArtLand „Grădina Paradisului”, care a avut loc în perioada 30 iunie – 2 iunie, în Pădurea Dumbrava din satul Poienari, comuna Baia de Fier, sute de copaci au fost colorați cu vopsea artistică, într-un manifest artistic împotriva defrișărilor abuzive, scrie igj.ro. Proprietarii pădurii și-au dat acordul pentru acest proiect.

Mulțumesc sponsorilor, voluntarilor, oamenilor de bine care ne-au ajutat! Au fost alături de mine colegi, artiști, critici de artă, dar și oameni simpli, de pe stradă! Înainte de a începe lucrul aici erau foarte multe gunoaie, am adunat toate deșeurile, am făcut curățenie. Sponsorul a crezut în proiect și ne-a ajutat cu tot ce am avut nevoie! A vibrat și a acceptat nebunia mea! (…) La anul va fi un proiect mult mai mare, peste drum, o săptămână zeci de artiști vor lucra atunci. (…) O femeie mai în vârstă m-a întrebat când are loc nunta! Alta dacă se face vreun bâlci! Turiștii au oprit mașinile, cu toate că este o zonă periculoasă (…) și au venit în pădure să își facă fotografii cu copacii! M-a bucurat foarte mult. Este dovada că mesajul a fost receptat. (…) Este o pată de culoare, zonă spirituală, natura trebuie înțeleasă, este un fel de manifest artistic, nu cu lozinci, uite că se poate și un altfel de manifest! Artistic! Din sutele de copaci vopsiți, în funcție de cum te miști în jurul lor, descoperi altceva!”, a spus artistul plastic Mihai Țopescu, conform sursei citate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și sponsorii au fost încântați de rezultatul ineditului proiect.

Este un proiect unic, iar mesajul acestuia este de se stopa defrișările abuzive în România. Invităm toți turiștii în acest loc, să se simtă bine, să se recreeze, aici este liniște, frumos! A ieșit aici un monument artistic. Îl voi sprijini în continuare pe Mihai Țopescu și mă bucur că îmi este prieten și că sunt contemporană cu un asemenea artist!”, a spus Lucreția Pîrvulescu, principalul sponsor, conform igj.ro.

Conform statisticilor, județul Gorj este unul dintre județele cu cele mai multe anchete privind defrișările ilegale. Așa cum arată estimările făcute de activiștii de mediu, din pădurile României dispar, anual, 8,8 milioane de metri cubi de lemn.

La vopsitul copacilor, artistul plastic Mihai Țopescu a avut alături și voluntari, dar și colegi artiști.

Sursă foto: igj.ro

Politica