miercuri, mai 1, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

”RomânIA Autentică”

Câteva sute de persoane, copii și membri ai ansamblurilor sau grupurilor de dans din județul Gorj au participat, sâmbătă, la cea de-a doua ediție a Festivalului ”RomânIA Autentică”. Evenimentul a fost deschis cu o horă a iei, jucată în parcul Coloanei fără sfârșit, sub semnul tricolorului.

Festivalul a continuat cu o expoziție de ii la casa memorială a lui Constantin Brâncuși din Hobița, dar cu și o serbare câmpenească și demonstranții ale meșterilor populari gorjeni, informează Agerpres.

Mariela Borcan, din comuna Albeni, a expus la Casa Memorială a lui Constantin Brâncuși din Hobița câteva zeci de ii, cea mai veche având peste 100 de ani, scrie sursa citată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cea mai veche ie pe care o am are 110 ani. Este de la o bătrână care, la rândul ei, o avea de la bunica sa. Bătrâna acum are 75 de ani. Se despart foarte greu de ele, mai ales femeile în vârstă care au și lucrat ii, cei tineri renunță foarte ușor la ele și pentru mine e foarte bine că le pot achiziționa mai ușor și mai simplu. Tehnica de lucru abordată este una foarte grea, foarte complicată, se îmbină culorile foarte bine, sunt foarte bine asociate culorile. Stilul gorjenesc, strict de pe Valea Gilortului, zona etnografică Valea Gilortului-Depresiunea Câmpu Mare. Referitor la ii, e combinația foarte frumoasă, foarte clară între tehnica florală și cea geometrică. Cele cusute de femei sărace se diferențiază de cele ale femeilor bogate prin material, și după culori, și după stilul în care a fost cusut. Mai bogate, iile se văd după multe, multe nuanțe și multă pânză acoperită, cusută. Dacă materialul era mai bun și mai scump, provenea de la femeile bogate, iar cele mai simple de la femeile mai sărace”, a spus femeia.

Prezent la eveniment a fost și secretarul de stat din cadrul Departamentului Centenar al Guvernului, Cristian-Ioan Videscu care și-a exprimat speranța ca anul viitor, Festivalul „RomânIA Autentică” să se desfășoare în mai multe orașe din țară, autoritățile centrale având în plan ca toate aceste serbări câmpenești cu specific local din diverse zone să fie integrate într-o Zi Națională a Iei. Potrivit acestuia, se dorește transformarea Zilei Naționale Brâncuși într-una internațională, precum și organizarea unor manifestări, în oglindă, la Târgu Jiu, Hobița și Paris, notează Agerpres.

img_8726Și la Craiova a fost organizată o paradă a iilor, însă nu sâmbătă, ci vineri. Câteva sute de copii au luat parte la evenimentul în cadrul căruia cea mai frumoasă ie a fost premiată.

Ziua Universală a Iei”, sărbătorită la Consiliul Județean Vâlcea

Ziua Universală a Iei a fost marcată și în județul Vâlcea. Vineri, preşedintele Consiliului Județean (CJ), Constantin Rădulescu, a dat startul manifestărilor dedicate „Zilei Universale a IEI”, desfăşurate în parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Centrul Naţional de Informare şi Promovare a Turismului Vâlcea, Biblioteca Judeţeană „Antim Ivireanul” Vâlcea şi Muzeul Satului Vâlcean, potrivit reprezentanților CJ Vâlcea.
ii-valcea“Într-o atmosferă încărcată de emoţie, în foaierul „Sălii de spectacole a Consiliului Judeţean”, decorată cu superbe costume şi obiecte tradiţionale, “acompaniate” de o expoziţie foto, a răsunat Imnul Naţional al României, intonat de tânărul Mihai Fineas, elev în clasa a XII-a la Liceul de Arte Victor Giuleanu, căruia i s-au alăturat şi cei prezenţi, ceea ce l-a făcut pe preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea să se declare foarte emoţionat.
Emoţia a fost una generală şi a fost transmisă, atât de mesajul versurilor patriotice, cât şi de tânărul interpret care, de la primele emisii ale vocii sale superbe, parcă i-a chemat alături pe salariaţii Consiliului Judeţean Vâlcea şi apoi întreaga asistenţă, momentul devenind unul înălţător.
Preşedintele Constantin Rădulescu a mulţumit tuturor celor prezenţi, funcţionarilor din Consiliului Judeţean Vâlcea şi din instituţiile subordonate, care i-au fost alături în organizarea evenimentului, doamnei profesoare Carmen Răduţ, care a contribuit la organizarea expoziţiei de port popular şi tuturor celor care, îmbrăcaţi în IA tradiţională, au contribuit la realizarea unui moment emoţionant, care va rămâne, pentru multă vreme, în sufletele celor prezenţi. Acest moment unic ne-a făcut pe toţi cei prezenţi să fim mândri de neamul din care ne tragem rădăcinile şi să ne bucurăm că aparţinem acestei naţii, iubitoare de frumos şi de istorie”, au transmis
reprezentanții CJ Vâlcea.

Politica