marți, decembrie 3, 2024

Ultima ora

Sport

70 ani de prietenie muzicală

Zile Muzicale Aniversare la Craiova. Orchestra Filarmonicii ”Oltenia” a împlinit 70 de ani de activitate, iar momentul va fi marcat printr-o serie de concerte.

La 17 aprilie 1947, Regele Mihai I a promulgat Legea nr. 131, prin care a luat fiinţă Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, iar o zi mai târziu, a avut loc concertul inaugural. Sub bagheta dirijorului Mircea Bârsan, violonista Gaby Grubea a interpretat Concertul în Mi minor pentru vioară, op. 64 de Mendelssohn-Bartholdy.
De asemenea, în programul concertului din acea seară s-au regăsit Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, Eroica de Beethoven şi Uvertura la opera Ruslan şi Ludmila de Glinka. Stagiunea 1947 – 1948 avea să confere o tot mai pronunţată continuitate acestei orchestre care număra la acea oră aproximativ 65 de instrumentişti, dintre care 47 erau craioveni. Conducerea Filarmonicii “Oltenia” i-a fost încredinţată lui Gh. Petrescu, la data respectivă principalul promotor al vieţii muzicale craiovene.
De la început s-a acordat o importanţă deosebită muzicii autohtone. Se cântau lucrări de George Enescu, Alfred Alessandrescu, Theodor Rogalsky, Constantin Silvestri sau Ion Dumitrescu.

Despre aniversarea celor 70 de ani de activitate au vorbit, miercuri, reprezentanţii instituţiei în cadrul unei conferinţe de presă.
„Filarmonica de stat Oltenia s-a înființat pe un efort conjugat al sindicatului artiștilor instrumentiști care ființa înainte de 1947 în Craiova. La început a fost muzică de cameră și mai târziu cu orchestre simfonice”, a spus Gheorghe Fabian, consultant artistic în cadrul instituţiei de cultură.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Alexandru Iosub, dirijorul orchestrei Filarmonicii, a împlinit 28 de ani de activitate în cadrul instituţiei şi a apreciat că Filarmonica Oltenia „merge pe un drum tot mai bun”.
„Au fost ani foarte frumoși, foarte buni pentru mine, sper că și pentru colegii din orchestră. Am trecut prin multe momente frumoase, dar și multe momente triste, dar le-am depășit. Filarmonica merge înainte. Și constat că merge pe un drum tot mai bun. A dat Dumnezeu să se mai îmbunătățească și veniturile colegilor și asta duce la un chef de muncă sporit”, a afirmat Iosub.
Dorin Măciucă, manager interimar Filarmonica Oltenia, a ţinut să mulţumească publicului care a luat parte la concerte.

“Aniversăm 70 de ani de activitate instituțională, în sensul că Filarmonica Oltenia a devenit instituție prin Ordin regal, împreună cu Filarmonicile regionale surori: Timișoara, Cluj, Iași. Așteptăm melomanii, începând de vinerea aceasta, să ne fie alături, într-o săptămână aniversară care va fi încheiată pe 28 aprilie cu sfeștanie. Tot acest ansamblu care funcționează ca o mașină bine pusă la punct. Vreau să le mulțumesc tuturor pe această cale pentru munca depusă. Mulțumesc și publicului care a fost alături de noi în toată această perioadă și fără de care nu am avea nici un rol”, a declarat Dorin Măciucă, manager interimar al Filarmonicii Oltenia.

Invitaţi special la Zilele Muzicale Aniversare 2017 sunt dirijorul Dian Chobanov, din Bulgaria, şi tânărul violonist Vlad Stănculeasa, născut la Craiova, în prezent concertmaestru invitat al Orchestrei de cameră din Basel şi concertmaestru al Orchestrei simfonice din Gothenburg.
„A trecut ceva timp de când nu am mai apărut pe scena Craiovei, așa că mă bucur foarte tare, am găsit săptămâna care să se potrivească și suntem din nou acasă. Concertul pe care îl interpretăm săptămâna aceasta este un repertoriu mai puțin cunoscut, dar sunt foarte mulțumit de cum a decurs prima repetiție”, a spus tânărul care cântă pe o vioară Sanctus Serafin din 1793 care i-a aparţinut lui George Enescu.
Cei doi vor susţine, împreună cu Orchestra Filarmonicii, concertul simfonic de deschidere a Zilelor Muzicale Aniversare, vineri, 21 aprilie, începând cu ora 19.

Program

VINERI, 21 APRILIE 2017, ORA 19:00
Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: DIAN TCHOBANOV (BULGARIA)
SOLIST: VLAD STĂNCULEASA (vioară)
În program:
Piotr Ilici Ceaikovski: Poloneza din opera „Evgheni Oneghin”
Alexandr Glazunov: Concertul în La minor pentru vioară și orchestră, op. 82
Piotr Ilici Ceaikovski: Suita de balet „Lacul ledebelor”, op. 20a
LUNI, 24 APRILIE 2017, ORA 12:00, SALA “FILIP LAZĂR”
Colocviul ”Filarmonica de Stat Oltenia, ieri și azi”
Invitați: foști și actuali muzicieni ai Filarmonicii, melomani, reprezentanți mass-media

MARȚI, 25 APRILIE 2017, ORA 19:00
CORALA ACADEMICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: Manuela Enache
Își dau concursul: Corina Stănescu (pian), Rozalia Pataki (harpă)
Intervenții solistice: Olga Șain (soprană), Mihaela Dumitru (alto), Justinian Micu (tenor)
În program: muzică contemporană
Lucrări de Sebastian Androne, Vlad-Răzvan Baciu, Ben Lunn, Benjamin Britten, Francis Poulenc, Pelle Olofson, Vytautas Miskinis, Knut Nystedt, Dan Dediu, Mihai Măniceanu, Marius Hristescu, Grigore Cudalbu, Eugen Petre Sandu
MIERCURI, 26 APRILIE 2017, ORA 19:00, MUZEUL DE ARTĂ
Seară de muzică de cameră
HORN QUARTET
Mihai Sîrbu, Ivan Gabriel Luca, Cătălin Constantin Grierosu, Marius Aftaragaci

JOI, 27 APRILIE 2017, FILARMONICA ”OLTENIA”
orele 13:00 – 14:00: Ziua Porților Deschise
ora 18:00, Sala ”Filip Lazăr”: Întâlnirile AmiTea
Invitați: dirijorul CHRISTOPHER PETRIE, violonistul GABRIEL NIȚĂ
Acordarea unor Diplome tinerilor implicați în acțiuni de voluntariat

VINERI, 28 APRILIE 2017, ORA 19:00
ora 18:30, foaierul Filarmonicii
Festivitatea de acordare a Diplomei de Fidelitate melomanilor-abonați ai Filarmonicii în stagiunea 2016 – 2017
ora 19:00: Concert simfonic
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”
DIRIJOR: CHRISTOPHER PETRIE (MAREA BRITANIE)
SOLIST: GABRIEL NIȚĂ (vioară)
În program:
Ciprian Porumbescu: Rapsodia română
Niccolò Paganini: Concertul nr. 2 în Si minor pentru vioară și orchestră, op. 7
Călin Humă: Simfonia „Carpatica” (primă audiție în România)

Preţurile biletelor se încadrează între 10 lei şi 30 lei.

Politica