miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Friendship Season, la Filarmonica

Friendship Season - It never gets old -
octombrie 2016 - iunie 2017

JOI, 2 MARTIE 2017, ORA 18:00
Filarmonica "Oltenia", Sala "Filip Lazăr"
Întâlnirile AmiTEA nr. 15
Invitaţi:GIAN LUIGI ZAMPIERI (dirijor), GINA GLORIA TRONEL (soprană)
Moderatori: CONSTANTIN SECARĂ - Muzicolog, RAMONA BĂDESCU - PR Filarmonica “Oltenia”

VINERI, 3 MARTIE 2017, ORA 19:00
Concert simfonic nr. 15
ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII “OLTENIA”
DIRIJOR GIAN LUIGI ZAMPIERI (ITALIA)
SOLISTĂ GINA GLORIA TRONEL (soprană)
În program:
Gioacchino Rossini: Uvertura operei ”La gazza ladra” (”Coțofana hoață”)
Wolfgang Amadeus Mozart: Aria “Vorrei spiegarvi, o Dio” pentru soprană și orchestră, K.418
Ambroise Thomas: Aria ”Je suis Titania la blonde” din opera ”Mignon”
Jacques Offenbach: Aria ”Les oiseaux dans la charmille” din opera ”Les contes d'Hoffmann” (”Povestirile lui Hoffmann”)
Léo Delibes: Aria ”Où va La jeune Indoue” din opera ”Lakmé”
Johann Strauss-fiul: ”Frühlingsstimmen” (”Voci de primăvară”), op. 410, vals pentru soprană și orchestră
Robert Schumann: Simfonia nr. 1 în Si bemol major, op. 38, ”a Primăverii”
* Preţuri bilete: 30 lei; 20 lei (pensionari); 15 lei (elevi, studenţi); concert în abonament (8)

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara.
A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând in 1988 Diploma de onoare.
În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein.
La vârsta de 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani.
In 1997 a câştigat Concursul international ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs.
Lansat din anii studenţiei in cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România (Filarmonicile din Bucureşti şi din Craiova, Orchestra de Cameră Radio), precum şi din străinătate (Orquestra Sinfônica de Ribeirão Preto - São Paulo, Brazilia; Orquestra Sinfônica do Theatro da Paz - Pará, Brazilia; Orquestra Sinfônica de Porto Alegre - Rio Grande do Sul, Brazilia; Orquestra Sinfônica Jovem de Goiás, Brazilia; Haifa Symphony Orchestra - Israel; Orchestra Filarmonică in Cracovia, Polonia; Orquesta de Euskadi - Țara Bascilor; Orchestra Universităţii Mexico City; Orchestra Sinfonică Radio Moscova, Teatro San Carlo din Napoli, Orchestra din Padova; Orchestra Sinfonica Siciliana; Orchestra Internazionale d'Italia; Orchestra di Roma e del Lazio; Orchestra Sinfonica Abruzzese; Orchestra Sinfonica di Sanremo; I Filarmonici di Verona; Roma Sinfonietta; Opera din Tirana - Albania; Orchestra ”Haydn” din Bolzano; Arena din Verona; Opera din Roma; Orchestra ”J-Futura” din Trento.
La Londra a fost asistentul lui Ghenadi Rojdestvenski la orchestrele London Symphony şi BBC, precum şi la cursurile de la Accademia Chigiana.
A organizat și a condus transimiuni pentru Radio Vatican.
Concertele sale sunt inregistrate și transmise de Radio România, RAI, Radio Vatican, Tv Spaniola, Radio Rusia, Uniunea Radiourilor Europene de la Geneva.
Intrat foarte de tânăr în luema cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului Amadeus de Miloš Forman (1985).
Din 1986 este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat.
Este realizatorul sitului internet dedicat maestrului său, dirijorul și profesorul Franco Ferrara, la centenarul nașterii acestuia.
În octombrie 2011 a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Cameră Radio din București prezentând în primă audiție absolută propria compoziție ”Non nobis Domine, portret al lui Jacques de Molay”, interpretată cu ocazia aniversării procesului care a hotărât desființarea Ordinului Cavalerilor Templieri.
Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titul de merit de Cavaler al "Ordine Constantiniano di San Giorgio".
În prezent este Dirijor oaspete al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și Dirijor al Filarmonicii Oltenia din Craiova (România).

Gina Gloria Tronel isi incepe educatia muzicala la Conservatorul din Bordeaux, Franta, in clasele de balet, pian, teorie, si in Corul de Copii al Operei Nationale din Bordeaux. In anul 2012 Gloria Tronel este admisa la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, la clasa de canto a doamnei prof. univ. dr. Eleonora Enachescu, si din anul universitar 2015-2016, la clasa doamnei prof. univ. dr. Bianca Manoleanu. In decursul anilor de studiu, Gloria a sustinut numeroase concerte in cadrul Universitatii dar si in alte sali precum Filarmonica George Enescu din Bucuresti, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiesti sau Opera din Bordeaux. Din anul 2015, Gina Gloria Tronel colaboreaza cu Opera Comica pentru Copii din Bucuresti, unde a debutat in rolul Reginei Noptii din Flautul Fermecat de W. A. Mozart.
Gina Gloria Tronel a castigat Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” din Ploiesti, Premiul Jeune Espoir Opera la  Concursul International de Canto „Robert Massard” din Bordeaux, Franta si, in luna mai a anului 2016, Premiul I la Concursul National de Interpretare si Critica Muzicala „Mihail Jora”, editia a XXVI-a.

Politica