sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

CJ Dolj va construi un centru pentru situaţii de urgenţă în zona Aeroportului Craiova

Consiliul Judeţean Dolj a aprobat, joi, într-o şedinţă extraordinară, proiectul „Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj-Vratsa”. Este vorba despre trei milioane de euro din fonduri europene care vor reveni autorităţii judeţene pentru construirea unui centru pentru situaţii de urgenţă în preajma aeroportului, care să poată interveni în zona Cârcea, Pieleşti şi până în zona Electroputere.

Consilierii judeţeni s-au întrunit, joi, într-o şedinţă extraordinară, pentru a aproba un proiect care a fost recent acceptat pentru finanţare. Acesta se numeşte „Reacţii coordonate şi eficiente ale autorităţilor în situaţii de urgenţă în regiunea Dolj-Vratsa” şi va include construirea unui centru pentru situaţii de urgenţă în zona Aeroportului Craiova, care va avea mai multe dotări necesare în caz de astfel de situaţii.

Intenţionăm să construim şi să realizăm foarte aproape de aeroportul din Craiova un centru”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu privire la acest punct, aşa cum vă spuneam, sunt aproape şase milioane de euro, dintre care jumătate îi ia partea română, jumătate partea bulgară din Vratsa. Noi intenţionăm să construim şi să realizăm foarte aproape de aeroportul din Craiova un centru, o companie militară care să fie dotată în aşa fel încât să ne fie de folos şi la aeroport, cu anumite maşini speciale care din acest moment sunt absolut necesare aeroportului pentru a rămâne sau pentru a fi ridicat în grad. În două cuvinte, în afară de construcţiile care ar urma să fie făcute acolo, intenţionăm să achiziţionăm o autospecială pentru stingerea incediilor, de 12.000 de litri, o altă autospecială pentru stingerea incendiilor, de 6.000 de litri, o autospecială cu capacitate sporită, echipată cu dispozitiv de descarcerare şi prim ajutor, de 4.500 de litri, un vehicul de descarcerare, o ambulanţă tip C, o ambulanţă tip B, sistem de încărcare cu spumă a bazinelor folosite în operaţiuni, oricum, foarte multe lucruri care vor fi utile, pe de o parte, aeroportului, pe de altă parte, pentru tot arealul acesta, până la Pieleşti, Cârcea, zona aceasta, şi până la Electroputere, pe partea cealaltă”, a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Acesta a mai explicat că trebuie găsită o soluţie pentru regimul de înălţime al viitorului centru, conform reglementărilor Autorităţii Aeronautice Civile.

În plus, suntem într-o fază în care trebuie să vă spunem, cu toată sinceritatea, pentru că legislaţia s-a schimbat cu privire la ceea ce se construieşte în jurul aeroportului, şi la 500 de metri de aeroport, conform legislaţiei apărute în ultimul timp, se realizează cu greutate. Încercăm, ori vom mai schimba din locul unde ne-am propus noi să construim, ori vom obţine o derogare de la AAC, pentru că, în fond, este vorba despre trei milioane de euro”, a mai precizat Ion Prioteasa.

Proiectul, în cifre

Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 5.941.356,42 de euro (echivalentul a 26.740.856,97 de lei), din care 2.924.182,88 (echivalentul a 13.161.162,30 de lei) aferentă activităţilor implementate de Consiliul Judeţean Dolj, în calitate de Beneficiar Lider, implementat în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia” Dolj – Beneficiar 2 şi Administraţia Districtului Vratsa – Bulgaria – Beneficiar 3. Proiectul se încadrează în Programul Interreg V-A România-Bulgaria, Axa Prioritară 3: O regiune sigură, Obiectivul specific: 3.1 Îmbunătăţirea managementului comun al riscului în aria transfrontalieră.

Contribuţia CJ Dolj la cheltuielile eligibile ale proiectului este de 2%, adică 58.483,65 de euro, iar contribuţia la cheltuielile neeligibile este de 817.771,21 de euro. Perioada de implementare a proiectului este de 36 de luni.

Politica