vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vânzări fictive pe internet de 4,5 milioane euro

Peste o mie de persoane din mai multe ţări europene au fost înşelate de mai mulţi români cu 4,5 milioane euro. Românii publicau anunţuri fictive de vânzări de bunuri.

În acest caz, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din mai multe judeţe au efectuat, marţi, peste 60 de percheziţii în mai multe judeţe, între care Vâlcea şi Dolj.

Cele 64 de percheziţii au fost efectuate în cadrul unei acţiuni a unei echipe comune de anchetă româno-germană constituită cu sprijinul Eurojust. Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic şi finanţare din partea Eurojust, iar la acţiune au participat un procuror şi 3 poliţisti din Germania, precum şi reprezentantul român la Europol.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acţiunea a fost realizată şi cu sprijinul jandarmilor.

Cele mai multe descinderi, 26, au fost efectuate în judeţul Vâlcea. În judeţul Cluj s-au făcut 15 descinderi, iar în municipiul Bucureşti, 14. În judeţele Buzău şi Bihor s-au făcut câte două percheziţii, iar în Hunedoara, Dâmboviţa, Botoşani, Neamţ şi Dolj, câte una.

Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul lunii aprilie 2015 suspectul R.I.D. a iniţiat pe raza municipiului Bucureşti un grup infracţional organizat, format din 74 de suspecţi, care a avut ca scop prejudicierea unui număr de peste 1.000 de persoane vătămate din România, Germania, Cehia, Italia, Franţa etc., cu suma de peste 4,5 milioane euro.

S-a reţinut că grupul infracţional era structurat pe 3 paliere (primul palier era format din coordonatorul reţelei şi alţi membrii care racolau persoane, cetăţeni români şi străini, dispuse să deschidă conturi bancare; al doilea palier era format din membri ai grupului infracţional organizat care aveau rolul de a lansa ofertele de bunuri fictive pe diferite site-uri de profil din Europa, de a coresponda cu victimele prin intermediul poştei electronice şi de a le induce în eroare în vederea transferării sumelor de bani corespunzătoare aşa ziselor bunuri pe care le ofereau, în conturile bancare din străinătate puse la dispoziţie de către liderul grupului; al treilea palier era format din membri denumiţi „ săgeţi”, care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi străinătate  pe care le puneau la dispoziţia grupului, în schimbul unor sume de bani). S-a reţinut că începând cu luna aprilie 2015 membrii grupului infracţional au deschis în acest sens aproximativ 230 conturi în străinătate şi aproximativ 120 de conturi în România”, arată procurorii DIICOT.

Potrivit IPJ Vâlcea, coordonatorul grupului infracţional, un bărbat, de 28 de ani, şi-ar fi însuşit 30-35% din fiecare tranzacţie, diferenţa fiind primită de autorul fraudei.

74 de persoane au fost duse la audieri la sediul DIICOT Vâlcea.

Acuzaţiile aduse în acest caz sunt de fraude informatice, fals informatic şi spălare de bani.

 

Politica