vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ucigaşul din Rast, condamnat definitiv

 

Magistraţii Curții de Apel Craiova au pronunţat, vineri, sentinţa definitivă în cazul ucigaşului din Rast. Este vorba despre bărbatul de 32 de ani, ajuns după gratii anul acesta, în luna februarie, după ce şi-a ucis bunica vitregă, în vârstă de 71 de ani, cu mai multe lovituri de cuţit. Autorul, care a recunoscut totul şi a spus că s-a înfuriat pe bătrână pentru că l-a bârfit pe la rude că ar avea cancer şi apoi n-a mai vrut să recunoască, a rămas cu pedepsa primită de la Tribunalul Dolj, de 12 ani de închisoare cu executare, după ce Curtea de Apel i-a respins apelul ca nefondat.

Reamintim că, Daniel Alin Niţu a fost reţinut pentru 24 de ore pe 17 februarie a.c., în baza ordonanţei emisă de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Potrivit anchetatorilor, Daniel Alin Niţu, de 32 de ani, locuia în satul Rastu Nou, singur, în timp ce rudele sale stau în Rastu Vechi. Pe 17 februarie a.c., bărbatul a mers la locuinţa părinţilor, apoi a trecut şi pe la bunici. Bunicul lui era în curte cu nişte vecini, iar bunica sa vitregă, Opriţa Cioară, de 71 de ani, a intrat în casă. Niţu a intrat după ea şi s-au apucat la ceartă. Bărbatul era supărat şi i-a strigat bătrânei că s-a apucat să-l bârfească pe la neamuri că a slăbit mult şi că ar avea cancer. Femeia n-a recunoscut că ar fi spus aşa ceva, tânărul a spus că a auzit-o cum îi spunea unei nepoate şi cearta a continuat până când Niţu, furios, a pus mâna pe un cuţit din bucătărie cu care a lovit-o repetat în zona toracică, până ce bătrâna n-a mai mişcat. A lăsat-o pe femeie zăcând într-o baltă de sânge, a lăsat şi cuţitul lângă cadavru, şi a ieşit din casă fără să le spună celor din curte vreun cuvânt. Odată ajuns la locuinţa sa, în Rastu Nou, Daniel Alin Niţu a sunat la 112 anunţând ce a făcut. A aşteptat liniştit acasă sosirea poliţiştilor şi a procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj. Echipa mixtă de cercetare a ajuns la faţa locului, s-au făcut toate verificările, iar cadavrul victimei a fost ulterior transportat la morga Spitalului Municipal Băileşti, pentru efectuarea necropsiei. În raportul medico-legal preliminar, medicii legişti au consemnat că trupul neînsufleţit prezenta multiple plăgi produse prin înjunghiere repetată, fiind numărate peste 10 lovituri de cuţit. Autorul a fost adus la Craiova, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a fost audiat de procurorul de caz, în faţa căruia a recunoscut totul şi a spus că s-a înfuriat pentru că bătrâna n-a recunoscut că-l vorbise de rău pe la neamuri. A fost reţinut pe bază de ordonanţă, pentru 24 de ore, pe 17 februarie, seara, târziu, iar a doua zi a fost prezentat Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru comiterea infracţiunii de omor. Judecătorii au admis propunerea şi au emis mandat de arestare preventivă pe 30 de zile pe numele inculpatului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au finalizat cercetările şi l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Niţu, pentru comiterea infracţiunii de omor, iar la începutul lunii iunie instanţa a constat legalitatea probelor prezentate de procurori şi a rechizitoriului, dispunând începerea judecării procesului. Pe 28 septembrie a.c., judecătorii de la Tribunalul Dolj l-au condamnat pe Daniel Alin Niţu la o pedeapsă de 12 ani închisoare cu executare pentru omor şi plata sumei de 1.400 lei cheltuieli judiciare către stat. Nemulțumit de pedeapsă, inculpatul a declarat apel. Curtea de Apel Craiova i-a respins, însă, vineri, 4 noiembrie a.c., apelul ca nefondat, astfel că va executa pedeapsa primită pe fond: „respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Nițu Daniel Alin împotriva sentinţei penale nr. 527/28.09.2016 pronunţată de Tribunalul Dolj. Deduce în continuare arestarea preventivă a inculpatului de la data de 28.09.2016 la zi. În temeiul art. 275 alin. 2 C.p.p. obligă inculpatul la plata sumei de 150 lei, cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. 6 C.p.p. cheltuielile în cuantum de 260 lei, reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, vor rămâne în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 04.11.2016”, se arată în încheierea de şedință a instanței.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Camelia SÂRBU

Politica