sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sistem de apă şi canalizare în Băileşti, din fonduri europene

Un sistem nou de apă şi canalizare, construit din fonduri europene a fost inaugurat în municipiul Băileşti. Acesta este parte a Master Planului privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate în judeţul Dolj. Peste 4.000 de familii s-au racordat la reţea.

Recepţia lucrărilor de reabilitare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare al localităţii Băileşti a fost făcută, sâmbătă, de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, şi primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

Proiectul cu finanţare europeană, în valoare totală de 11,7 milioane de euro, a fost implementat de Compania de Apă Oltenia SA, având ca acţionar majoritar Consiliul Local al Municipiului Craiova, în cadrul Master Planului privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate în judeţul Dolj.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ne face plăcere să fim alături de comunitatea din Băileşti, la un eveniment foarte important. Peste 11 milioane de euro intră în acest moment în Băileşti, unul dintre cele trei municipii din judeţul Dolj, printr-un proiect care face parte din prima fază a Master Planului de apă, în valoare totală de peste 185 de milioane de euro. Potrivit acestei strategii judeţene, întreaga sumă prevăzută pentru prima etapă s-a împărţit pentru nouă localităţi din Dolj, respectiv toate cele şapte din mediul urban – Craiova, Băileşti, Calafat, Filiaşi, Segarcea, Bechet şi Dăbuleni – şi două comune, Călăraşi şi Poiana Mare. De implementarea acestui proiect s-a ocupat în totalitate Compania de Apă, care – nu mă feresc de cuvinte mari – a făcut, în tot acest timp, minuni; o companie care a plecat de la zero şi a ajuns să fie una dintre cele mai competitive din ţară”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a evidenţiat faptul că este important ca toate localităţile din judeţul Dolj să beneficieze de infrastructura necesară pentru asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare.

Inaugurăm sistemul de apă şi canalizare din municipiul Băileşti, construit din fonduri europene de Compania de Apă Oltenia, unde acţionar majoritar este Consiliul Local Craiova, pe un proiect al Consiliului Judeţean Dolj. Vreau să felicit echipa companiei care s-a ocupat de această investiţie. Este foarte important pentru noi ca toate localităţile din judeţul Dolj să beneficieze de reţele pentru apă şi canalizare. În Craiova, am reuşit ca în acest an să branşăm la sistemul de alimentare cu apă toate gospodăriile aflate pe străzile care sunt în domeniul public al municipiului, iar în ceea ce priveşte introducerea reţelei de canalizare ne-a mai rămas aproximativ 15 la sută. Doresc să mulţumesc şi autorităţilor locale din municipiul Băileşti, care au sprijinit foarte mult echipa de la Compania de Apă pentru a realiza acest proiect major. Începând de astăzi, locuitorii Băileştiului beneficiază de un standard de viaţă mai bun”, a precizat primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu.

La rândul său, directorul general al Companiei de Apă Oltenia SA, Constantin Mitriţă, a afirmat: „Evenimentul marchează punerea în funcţiune a unui sistem nou de apă şi canalizare, precum şi a unei staţii de epurare pentru municipiul Băileşti, staţie care a fost construită la Rast. Este o zi importantă atât pentru comunitate, cât şi pentru Compania de Apă Oltenia SA. Noi am devenit operatori regionali în anul 2010, când am şi preluat, în luna ianuarie, sistemul de apă şi canalizare al municipiului Băileşti, iar de atunci s-a urmărit, an de an, îmbunătăţirea acestuia. Principiul pe care l-am respectat în tot acest timp este cel pe care doamna primar Lia Olguţa Vasilescu l-a precizat încă de la începutul acestor demersuri: să abordăm toate localităţile, inclusiv municipiul Băileşti, la fel cum o facem în cazul Craiovei, fără nicio diferenţă. Suntem, iată, în momentul în care marcăm reuşita acestei investiţii, în cadrul primei faze a Master Planului pentru apă şi canalizare, în implementarea căruia am beneficiat de sprijinul acordat de Consiliul Judeţean Dolj, de Consiliul Local şi de Primăria Municipiului Craiova“.

Prezent la eveniment, deputatul Ion Călin a declarat: „Sunt unul dintre parlamentarii care au înţeles faptul că, în condiţiile finanţării acestor investiţii mari din fonduri europene, a fost nevoie de proiecte intercomunitare, deoarece, în prezent, alimentarea cu apă a localităţilor se asigură din surse aflate la distanţe mari, de zeci sau sute de kilometri, cum este şi cazul Craiovei.

În aceste condiţii, lucrările trec prin foarte multe proprietăţi private şi publice. Aceeaşi este situaţia şi în ceea ce priveşte construirea staţiilor de epurare. Aceste demersuri erau blocate, pentru că în România doar pentru conductele de gaze naturale şi petrol erau reglementate despăgubirile în regim de urgenţă şi situaţiile cu justă despăgubire pentru perioada efectuării lucrărilor. În consecinţă, a trebuit să îmbunătăţim cadrul legislativ, prin trei iniţiative, dintre care două se află deja la promulgare, iar cealaltă va ajunge, probabil, în luna februarie. Reuşim astfel să facilităm implementarea marilor investiţii pentru serviciile de apă şi de canalizare, respectând toate principiile de drept şi drepturile fundamentale ale cetăţenilor“.

La eveniment, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, şi de primarul municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, au mai participat vicepreşedintele CJ Cosmin Vasile, administratorul public al judeţului, Cosmin Durle, viceprimarul municipiului Craiova Adrian Cosman, consilieri judeţeni, precum şi reprezentanţi ai Companiei de Apă Oltenia SA.

Proiectul, în cifre

În luna ianuarie 2010, Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia S.A. a preluat sistemul de apă şi canalizare de la Consiliul Local al Municipiului Băileşti. La data respectivă, populaţia municipiului Băileşti beneficia de:

*52,6 km de reţea de apă, cu 3.721 de branşamente. Astăzi s-a ajuns la 68 km de reţea de alimentare cu apă potabilă, cu un număr de 4.203 branşamente.

*28,5 km reţea de canalizare, cu 991 de racorduri. Astăzi s-a ajuns la 68 km de reţea de canalizare, cu 4.203 racorduri.

În perioada 2012-2016, s-au mai realizat următoarele:

*11,34 km reabilitare reţea de alimentare cu apă

*891 branşamente reabilitate

*261,5 m reabilitare reţea canalizare

7 staţii noi pompare apă uzată menajeră şi staţie de epurare nouă în valoare de 24.696.408 lei.

Frontul de captare:

*reabilitare puţuri existente: 5 (deznisipare foraje existente, reabilitare cabine)

*puţuri noi: 3 (foraje noi, cabine puţ noi, omorâre foraje existente)

*amenajare zonă protecţie sanitară şi instalaţii hidraulice, electrice şi de automatizare noi la toate cele 8 puţuri.

Reabilitare Gospodărie de apă:

*reabilitare rezervoare şi camera vanelor – 2 rezervoare de 5.000 mc

*staţia de clorare nouă

*renovare pavilion administrativ (laborator, dispecer SCADA)

*sistem de automatizare SCADA

*reţele de incintă.

Valoarea lucrărilor executate în municipiul Băileşti de Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia S.A. este de 52.730.193,02 lei, echivalentul a 11.717.820,67 euro.

La data preluării, Centrul Operaţional Băileşti era dotat cu: Woma, TIH, autoturism ARO, cisternă.

La data de astăzi, este dotat cu utilaje şi echipamente achiziţionate din fonduri europene şi din fonduri proprii, după cum urmează: autoturism ISUZU, autocurăţitoare tip Woma şi vidanjă, autobasculantă, buldoexcavator, freză tăiat, motopompe apă, ciocane percutoare.

Prin lucrările executate de Operatorul Regional Compania de Apă Oltenia S.A. din fonduri europene şi din fonduri proprii, s-a realizat conformarea municipiului Băileşti în ceea ce priveşte alimentarea cu apă potabilă şi reţeaua de canalizare, exceptând cartierul Balasan, avut în vedere pentru următoarea etapă de programare.

Politica