duminică, mai 5, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„EU SUNT SĂNĂTOS! TU VREI SĂ FII SĂNĂTOS?”

Prefectura Olt, Direcţia de Sănătate Publică şi Inspectoratul Școlar Judeţean au încheiat un parteneriat prin care vor să educe elevii din judeţ cu privire la îmbunătăţirea stării de sănătate. Astfel, elevii ar urma să beneficieze de o informare specializată şi completă cu privire la prevenirea efectelor negative ale consumului de alcool şi tutun precum şi o educaţie pentru o poziţie sănătoasă.

Promovarea sănătăţii şi a educaţiei pentru sănătate reprezintă o preocupare constantă pentru Instituţia Prefectului – Judeţul Olt.

Considerând că parteneriatul inter-instituţional poate conduce la eficientizarea activităţilor specifice, prefectul judeţului Olt a iniţiat, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Olt şi Inspectoratul Școlar Judeţean Olt, un proiect de promovare a sănătăţii, care include activităţi de educaţie şi de promovare a unor schimbări comportamentale pentru un stil de viaţă sănătos.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Desfăşurat sub genericul ‘EU SUNT SĂNĂTOS! TU VREI SĂ FII SĂNĂTOS?’, parteneriatul se adresează elevilor din învăţământul preuniversitar şi are drept obiectiv general îmbunătăţirea stării de sănătate, prin informare specializată şi completă, desfăşurându-se pe două direcţii de acţiune: 1. Prevenirea efectelor negative ale consumului de alcool şi tutun (învăţământ gimnazial şi liceal); 2. Educaţie pentru o poziţie sănătoasă: ţinuta corectă a corpului (învăţământ primar).

Pentru identificarea factorilor care influenţează sau care pot influenţa consumul de tutun şi alcool, astfel încât să se poată interveni aplicat pentru corectarea acestor obiceiuri nesănătoase, în cadrul primei acţiuni va fi aplicat şi un chestionar de specialitate.

Chestionarul, completat sub anonimat, cuprinde întrebări cheie în evaluarea situaţiei amintite, astfel încât, pe baza informaţiilor furnizate, se poate monitoriza tendinţa consumului de alcool şi tutun în rândul tinerilor, cunoşterea acestui fenomen ducând la identificarea priorităţilor de acţiune în timp real.

Obiectivele specifice ale parteneriatului sunt: îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe al elevilor, crearea de deprinderi sănătoase; informarea elevilor privind importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos; încurajarea cadrelor didactice în alegerea educaţiei pentru sănătate ca activitate extracurriculară şi/sau opţională; conştientizarea asupra efectelor negative ale consumului de alcool şi tutun; educaţia pentru o poziţie sănătoasăţinuta corectă a corpului; identificarea factorilor care influenţează sau care pot influenţa consumul de tutun şi alcool la vârste fragede; creşterea calităţii modului de aplicare a măsurilor preventive.

Membrii echipei de proiect consideră că prin implementarea acestuia se vor obţine rezultatele următoare: reducerea consumului de alcool şi tutun în rândul adolesenţilor; creşterea gradului de informare cu privire la consecinţele sociale şi de sănătate ale consumului de alcool şi tutun; dezvoltarea abilităţilor de a se implica în rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea în acest sens; crearea unor alternative viabile la consumul de alcool şi tutun prin atragerea elevilor în activităti de petrecere a timpului liber; identificarea factorilor de risc implicaţi în consumul de tutun şi alcool la vârste fragede; adoptarea unei ţinute corecte a corpului; adoptarea unui comportament sănătos privind mişcarea zilnică susţinută”, se arată într-un comunicat de presă transmis de prefectul de Olt, Silviu Neacşu.

Acţiunile prevăzute în proiect se vor derula pe parcursul anului şcolar 2016 — 2017 în unităţi de învăţământ din toate zonele judeţului, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, grupul ţintă fiind reprezentant de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceeal.

 

Politica