vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Remus Borza, lichidator RAAN: ,,N-o prăduim pe 2 lei, o să vindem pe proceduri transparente!”

Borza şi-a arătat disponibilitatea ca Termocentrala Romag Termo să funcţioneze şi la iarnă, ca variantă de rezervă, dacă firma care a preluat termoficarea municipiului Drobeta Turnu Severin, nu va reuşi să îşi termine investiţia

Intrată recent în faliment, celebra Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin are acum un lichidator judiciar pe măsură. Remus Borza, lichidatorul judiciar al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin îi ameninţă din start cu dosare pe cei care au dus la prăbuşirea celui mai mare producător de apă grea din lume. Firma condusă de Borza a fost desemnată să se ocupe de valorificarea activelor colosului industrial, după ce Curtea de Apel a pronunţat falimentul săptămâna trecută. La RAAN, de-a lungul timpului s-au făcut diverse investiţii ale căror preţuri au fost supraevaluate chiar şi de 50 de ori faţă de preţul pieţei. RAAN a intrat în faliment săptămâna trecută şi chiar dacă Remus Borza a refuzat iniţial să accepte ca firma sa să se ocupe de lichidarea platformei, nefiind specializată pentru faliment, ci doar pentru insolvenţă, în cele din urmă a acceptat. El spune că una dintre priorităţi este ca aceia care au dus la prăbuşirea companiei să fie deferiţi justiţiei. ,,Măcar în al 12-lea ceas am venit să facem dreptate, să deferim justiţiei pe toţi aceia care au băgat mâna până la cot în ultimii 15 ani şi s-au îndestulat din averea şi patrimoniul unei regii a statului român. Chiar şi în faliment putem să întreprindem acele măsuri pentru că din punct de vedere penal faptele sunt de o gravitate deosebită, ele nu se prescriu chiar aşa, de pe o zi pe alta şi aici vorbim de acţiuni care au prejudiciat compania de ordinul sutelor de milioane de lei şi acei oameni care fac pe lupii moralişti, care ne dau nouă sfaturi de moralitate, de integritate şi de management, dar care erau implicaţi în trecut în acest jaf organizat de la RAAN, vor trebui să plătească”, a declarat Remus Borza.

Firma domnului Georgică Cornu a încasat bani cu sacul

Policlinica Buna Vestire Craiova

De-a lungul timpului, RAAN a fost căpuşată prin firme care au făcut investiţii şi lucrări la preţuri supraevaluate. Spre exemplu o instalaţie de evacuare în şlam dens de pe platforma Romag Termo care a fost licitată la preţul de 172 milioane de lei, de către firma lui Georgică Cornu din Timişoara, ar fi ajuns să coste 341 de milioane dacă ar fi fost finalizată. Numai că nu s-a întâmplat aşa, întrucât lucrarea nu s-a încheiat nici până în prezent, deşi constructorul CONFORT SA a încasat ilegal, spun procurorii DNA, garanţia în valoare de 23 de milioane de lei. De asemenea, corpul de control al Guvernului a descoperit că tariful de închiriere a unei schele a fost negociat la RAAN, la 0,61 lei pentru un metru pătrat pe oră, adică de 50 de ori mai mare decât pe piaţa liberă. O altă lucrare care prevedea înlocuirea unor ţevi a ajuns să coste 5,7 milioane de lei, adică 878 de lei pe metrul de ţeavă, de 4 ori mai mult decât preţurile de pe piaţă. Sunt doar câteva exemple din jafurile de la RAAN. Lichidatorul judiciar promite că în cel de-al 12-lea ceas, activele RAAN vor fi vândute la preţul pieţei.
,,În faliment, de regulă, activele se subevaluează şi se vând preferenţial, tot pe sub masă. Ar fi o altă nedreptate. Ar fi o altă nedreptate cu această regie, această societate emblematică a statului român chiar şi în cel de-al 12-lea ceas. S-o prăduim în continuare pe doi lei. Tot ceea ce vom vinde, vom vinde în proceduri transparente şi competitive în baza unor evaluări făcute de firme reputate.

Termocentrala RAAN, varianta de rezervă pentru termoficarea Severinului

Borza susţine că pentru valorificarea activelor Regiei este nevoie de desecretizarea mai multor documente tehnice, întrucât unitatea este una strategică. Odată cu declararea falimentului RAAN, şi municipiul Drobeta Turnu Severin risca să rămână fără apă caldă şi căldură, la iarnă, dar lichidatorul judiciar spune că sunt soluţii care vor fi puse în aplicare în parteneriat cu Primăria Drobeta Turnu Severin. Edilul ales, Marius Screciu, spune că cea mai bună variantă juridică pentru alimentarea cu apă caldă şi căldură a municipiului Drobeta Turnu Severin, este unul dintre cazanele de la Romag Termo, dar pentru acest lucru este nevoie de acordul creditorilor companiei. În plus, şi municipalitatea este dispusă să găsească soluţii pentru finanţarea combustibilului, deşi acesta ar trebui asigurat din înasările Serviciului de Termoficare.,,Domnul Borza şi-a arătat disponibilitatea ca Termocentrala să funcţioneze şi în această iarnă, ca variantă de rezervă în momentul în care firma care a preluat căldura, termoficarea oraşului, nu va reuşi să îşi termine investiţia. Dânsul găseşte ca variante, ca din punct de vedere juridic, ori să fie o firmă care să fie asociată cu Primăria şi cu firma care a preluat investiţia, sau ca şi creditorii să fie de acord ca şi în această iarnă, RAAN-ul să furnizeze în continuare căldură, partea de termoficare sau o a treia variantă: să creeze o firmă cu capital 100%  la RAAN care să preia şi licenţa şi tot ce înseamnă posibilitatea de a asigura termoficarea oraşului. Eu îi mulţumesc pentru disponibilitate, nu a venit aici să dea cu barda, să dărâme tot ce s-a clădit în ani de muncă ci să găsească soluţii şi în numele severinenilor, eu îi mulţumesc personal. Urmează să avem un drum lung în această vară, împreună cu cei care ne reprezintă la nivel legislativ, deputaţi, senatori, împreună cu domnul prefect, să căutăm soluţii şi la nivelul Guvernului pentru că niciuna dintre aceste soluţii nu va fi uşor de pus în practică”, a explicat Marius Screciu, primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, cel care a participat, miercuri, la întâlnirea cu lichidatorul judiciar al RAAN, împreună cu prefectul judeţului, Cristi Pavel. Compania mai are 700 de salariaţi, însă vor fi păstraţi numai aceia care vor asigura paza, mentenanţa apei grele şi conservarea bunurilor. RAAN înregistrează acum datorii de peste 1,3 miliarde lei şi are pe stoc apă grea în valoare de 1,2 miliarde de euro care aparţine statului român.

 

Politica