sâmbătă, mai 4, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Noile „peniţe”, de azi, au „coroniţe”

Timp de trei ani, studenţii specializării Jurnalism a Facultăţii de Litere, Universitatea din Craiova, au învăţat cum se scriu ştirile, după ce criterii o informaţie devine de interes, ce este un stand-up, un live, care este diferenţa dintre radio, presa scrisă şi tv. Au aflat că jurnalismul este mult mai mult decât a face revista presei sau a prezenta jurnalul de ştiri.

Joi, a avut loc ultima şedinţă de redacţie. În Sala Albastră, studenţii promoţiei Jurnalism 2016 şi-au împărtăşit emoţiile cu cei ce i-au învăţat şi pregătit în cei trei ani.

Ședinţa, pe care am avut onoarea să o moderez, nu a fost una clasică. Subiectele dezbătute nu au fost pentru a apărea a doua zi în ziar, ci de aplicat în viitor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Avem bucuria de a fi, azi, împreună, într-o zi de referinţă pentru toţi, cu atât mai mult cu cât această promoţie este prima care a început şi care îşi desăvârşeşte studiile în cadrul Facultăţii de Litere. De a ne bucura pentru reuşitele agestei generaţii de absolvenţi, de altfel în fiecare an acest moment festiv marchează împlinirea eforturilor noastre comune pentru devenirea profesională a dumneavoastră. Sunt convinsă că cea mai mare parte a speranţelor şi a idealurilor cu care aţi purces la drum atunci când aţi păşit pentru prima dată pragul acestei instituţii de educaţie şi cultură, s-a împlinit şi sunt convinsă că vă aşteaptă o carieră mediatică de succes. Pentru că tinereţea, setea de cunoaştere, talentul şi pasiunea de care daţi dovadă, alături de o foarte bine pregătire, formare ştiinţifică şi profesională. Vreau să ţineţi minte că de acum imaginea dumneavoastră poartă în nume şi imaginea Facultăţii de Litere a Universităţii din Craiova,” a spus prof. univ. dr. Mihaela Popescu, prodecan al Facultăţii de Litere.

Un jurnalist nu este lipsit de emoţie şi chiar dacă-ţi tremură picioarele atunci când trebuie să transmiţi o ştire live, cel de acasă, din faţa televizorului nu trebuie să vadă acest lucru. Într-o manieră de News Alert, i-am dat pasă profesoarei Georgiana Ianoş.

„Vreau să vă spun un singur lucru, şi mă adresez studenţilor, vreau să fiţi serioşi în această meserie pentru că este singura cale prin care vă puteţi câştiga sursele, încrederea lor şi veţi avea credibilitate. Este o meserie în care emoţiile vor fi în permanenţă lângă voi, aşa cum sunt şi la mine”, au fost gândurile Georgianei Ianoş.

Ne este uşor să criticăm atunci când vedem greşeli în jurul nostru, dar este drept să facem asta atât timp cât şi noi greşim? În anii de facultate, noi, studenţii, nu am învăţat doar cum se scrie o ştire, cum se face o relatate, ce înseamnă intro sau stand-up. Am învăţat să vorbim corect datorită profesoarei Melitta Szathmary.

„În momente de genul acesta limba română nu mă prea ajută şi cred că nici oricare altă limbă, prin urmare, mulţumesc frumos! Pentru toate momentele cu voi, pentru tot ceea ce m-aţi învăţat să fac în toţi anii ăştia, pentru tot ceea ce mi-aţi spus sau mi-aţi sugerat, zâmbind sau încruntându-vă. Vă doresc să se întâmple la fel, să vă bucuraţi, să faceţi lucrurile aşa cum vă plac, să le faceţi aşa cum le-aţi făcut şi până acum”, a spus Melitta Szathmary, emoţionată.

Un jurnalist nu îşi poate face meseria aşa cum trebuie dacă nu respectă un cod deontologic. Studenţii promoţiei 2016 au învăţat despre etică şi deontologie de la prof. univ. dr. Ștefan Vlăduţescu.

„Este prima dată când particip la o astfel de festivitate, nu m-am încumetat de-a lungul a zeci de ani, dar emoţia pe care am trăit-o alături de studenţii de la jurnalism a fost atât de mare şi mi s-a impregnat atât de adânc în suflet încât îmi reiau ideea, este prima dată când particip la o festivitate de acest gen. Îmi amintesc cu bucurie de cursurile derulate împreună şi cu siguranţă trecutul care se încheie astăzi nu va oblitera niciuna dintre frumoasele amintiri. Vreau să le mai spun colegilor studenţi că viitorul alternativ pentru ei începe chiar în acest moment când conştientizează că vor absolvi această facultate”, a mărturisit prof. univ. dr. Ștefan Vlăduţescu.

 

Este nevoie de jurnalişti profesionişti într-o lume deprofesionalizată”

Mulţi spun că la radio este cel mai uşor să vorbeşti. Nu este! Emoţia se joacă cu vocea ta şi atunci când ai ani de experienţă în spate.

Profesorul Davian Vlad a înlocuit pentru câteva minute microfonul din cabina de radio cu cel de la prezidiu unde a împărtăşit gândurile sale.

„Am descoperit în voi toţi acele însuşiri, atribute, calităţi pe care ne-am dori să le observăm la toţi tinerii din jur. Inteligenţă, entuziasm, creativitate, originalitate, ambiţie. Sunteţi la capătul unui drum, în orizont se întinde un altul şi nu pot să vă mint, va fi un drum dificil, cu obstacole pe care sunt absolut sigur că le veţi depăşi. Traversăm vremuri tulburi şi nu doar în România. Este o lume traumatizată de umbra terorismului, este zdruncinată şi semnalele nu sunt foarte încurajatoare, dar este nevoie de jurnalişti profesionişti într-o lume deprofesionalizată. Toată lumea acum are ambiţii jurnalistice în principal prin intermediul internetului şi al reţelelor de socializare, iar voi veniţi pregătiţi pentru a arăta cum trebuie să se scrie într-o presă autentică”, a precizat prof. Davian Vlad.

Câteva cuvinte a transmis şi Georgiana Dilă, profesoara de limba engleză:„Cu voi am început şi eu să predau la secţia de Jurnalism şi cred că aţi simţit că nu doar pentru voi a fost un început, ci şi pentru mine. Vă urez mare succes în viaţă şi nu numai acolo pe plan profesional, ci şi pe plan personal. Sper că sunteţi mândri de voi, eu sunt. Să rămâneţi în continuare un grup la fel de jovial şi de conectat la tot ceea ce înseamnă actualitate”.

Alături de absolvenţi a fost şi colega noastră Anca Ungurenuş care a împărtăşit din experienţa ei de jurnalist, chiar ea absolventă a specializării Jurnalism a Universităţi din Craiova, în urmă cu patru ani.

„A fi om de presă e un lucru greu şi vă trebuie nervi tari ca să rezistaţi în meseria asta. E nevoie de vână, de tupeu bun, de curaj şi de un pic de dorinţă pentru a schimba lucrurile. Ideea este să vă doriţi să le schimbaţi în bine şi nu în rău, aşa cum mulţi jurnalişti fac în ziua de astăzi.

Mă aflu în faţa voastră, astăzi, ca să vă urez succes pe mai departe şi ca să încerc să vă transmit o realitate concretă. Aceea că, dacă vă doriţi şi munciţi suficient de mult, vă veţi bucura şi veţi suferi în meseria asta, iar asta vă va întări şi pregăti pentru viaţă.

Încercaţi să fiţi apărători ai binelui, ai celor mai puţin puternici şi să trageţi de mânecă pe oricine atunci când e nevoie. Nu vă înverşunaţi fără motiv, nu faceţi niciodată ceea ce nu simţiţi că e bine şi, cel mai important, nu vă lăsaţi călcaţi în picioare. Iar atunci când vă va fi frică, gândiţi-vă că e mai bine să înlocuiţi teama de necunoscut cu dorinţa de a cunoaşte mai mult, mereu mai mult”, a spus jurnalista Anca Ungurenuş.

După ce profesorii au mai dat câteva sfaturi studenţilor, a venit momentul în care noi, studenţii, am dat ”succesul” mai departe. Cheia succesului, primită de la colegii mai mari a mers, astăzi, la următoarea generaţie de absolvenţi, care anul viitor va avea datoria să o dea mai departe.

 

 

 

 

 

 

Politica