sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

1,5 milioane de lei pentru Condrea, din spitalele municipalităţii

Controlul desfăşurat de corpul de audit al primarului Craiovei la cele trei spitale din subordinea municipalităţii a relevat că şi în aceste unităţi medicale au fost folosiţi dezinfectanţi Hexi Pharma, mai exact câte patru tipuri în fiecare unitate, în perioada 2012-2015, pentru aceştia fiind achitată suma totală de peste 1,5 milioane de lei.

Spitalele „Filantropia”, „Victor Babeş” şi cel de Neuropsihiatrie din Craiova au plătit, în perioada 2012-2015, dezinfectanţi de la firma Hexi Pharma în valoare de 1.555.774,30 lei. Câte patru produse de la această firmă au fost luate prin procedura de achiziţie directă, iar unele dintre spitale încă mai aveau de plătit sume de bani către firmă, la finele anului 2015. Acestea sunt, pe scurt, datele relevate în urma auditului desfăşurat de corpul de audit al primarului la cele trei spitale. Controlul a început în jurul datei de 10 mai şi a vizat toate procedurile de achiziţii şi tot ceea ce înseamnă contracte şi facturi.

 

Ce spun cifrele?

Policlinica Buna Vestire Craiova

Astfel, la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” a fost cumpărat dezinfectant Thor pentru dezinfecţia suprafeţelor şi a microaeroflorei, dezinfectant Suprasept, de nivel înalt, pentru instrumentar, dezinfectant chirurgical Clorhexin A pentru mâini şi tegument şi Clorhexin B, antiseptic şi dezinfectant pentru tegumente şi mucoase. După cum se arată în documentele rezultate în urma auditului, Spitalul „Filantropia” „în perioada anilor 2012-2015, a achiziţionat substanţe antiseptice şi dezinfectante de la Hexi Pharma Co. SRL în valoare totală de 971.947,30 lei şi a achitat suma de 921.495,70 lei, având, la data de 31.12.2015, de achitat o diferenţă în sumă totală de 135.060,80 lei”, se arată în documente.

În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, aici s-a cumpărat, pe lângă Thor şi Suprasept, săpun lichid cu dezinfectant Kalas, pentru mâini şi tegument, dar şi săpun dezinfectant preoperator Dexin. Valoarea totală a produselor cumpărate de la Hexi Pharma, în această unitate spitalicească, este de 376.191,20, sumă pe care a şi achitat-o integral.

La Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie au fost cumpărate, de asemenea, produsele Thor, Suprasept, Kalas şi Clorhexin B, în valoare totală de 250.529,60 lei. Din această sumă, la data de 31.12.2015, spitalul mai avea de achitat o diferenţă de 7.967 de lei.

 

Managerii de spital încep să fie audiaţi

Conform digi24.ro, managerii spitalelor care au avut contracte cu Hexi Pharma au început să fie audiaţi în dosarul de la Parchetul General. Doctorii sunt întrebaţi dacă spitalele pe care le conduc se constituie părţi civile în dosar. Aproximativ 280 de spitale au avut de-a lungul timpului contracte cu Hexi Pharma şi care la un moment dat au primit produse diluate, adică nu respectau eticheta, potrivit datelor furnizate de Parchetul General şi Ministerul Sănătăţii. Se preconizează că procedura de audiere a managerilor va dura aproximativ două săptămâni, tocmai pentru că sunt foarte multe spitale unde poliţiştii trebuie să ajungă.

La Craiova, în cursul zilei de joi, managerii de spital au explicat că nu au, momentan, cunoştinţă de aşa ceva.

spot_img
spot_img

Politica