luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Sprijin pentru evreii din Craiova

Primăria Craiova va semna un Protocol de colaborare cu Comunitatea de Evrei Craiova pentru sprijinirea persoanelor vârstnice de cult mozaic aflate în dificultate.

Proiectul de hotărâre privind aprobarea Protocolului se află pe ordinea de zi a şedinței ordinare a Consiliului Local din data de 31 martie.

Comunitatea Evreilor Craiova a depus o cerere de încheiere a unui Protocol de colaborare cu municipiul Craiova având ca obiect luarea unor măsuri şi întreprinderea unor acțiuni de sprijin reciproc în vederea acoperirii nevoilor sociale ale persoanelor vârstnice de cult mozaic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Scopul acestor demersuri este prevenirea şi limitarea unor situaţii de dificultate ori vulnerabilitate care pot duce la discriminarea sau excluziunea comunităţii locale.

Astfel, pentru prevenirea unor situaţii de dificultate sau vulnerabilitate a beneficiarilor, dar şi pentru a evita sau preîntâmpina marginalizarea acestora, Comunitatea Evreilor Craiova, cu sediul în str. Horezului, nr.5, oferă servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice de cult mozaic aflate în incapacitatea de a se descurca singure.

Prin aceste servicii de îngrijire la domiciliu se are în vedere prevenirea instituţionalizării persoanelor de vârsta a III-a, care nu au posibilitatea de a-şi realiza prin mijloace şi eforturi proprii un mod normal şi decent de viaţă. În prezent, 23 de persoane aparținând comunității evreieşti beneficiază de aceste servicii.

 

Finanţarea serviciului de îngrijire la domiciliu se realizează din fonduri proprii ale Comunităţii Evreilor Craiova, iar resursele umane implicate sunt personal calificat şi personal cu studii medii şi superioare.

 

Pot beneficia de serviciul de îngrijire la domiciliu persoanele vârstnice aflate în incapacitatea de a se descurca singure şi care au supraviețuit Holocaustului şi/sau terorii naziste, născuţi înainte de 9.05.1945, cu provenienţa din ambii părinţi evrei sau cu un singur părinte evreu precum şi solicitantul care nu este evreu, cu partenerul evreu, cu condiţia să fi convieţuit cu acesta cel puţin 25 de ani, reprezentanții generației post-război ce îndeplinesc condițiile de proveniență Halahică, cu venituri reduse şi care se află în situații medicale deosebite precum şi copiii în nevoie proveniți din familii cu cel puțin un ascendent evreu, din familii cu venituri reduse.

Comunitatea Evreilor Craiova desfăşoară activități precum identificarea nevoilor beneficiarilor, activităţi de informare despre drepturi şi obligaţii, măsuri şi acţiuni pentru reducerea efectelor situaţiilor de criză, măsuri şi acţiuni în vederea menţinerii asistatului în comunitate, încurajarea socializării şi participării la diverse activităţi.

Supravegherea în vederea asigurării siguranţei, transport, socializare, prepararea şi servirea mesei, menaj, asigurarea igienei corporale a beneficiarilor, sprijinirea acestora la grupurile sanitare, baie, precum şi însoţirea la deplasarea în exteriorul locuinţei, sunt doar câteva dintre serviciile oferite persoanelor vârstnice de către Comunitatea Evreilor Craiova.

Pentru asigurarea bunului trai al cetăţenilor, autoritatea publică locală a făcut demersuri pentru găsirea de soluţii optime în vederea sprijinirii grupurilor sociale vulnerabile pentru ca acestea să poată depăşi situaţii de risc, să se reintegreze în comunitate, oferindu-le suportul de care au nevoie pentru a face față problemelor dificile.

Grija şi preocuparea față de nevoile oamenilor a determinat o abordare mai complexă ce presupune colaborarea între autorități şi Comunitatea Evreilor pentru a avea, astfel, capacitatea de a răspunde mai mult şi mai bine nevoilor sociale ale acestor oameni. Prin acest parteneriat se va urmări creşterea calităţii serviciilor oferite persoanelor vârstnice din cultul mozaic.

Preluarea cazurilor se face prin identificarea şi apelarea de către persoana care doreşte să devină asistat la serviciile oferite de Comunitatea Evreilor sau prin referire a cazului de către o altă persoană. Cazul va fi preluat de asistentul social care va face o evaluare inițială pentru a vedea situația beneficiarului apoi se va decide către o evaluare complexă urmată de procedurile de rigoare.

 

 

 

 

 

 

Politica