miercuri, mai 15, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Despre post, rugăciune și spovedanie în Săptămâna Patimilor

Credincioșii sunt îndemnați să adopte un anumit set de practici pentru a-și curăța sufletul și trupu

Începe Săptămâna Patimilor. În această perioadă sfântă, credincioșii sunt îndemnați să adopte un anumit set de practici pentru a-și curăța sufletul și trupul.

Postul și rugăciunea au ca scop pregătirea sufletului și trupului pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Această pregătire găsește finalitatea în Taina Sfintei Spovedanii, în care credinciosul recunoaște și mărturisește păcatele sale cu inimă smerită, căutând iertarea divină.

Este momentul în care omul se retrage în intimitatea camerei sale pentru a-și examina conștiința și apoi a se spovedi, primind dezlegare și leac pentru greșelile sale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Aş dori să vă pun la inimă un cuvânt al Mitropolitului Antonie de Suroj, spre a ne da seama cum să ne raportăm la această Săptămână. El mărturisea: „Să păşim în Săptămâna Pătimirilor cu nădejdea şi încrederea că ne îndreptăm spre Paşti, la trecerea de la cele vremelnice la cele veşnice, de la moarte la viaţă, de la înfrângerea noastră la biruinţa Domnului.

Să păşim în zilele Pătimirii cu cutremur, amintindu ne cât de mult ne-a iubit. Domnul şi cu ce preţ ne dă viaţă, iar astăzi să intrăm cu nădejdea, cu lumina şi cu bucuria Învierii care se apropie”. Se cuvine ca această Săptămână s-o petrecem într-o o tristeţe de bucurie. Paradoxal, nu? Cum vine acest lucru Iată cum: să ne întristăm pentru Patimile lui Hristos şi pentru păcatele noastre dar să ne bucurăm că El ne-a adus mântuirea prin Sângele şi Jertfa Lui”, ne îndeamnă preotul Florin Munteanu, de la Biserica Sfintei Treimi din Craiova.

Preotul Florin Munteanu a detaliat pe larg și pe înțelesul tuturor cât de importantă este această sărbătoare pentru creştini şi care este originea sa.

„Prin post omul se apropie de Dumnezeu, căci uşurându-se de hrana îndestulătoare se apropie de Hristos-Dumnezeu. Mântuitorul a postit 40 de zile şi 40 de nopţi şi cu toate acestea, la finalul lor, a fost ispitit de diavolul de 3 ori. Oare noi ce putem înţelege de aici? La fel, Moise a postit tot 40 de zile când a primit Tablele Legii, Ilie a postit tot 40 de zile spre a-L vedea pe Domnul în Muntele Horeb. Zilele de post ne apropie de Dumnezeu şi ne facilitează comunicarea cu El.

În toate aceste situaţii atât Hristos, cât şi Sfinţii Prooroci Moise şi Ilie au unit postul cu rugăciunea. Acestea sunt cele două aripi prin care creştinul zboară spre cer şi nu poate exista una fără cealaltă. Postul trebuie unit cu rugăciunea, cu cât mai multă rugăciune, că doar doar, de la cantitate s-o ajunge cândva şi la calitate.

Postul şi rugăciunea îşi găsesc finalitatea în Taina Sfintei Spovedanii prin care omul se smereşte, recunoscându-şi păcatele şi greşelile făcute. Cu inima înfrântă şi smerită astealta iertarea de la Dumnezeu. Atunci se cuvine să se retragă în intimitatea camerei sale şi să-şi facă un examen de conştiinţă iar apoi să păşească spre Spovedanie spre a-şi mărturisi păcate şi a primi dezlegare şi leac sau canon pentru ele.

Cu aceste gânduri îndemnăm ca fiecare să se împace cu Dumnezeu prin Spovedanie şi să se unească cu El prin Taina Sfintei Împărtăşanii, Taină instituită de Domnul Hristos chiar în Săptămâna Sfintelor Sale Patimi, mai exact în Joia Mare. Atunci, la Cina cea de Taină, a luat pâinea şi paharul cu vin şi binecuvântându-le, le-a făcut Trupul şi Sângele Lui. Cu Acestea ne împărtăşim noi spre iertarea păcatelor şi spre viaţa de veci, nu spre judecată sau osândă”, ne-a povestit preotul Florin Munteanu.

Ce ar trebui să știe cei mici despre această sărbătoare?

Mesajul acestei sărbători este relevant atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari, și îi îndeamnă pe oameni să urmeze exemplul de smerenie al lui Hristos. Smerindu-ne, renunțăm la înfumurare și la orgoliul de a ne considera superiori. De fapt, fără Dumnezeu, nu suntem nimic. Dacă oamenii ar înțelege și ar adopta mai mult smerenia lui Hristos, atunci lumea ar fi mai puțin afectată de răutate, durere și suferință. Este un apel la umilință și la recunoașterea că putem fi mai buni și mai iubitori față de ceilalți prin exemplul pe care îl dă Hristos.

„Mesajul acestui Praznic se îndreaptă deopotrivă atât spre cei mici, cât şi spre cei mari, şi vine ca un îndemn care invită omul să urmeze smereniei lui Hristos. Smerindu-ne, alungăm de la noi înfumurarea şi părerea de sine că suntem cineva. De fapt, noi fără Dumnezeu nu suntem nimic. Dacă oamenii s-ar smeri mai mult şi s-ar îmbrăca cu această haină a lui Hristos, atunci n-ar mai fi atâta răutate în lume, atâta durere şi atâta suferinţă.

Păcatul pricinuieşte suferinţă şi durere şi doar prin post, rugăciune, Spovedanie şi Împărtăşanie putem pune capăt acestor biciuiri care zilnic ne lovesc spatele. În acest fel, Îl putem primi pe Hristos în casa noastră, în viaţa noastră şi-n lumea noastră. Ar trebui ca toţi să avem conştiinţa că „nu se poate ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos să fie de dragul nostru pe Cruce, apoi în mormânt, iar noi să ne îmbuibăm de mâncare”. Mâncarea ne-a scos din Rai la început prin nepostire; nemâncarea să ne fie în zilele postului biletul de intrare acolo de unde am căzut odinioară. Prin lemn am căzut (pomul căderii), prin Lemn să ne ridicăm (lemnul Crucii) spre a primi cu toţii Învierea lui Hristos în vieţile şi sufletele noastre”, a încheiat preotul.

Politica