duminică, aprilie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primarul din Daneţi scapă, deocamdată, de un dosar

Primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, judecat în două dosare pentru abuz în serviciu, răsuflă ușurat. Pentru a doua oară Judecătoria Craiova a dispus restituirea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova a rechizitoriului prin care a fost trimis în judecată, împreună cu contabilul  şi fostul director al  Şcolii Profesionale din Daneţi, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Instanţa a luat decizia, miercuri, 24 februarie a.c.. Cât privește dosarul în care primarul îl are ca partener pe fratele lui Bercea Mondial, următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 4 martie a.c.

La termenul de miercuri, 24 februarie a.c., magistraţii Judecătoriei Craiova au dispus restituirea la Parchet a rechizitoriului prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Ionel Goagă, fostul director al Şcolii Profesionale Daneţi, Gheorghe Tănăsescu, contabil la aceeaşi unitate şcolară, primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, şi Marius Vasile Savu, administrator al firmei Sabalux Mob din Craiova, acuzaţi de delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice:  „Restituie Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova cauza privind pe inculpaţii Spiridon Constantin, Goagă Ionel, Tănăsescu Gheorghe şi Savu Marius Vasile trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 13238/P/2013. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului, din care onorariile apărătorilor din oficiu în sumă de câte 260 lei (apărători desemnaţi pentru inculpaţii Goagă Ionel şi Savu Marius) vor fi avansate din fondurile Ministerului de Justiţie. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicarea încheierii potrivit art. 347 C.p.p. Pronunţată în cameră de consiliu, azi, 24.02.2016”, se arată în încheierea de şedinţă a Judecătoriei Craiova. Culmea este că instanţa ia această decizie pentru a doua oară în acest caz. Cei patru inculpaţi au fost trimiși în judecată în noiembrie 2014, pentru abuz în serviciu în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals și uz de fals cu privire la efectuarea unor achiziţii de bunuri şi lucrări sau abuzul în serviciu contra intereselor publice. Pe 19 martie 2015 însă, Judecătoria Craiova a hotărât să restituie procurorilor rechizitoriul prin care au fost trimiși în judecată inculpaţii, iar pe 29 mai 2015, după ce au remediat problemele din rechizitoriu, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus, din nou, trimiterea în judecată a celor patru persoane.

Reamintim că poliţiştii Serviciului de Investigarea Fraudelor şi procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut că Ionel Goagă, de 47 de ani, din comuna Daneţi, Dolj, fost director al Şcolii Profesionale Daneţi, şi Gheorghe Tănăsescu, de 62 ani, tot din comuna Daneţi, contabil la aceeaşi unitate şcolară, în perioada decembrie 2009 – aprilie 2011, prin intermediul lui Constantin Spiridon, primarul comunei, prin procedura de achiziţie directă de bunuri şi servicii, au achiziţionat de la firma Sabalux Mob din Craiova bunuri la preţuri supraevaluate şi care nu au fost recepţionate în totalitate şi au acceptat la plată facturi emise fictiv pentru lucrări de reparaţii sau amenajări interioare care nu s-au efectuat în realitate. Societatea, Sabalux Mob, reprezentată de Marius Vasile Savu, a emis facturi în valoare totală de 173.399 lei, din care Şcoala Profesională Daneţi a achitat suma de 153.849 lei, iar expertiza contabilă efectuată în cauză a stabilit un prejudiciu creat unităţii de învăţământ în valoare de 120.637 lei. În plus, în perioada iunie 2009 – iunie 2012, Şcoala Profesională Daneţi, reprezentată de Ionel Goagă, în calitate de director, şi de Gheorghe Tănăsescu, în calitate de contabil, a achiziţionat de la nouă agenţi economici mai multe bunuri şi produse în valoare totală 122.970,30 lei, piese de mobilier, laptopuri, aparatură electrocasnică şi alte dispozitive electrice precum şi unelte grădinărit, care au fost însuşite în interes personal de cei doi, după cum au anunţat anchetatorii. În urma percheziţiilor făcute la cei doi suspecţi acasă, au fost ridicate un televizor LCD, un sistem audio, un filtru de cafea, bormașini, polizoare și ferăstraie electrice, o mașină de tuns iarba, un generator curent, un motocultor, dar și mai multe unelte de grădinărit și o… chitară, bunuri care ar fi fost cumpărate din banii școlii. Bunurile recuperate de poliţiști din gospodăriile lui Goagă și Tănăsescu au fost evaluate la aproximativ 100.000 de lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Acesta este al doilea dosar penal în care primarul comunei Daneţi, Constantin Spiridon, este judecat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, tot la Judecătoria Craiova. „Parteneri” în cealaltă cauză îi sunt contabila Primăriei Daneţi, Elena Biţu, fratele lui Bercea Mondial, Vasile Anghel şi acelaşi administrator al firmei Sabalux Mob, Marius Vasile Savu. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut că, „în perioada aprilie 2007 – septembrie 2011, primarul comunei Daneţi, inculpatul SPIRIDON CONSTANTIN, prin procedura de achiziţii directe de produse şi servicii, a acceptat la plată facturi pentru produse şi servicii care nu au fost recepţionate în totalitate şi a căror valoare a fost supraevaluată, preţurile acestora depăşind cu mult preţurile existente pe piaţă la momentul efectuării achiziţiilor, plătind din bugetul local suma totală de 452.959 lei, din care suma totală de 361.627 lei a fost achitată în mod nejustificat pentru operaţiuni nelegale, ineficiente şi neeconomicoase”.

Acest dosar este în curs de judecare, următorul termen fiind stabilit pentru 4 martie a.c.

 

 

 

Politica