marți, mai 14, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ședință fără președinte și fără un vice la CJ Dolj

Consilierii județeni s-au întrunit, joi, în ședința ordinară pe luna în curs. În lipsa președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, și a vicepreședintelui Cristinel Iovan, forțat de PSD să demisioneze, ședința a fost prezidată de vicepreședintele Alina Tănăsescu.

În locul lui Cristinel Iovan, a ocupat un fotoliu în Consiliul Județean Radu Chifu, fost penelist, mutat la PSD pe OUG 55.

Intrarea lui în CJ nu a fost fără scandal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Inițial a fost pe lista PNL (n.r. lista de candidaturi pentru consiliul județean în 2012), dar dânsul a uzitat de prevederile ordonanței 55 și a trecut de la Partidul Național Liberal la Partidul Social Democrat, al cărui membru este în prezent”, a declarat secretarul județului, Gheorghe Barbărasă

Liberalii din Consiliul Județean au reproșat că nu au primit în termen legal o informare privind noua aparteneță politică a consilierilor județeni și a supleanților.

„Am un document, din 29.10.2014, emis de Prefectură, după ordonanța 55, în termenul prevăzut de 10 zile, în care informează PNL că domnul Chifu apare pe listele PNL. Motiv pentru care vă rog să ne lămuriți care este de fapt realitatea”, a declarat Marian Irinei, consilier județean (PNL).

Gheorghe Barbărasă a replicat: „Probabil, și voi verifica, e posibil să se fi strecurat o eroare și acea listă să nu fie completă. Dar, atenție, acest lucru este minor, este o chestiune absolut administrativă”.

„Domnule secretar, de ce ne grăbim? Haideți să amânăm acest punct, nu cred că este o problemă să îl validăm în ședința următoare, până dumneavoastră veniți cu lămuriri suplimentare să vedem unde s-a strecurat acea greșală. Nu vreau să ne expuneți la un vot în care dumneavoastră recunoașteți aici că s-a strecurat o greșeală”, a continuat Irinei.

Barbărasă, plastic în exprimare, i-a răspuns consilierului județean:

Domne e banda (n.r. înregistrarea audio) aici n-am recunoscut domne nimic, că nu am ce să recunosc. Am spus că „poate” s-a strecurat o greșeală. Această potențială greșeală nu afectează fondul problemei, fondul problemei este în cele două documente: al consilierului și al partidului. Ce să ne învârtim după coada pisicii?

Irinei ar mai fi continuat și ar fi vrut lămuriri și de la prefectul de Dolj și el prezent la ședință, dar nu a mai fost lăsat de vicepreședintele CJ Dolj, Alina Tănăsescu (PSD): „Domnul Irinei mă puneți în situația de a vă taia microfonul, vă rog frumos…Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva într-o ședință de Consiliu Județean”.

Prefectul Sorin Răducan a intervenit totuși: „Refuz să cred că este de la Instituția Prefectului (n.r. documentul privind apartenența politică a lui Chifu). Dar aveți dreptul, după această ședință, să faceți o informare, o sesizare la Instituția Prefectului, știți bine că sunt echidistant și nu am niciun partipri cu niciun partid sau niciun consilier de aici și vă vom răspunde. Eu vă spun că, însă, acel tabel a venit de la Consiliul Județean”.

Într-adevăr, tabelul discordiei a fost transmis de Consiliul Județean, cu ștampila Prefecturii.

În cele din urmă, Radu Chifu a primit votul consilierilor și a depus jurământul de învestire în funcție.

 

Alți bani pentru Catedrala din Craiovița Nouă

Tot joi, consilierii județeni au aprobat alocarea unei noi finanțări pentru construcția Catedralei din Craiovița Nouă. Inițial suma trebuia să fie de 400.000 lei. Atât ceruse Mitropolia. Va primi însă doar 250.000 lei.

„Am hotărât în Comisie să dăm 250.000 lei. Propunerea îmi aparține. Am cerut acest lucru pentru că, anul trecut, vă reamintesc, s-au dat 300.000 lei. Am înțeles că se vrea ca noi, Consiliul Județean, ca instituție să fim alături de Consiliul Local Municipal Craiova și de Mitropolie ctitori ai acestei construcții. Nu avem nimic împotrivă, ba din contră, s-a votat această construcție și o vom susține în continuare. Dar, dacă suntem ctitori, o rog, în mod oficial pe doamna directoare Avrămoiu să încerce să ne informeze câtă pondere vom avea și cât am avut până la acest moment cu privire la această construcție și, eventual, care este costul total, dacă responsabilii Mitropoliei sunt drăguți să ne pună la dispoziție datele. Eu sper să fie și dumnealor transparenți”, a declarat consilierul județean (PNL), Alexandru Brezniceanu.

Colegul său, Cosmin Călin, a afirmat că ar fi bine ca Mitropolia să spună și pe ce cheltuie banii primiți de la Consiliul Județean.

În 2007, Consiliul Județean Dolj a încheiat un protocol de cooperare cu Mitropolia Olteniei pentru realizarea proiectului ”Catedrala Ortodoxă Sfântul Ioan Botezătorul – Craiovița Nouă”. De atunci, din bugetul județului, anual este alocată o sumă de bani pentru acest proiect care nu a mai fost finalizat nici până astăzi.

 

Consilierii județeni s-au asociat cu Partida Romilor

Pe de altă parte, consilierii județeni au aprobat, la finalul ședinței, de joi, o asociere cu Partida Romilor. Acesta, în ciuda faptului că liderii organizației sunt cercetați penal pentru furt de bani europeni.

Practic, consilierii județeni au aprobat cooperarea Consiliului Județean Dolj cu Partida Romilor Pro-Europa, Sucursala Dolj pentru aplicarea măsurilor prevăzute în "Planul de Acțiune 2015-2025”. În hotărârea Consiliului Județean, votată de „aleșii” doljenilor, se arată: “Activitățile concrete ce decurg din planul prevăzut la art.1 vor fi identificate de parteneri, cuprinzând conținut, loc, timp, contribuții financiare etc., și vor fi supuse aprobării consiliului județean”.

Cu toate acestea, vicepreședintele CJ Dolj, Alina Tănăsescu susține că este vorba de un viitor potențial sprijin pentru proiectele romilor și că “nu implică cu nimic bugetul județului Dolj, decât îi ajută să obțină puncte atunci când depun proiecte europene”.

 

 

 

 

 

Politica