duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Procesul evazioniştilor de la “Zahărul Corabia”, ţinut pe loc de audierile martorilor

Procesul celor 18 persoane din judeţele Dolj şi Olt, mare parte administratori de societăţi comerciale, trimise în judecată de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova în aprilie 2013, într-un dosar vizând o evaziune fiscală de aproximativ 4,5 milioane de euro, mai are puţin şi împlineşte trei ani pe rolul Tribunalului Dolj. La ultimul termen, marţi, 26 ianuarie a.c., judecătorii craioveni au amânat cauza pentru data de 9 februarie a.c. când au fost citaţi alţi martori care trebuie audiaţi. Inculpaţii sunt acuzaţi că au înfiinţat 24 de societăţi comerciale prin intermediul cărora au derulat activităţi comerciale ilicite, folosindu-se de faptul că pentru achiziţiile intracomunitare sunt scutite de plata TVA. Între cei trimişi în judecată se află şi directorul executiv al SC Zahărul Corabia SA, Rabie Abdalla, una din societăţile prin care s-au derulat activităţi comerciale ilicite.

La aproape trei ani de când dosarul a ajuns în instanţă, magistraţii Tribunalului Dolj au amânat din nou soluţionarea procesului evazioniştilor de la SC Zahărul Corabia. Mai sunt martori de audiat, unii dintre ei greu de găsit, astfel că judecătorii au emis mandate de aducere pe numele acestora. Astfel, la termenul de marţi, 26 ianuarie a.c., instanţa a decis să amâne cauza pentru 9 februarie, dată la care cinci martori au fost citaţi pentru audiere, iar una dintre firmele implicate în activităţile derulate de inculpaţi trebuie să mai trimită o serie de documente: 
„Amână judecarea cauzei pentru când se vor cita martorii Dumitraşcu Sorin Gabriel şi Călinescu Liviu Marius inclusiv cu mandat de aducere şi proces-verbal de căutare şi vor fi citaţi martorii Şdeorna Cătălina, Bărbulescu Dumitru şi Stanciu Petre pentru următorul termen de judecată în vederea audierii lor. Dispune repetarea adresei către SC AVIS FRESH COM SRL şi SC AVIS 3000 SA în vederea comunicării relaţiilor solicitate”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj.
Reamintim că gruparea a fost destructurată în urmă cu mai bine de trei ani, pe 5 noiembrie 2012, când poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, au descins la 10 locaţii – locuinţe şi sedii de societăţi comerciale – majoritatea din Craiova şi comunele limitrofe, dar şi din Corabia şi Caracal, judeţul Olt, Ilfov şi Bucureşti, aparţinând suspecţilor. Aceştia erau acuzaţi că au obţinut beneficii financiare substanţiale, utilizând 24 de societăţi comerciale înfiinţate special pentru derularea de activităţi comerciale ilegale cu zahăr şi ulei. Astfel, potrivit anchetatorilor, suspecţii au înfiinţat, în Bulgaria şi Ungaria, societăţi comerciale în numele cărora erau efectuate achiziţii intracomunitare de mărfuri din România, scutite de plata TVA.
În realitate, prin utilizarea de documente false, mărfurile erau comercializate pe teritoriul României, fără plata taxelor şi impozitelor aferente, prin intermediul altor societăţi comerciale, controlate tot de membrii grupării. După cum au mai comunicat anchetatorii, cu titlu de exemplu, prin intermediul uneia dintre aceste societăţi, respectiv SC Zahărul Corabia SA, a fost creat un prejudiciu de peste 6.300.000 lei, prin înregistrarea fictivă a aproximativ 10.000 tone de zahăr, ca fiind livrare intracomunitară, lucru ce nu corespundea realităţii. Pe 6 noiembrie 2012, nu mai puţin de 14 persoane au fost reţinute în acest dosar: Andrei Dumitru, Felician Popa, Ana Popa, Costinel Carşin, Ion Laurenţiu Chiriac, Costinel Moandă, Gabriela Duinea, Silviu Moandă, Ion Marius Voiculescu, Daniela Popescu, Alexandru Adelin Maria, Dumitru Cristian Udrescu, Rabie Abdalla (director executiv al SC Zahărul Corabia SA) şi Henri Saouma. Toţi cei 14 au fost arestaţi preventiv la momentul respectiv, însă, ulterior, o parte dintre ei au fost eliberaţi. 
Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au finalizat cercetările în cauză şi au întocmit rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 14 inculpaţi, dar şi a altora care nu au fost reţinuţi la momentul destructurării grupării, sub acuzaţia de evaziune fiscală. Dosarul a fost înregistrat pe 30 aprilie 2013, pe rolul Tribunalului Dolj, gruparea fiind acuzată de un prejudiciu total, cauzat prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente bugetului de stat, estimat la 4,5 milioane de euro.

 

spot_img
spot_img

Politica