luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Grupul 7 Turceni, pornit la solicitarea expresă a Dispeceratului Energetic Naţional

Garda de mediu Gorj a demarat controlul la Sucursala Electrocentrale Turceni din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), control efectuat în urma unei sesizări a Greenpeace, care susţine că grupul 7 a fost pus în funcţiune nelegal. 

Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că, din primele estimări ale controlului s-a stabilit că grupul nr. 7 al unităţii energetice a fost pornit la solicitarea expresă a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN) ca urmare a temperaturilor scăzute înregistrate în ultima perioadă.
"Din primele estimări care au rezultat în urma controlului făcut ieri (n.r. – marţi) la Turceni, într-adevăr grupul 7 a fost pornit, el face obiectul unei proceduri de revizuire a autorizaţiei de mediu şi a fost pornit din solicitarea expresă a Dispeceratului Energetic Naţional, în această perioadă cu temperaturi foarte scăzute fiind o criză energetică mare în ţară. Şi din dispoziţia acestui organism s-au pus în funcţiune toate grupurile care au fost de rezervă sau abandonate. Acest lucru este stabilit şi prin Hotărârea de Guvern 1.019/2015 pentru asigurarea pe timp de iarnă a energiei. Mai mult, luăm toate documentele de la Complexul Oltenia şi când vom avea nişte concluzii finale, le vom transmite. În luna decembrie s-au făcut nişte probe tehnologice la grupul respectiv, moment în care au şi solicitat revizuirea autorizaţiei integrate. Procedura durează o perioadă. Grupul funcţionează în prezent pe considerentele de a nu periclita Sistemul Energetic Naţional. Dacă vom constata că nu au fost respectate anumite condiţii din autorizaţia de mediu vom aplica sancţiunile prevăzute de lege", a declarat Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.
Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) a precizat, marţi, pentru Agerpres, că a decis punerea în funcţiune a grupului 7 al Termocentralei Turceni în urma unei solicitări a Dispeceratului Energetic Naţional (DEN), prin hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului.
"Grupul a fost pus în funcţiune la solicitarea DEN, prin Hotărâre de Guvern, pentru trecerea perioadei de vârf de iarnă, respectiv pentru asigurarea funcţionării în condiţii de siguranţă şi stabilitate a sistemului în situaţii critice sau la indisponibilizarea altor unităţi de producţie a energiei electrice. Respectivul grup şi-a epuizat orele de funcţionare. Conform Deciziei etapei de încadrare nr.142/27.06.2014 emisă de APM Gorj pentru proiectul 'Modernizare instalaţii de desprăfuire gaze de ardere — ESP la grupul energetic nr. 7 în vederea reducerii emisiilor de praf la coş sub 50 mg/Nmc. Racordare canale de gaze de ardere de la grupul energetic nr. 7 la instalaţia de desulfurare – FGD de la grupul energetic nr. 6', este precizat faptul că "la punerea în funcţiune a instalaţiilor modernizate se va solicita revizuirea Autorizaţiei integrate de mediu, acest lucru fiind solicitat de către conducerea SE Turceni la finalizarea lucrărilor, respectiv înainte de punerea blocului în funcţiune. De menţionat este faptul că grupul energetic nr 7 nu a fost niciodată redenumit", a declarat, pentru sursa citată purtătorul de cuvânt al CE Oltenia, Elena Zamfir.
Greenpeace România susţine că CEO a repus în funcţiune un grup energetic din cadrul termocentralei Turceni, deşi acesta nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare conform legislaţiei privind emisiile industriale. 
 

 

Politica