marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cardiologia de la Filantropia a fost reabilitată

Clinica de Cardiologie din cadrul Spitalului Municipal Filantropia Craiova a fost reabilitată complet. Reabilitarea a început pe 15 septembrie, iar luni a fost făcută inaugurarea de către primarul oraşului şi de către reprezentanţii unităţii spitaliceşti. 

Renovarea secţiei a costat aproape 500.000 de lei şi a inclus atât reabilitarea clădirii cât şi înlocuirea echipamentelor medicale cu altele noi, a fost schimbat în totalitate mobilierul, dar au fost efectuate şi investiţii necesare în saloane.

„Inaugurăm Secţia de Cardiologie a Spitalului nr.2 Filantropia, ea nu se va mai muta de aici în noul Spital Municipal şi atunci era nevoie să facem aceste investiţii. Pentru Spitalul Municipal am început deja partea de proiectare şi am discutat cu constructorul care face în acelaşi timp şi proiectarea şi construcţia că undeva până în luna iulie întreg spitalul va fi finalizat pe partea de exterior urmând să intre la interioare şi la dotări până în luna noiembrie a anului viitor exact cum am estimat. Această secţie de Cardiologie este renovată acum, renovarea clinicii a costat 278.057 lei, renovarea acoperişului 103.084 lei, s-au făcut achiziţii de aparatură medicală, ecograf-62.000, electrodiograf-9.300 lei, mobilier, paturi-35 noi-14.880, noptiere-4.166, canapele-1.116 lei, saltele-8.451 lei, lenjerii-3.140 lei, alte obiecte; sistem semnalizare-avertizare 3.500 lei, jaluzele-4.915 lei, frigidere-919 lei, total 494.228 lei a costat această secţie ca să fie complet renovată”, a declarat primarul oraşului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Am avut momente în care ne-a plouat în saloane, ne-a căzut tencuiala peste pacienţi”

Medicul-şef al Clinicii de Cardiologie a declarat că de 30 de ani de când lucrează în spital nu mai fuseseră efectuate lucrări de reparaţii majore. Tavanul a picat chiar şi pe pacienţi, iar condiţiile erau jalnice.
„Lucrez în acest spital din 1983, sunt 30 de ani, timp în care, în cardiologie şi în tot spitalul, nu s-au făcut decât mici renovări, mici corecturi, dar niciodată nu s-a făcut astfel de reparaţie completă, capitală a unei clădiri. Noi am fost nu numai beneficiarii unei reparaţii ci şi a schimbării complete a dotării cardiologie. Nouă ni s-a spus, astăzi vă mutaţi, goliţi toată cardiologia dar a fost golită complet, au rămas decât pernele. Totul a fost dat la casat, de la lenjerie la aparatură, tot ce vreţi astfel încât totul este acum nou, aparatura, grupurile sanitare, se spunea nu venim la Spitalul nr. 2 pentru că nu pot fi folosite grupurile sanitare, acum este ca la noi acasă, dacă vreţi. Problema va fi să întreţinem, să ducem o muncă de educaţie dacă vreţi, pentru pacienţi, să se comporte în cardiologie ca acasă, să fie totul manevrat cu grijă şi să fie respectate normele noastre interioare de regulament, de conduită în spital. Vreau să apreciez faptul că actuala conducere împreună cu doamna primar au fost cei care au trecut peste eternul „nu se poate”. Întotdeauna când încercam să facem ceva, primul cuvânt era nu se poate şi motivele începeau să fie înşirate. Acum s-a putut, inclusiv reparaţia tavanelor şi a acoperişului, aici am avut momente în care ne-a plouat în saloane, ne-a căzut tencuiala peste pacienţi, sunt lucruri de bucătărie internă pe care poate nu ar fi trebuit să vi le dezvălui, dar au fost reparate până în acest moment, este poate una dintre cele mai moderne secţii de clinică medicală din oraş. Nu ştiu cum sunt toate celelalte, doar clinica de obstretică-ginecologie care este în standarde, noi în acest moment cred că suntem peste standarde. În afară de curăţenia exemplară pe care o menţinem, avem şi aparatură de ultimă oră, care este la nivelul unui Spital Municipal, avem test de efort care se poate face la bicicletă, electrocardiografe, tensiometre noi şi de calitate şi bineînţeles ceea ce ne-am dorit de mult este ecograful, pe care ni l-am dorit de 30 de ani. Este electrocardiograf cu doppler color aşa cum sunt dotate toate celelalte cardiologii din orice oraş din ţară”, a declarat dr.Doina Cârstea- medic-şef, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.
Secţia de cardiologie are 35 de paturi, iar rulajul pe vechea cardiologie nerenovată era de 100 de pacienţi pe lună, iar numărul de pacienţi trataţi în secţia respectivă ajungea pe an la aproximativ 1.300. Reprezentanţii Clinicii de Cardiologie sunt convinşi că de acum înainte, oamenii se vor adresa cu încredere când vor avea nevoie de servicii medicale.
„Rulajul pe vechea cardiologie era de 100 de pacienţi pe lună aşa încât noi îngrijim în jur de 1.200-1.300 pacienţi pe an. Nu sunt bolnavi acut, în general, pentru că medicina ne obligă la nişte trepte de spital, adică nu am voie să monitorizez sau să internez un pacient cu infarct acut, sunt oligată pe programul naţional să-l trimit la Judeţean şi de acolo să fie trimis mai departe pentru procedurile noi de vascularizaţie, de pus de stand by, nici la nivelul Craiovei nu se poate face, dar pacienţii sunt gravi pentru că sunt bolnavii cronic, care de multe ori reuşim să-i echilibrăm pentru că vin la noi acutizaţi, la cardiologie nu spui că te-am vindecat, doar îi stabilizăm”, a mai adăugat dr. Doina Cârstea-medic-şef, Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.
„Nu suntem gata, la final de an, cu toate spitalele”

Primarul oraşului a mai declarat cu ocazia inaugurării după reabilitare a Clinicii de Cardiologie că nu va putea onora toate promisiunile în legătură cu spitalele din oraş până la încheierea anului 2015.

„Nu suntem gata, la final de an, cu toate spitalele aşa cum am promis, Spitalul Neuropsihiatrie nr.4 este complet renovat aşa cum aţi văzut, aici (n.r.-Spitalul Filantropia) mai sunt însă câteva secţii care trebuiesc mutate la Spitalul Municipal, de aceea nu am intervenit pe ele şi ceea ce ne aşteptăm să terminăm până la finalul anului şi anume întreg Spitalul de Boli Infecţioase, din păcate nu am putut să-l finalizăm din cauza licitaţiilor. Nu ne-am aşteptat, de trei ori am scos la licitaţie cele două etaje şi de trei ori nu am putut să semnăm un contract pentru că ori nu se prezenta nimeni, ori a venit o singură firmă care nu îndeplinea toate condiţiile necesare din caietul de sarcini, din aceste motive nu am putut să îndeplinim promisiunea de a avea şi Spitalul nr.3 finalizat până la sfârşitul acestui an. Partea bună este că nu am luat banii de la Spitalul nr.3 care erau pentru renovarea celor două etaje, i-am investit tot în Spitalul nr.3, le-am dat posibilitatea să cumpere la schimb aparatură şi alte lucruri de care mai aveau nevoie”, a spus primarul.

 

Politica