miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

“Uniţi, mai puternici împotriva drogurilor”. Ziua Fără Tutun, în Dolj şi Olt

Asociaţia Alianţa Internaţională Antidrog (AIA) – Secţiunea Regională Sud-Vest (SV) Oltenia organizează, în cooperare cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consilere Antidrog judeţul Olt, Inspectoratul Școlar al judeţului Olt, Centrul de Formare  şi Perfecţionare a Poliţiştilor ,,Nicolae Golescu” Slatina, judeţul Olt, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Olt, Direcţia de Sănătate Publică judeţul Olt, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Craiova, o serie de activităţi, la Slatina, cu ocazia Zilei Naţionale Fără Tutun.

Activităţile se desfăşoară sub două sloganuri: „Uniţi, mai puternici împotriva drogurilor” şi „DA vieţii, Nu drogurilor”.

Acţiuni informativ-educative cu privire la consumul de droguri au loc la Colegiul Tehnic Metalurgic, Colegiul Naţional Vocaţional ,,Nicolae Titulescu”, Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu”, dar şi în Piaţa Prefecturi din Slatina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La prânz, are loc Marşul Antidrog pe traseul Colegiul Naţional ,,Ion Minulescu” Slatina – str. Basarabilor – str Alexandru Ioan Cuza – Piaţa Prefecturi judeţul Olt –retur. La acesta participă elevi care nu sunt angrenaţi în activităţi şcolare.

De la ora 13, în sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Ion Minulescu” se desfăşoară concursul cu premii „Cine ştie antidrog câştigă”.

„Cu această ocazie vor fi prezentate aspecte referitoare la efectele nocive ale fumatului asupra organismului şi modul de sancţionare a fumatului în locuri nepermise. Totodată vor fi prezentate şi prevederi legale referitoare la prevenirea violenţei în şcoli precum şi adoptarea unor reguli de comportament civic adecvat   în diverse situaţii şi modalităţi de respingere a ofertei de droguri. Vor fi prezentate filmuleţe şi aplicaţii Power Point sugestive. Să vă meargă bine în viaţă!”, a transmis Constantin Chirea, preşedinte AIA SV Oltenia

 

Ziua Naţională fără Tutun este marcată, în fiecare an, în a treia joi din noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor.

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, foloseşte acest prilej pentru a derula, la nivel naţional, activităţi de informare-sensibilizare-conştientizare în mediul şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

Totodată, având ca temă 'Ajută-mă să cresc!', Ziua Naţională fără Tutun oferă Agenţiei Naţionale Antidrog cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară — aşa numitul 'fumat pasiv'—, alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare în planul sănătăţii ale fumatului secundar, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor de nefumători este cel mai bun mijloc pentru a îşi convinge copiii să nu fumeze.

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumatului pasiv. Se estimează că, până în anul 2020, numărul deceselor ar putea creşte la 7,5 milioane pe an, fumatul determinând 10% din totalul deceselor.

Efectele negative ale fumatului nu se limitează la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor aflaţi în proximitatea sa. Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice. Numeroase studii arată că fumatul pasiv este o cauză a bolilor cardiace şi a cancerului pulmonar la adulţii expuşi. În Europa, bolile legate de fumat fac anual 650.000 victime; dintre acestea, 80.000 de decese sunt urmare a fumatului pasiv.

Ziua Naţională fără Tutun, în judeţul Dolj

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, prin specialiştii săi, în parteneriat cu ISJ Dolj şi Asociaţia Europrotector România, a iniţiat marcarea Zilei Naţionale fără Tutun încă de luni, 16 noiembrie, prin desfăşurarea unor activităţi de informare şi sensibilizare a adolescenţilor, tinerilor şi adulţilor din oraşele Dăbuleni şi Filiaşi, cu privire la efectele consumului de tutun asupra sănătăţii fizice, dar şi în plan social. Astfel, luni, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din oraşul Dăbuleni, au avut loc trei activităţi la care au participat 78 de elevi, iar marţi, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din oraşul Filiaşi s-a desfăşurat o activitate la care au participat 14 elevi.

CPECA Dolj continuă aceste activităţi astăzi, de Ziua Naţională fără Tutun, în Craiova la Şcoala Gimnazială „Sf. Gheorghe” din Craiova, la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate dar și la Liceul Matei Basarab. Elevi de la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi” vor prezenta o alternativă la consumul de tutun, respectiv o activitate sportivă.

 

 

 

 

 

Politica