duminică, mai 12, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

UPDATE: Jurnalista teroristă, arestată în Dolj, nu este extrădată

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins astăzi cererea de extrădare a lui Denis Bilgin. Ba mai mult, instanţa a decis eliberarea "jurnalistei teroriste". Decizia nu este insa definitiva.

"Constată că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru extrădare. Respinge cererea de extrădare formulată de autorităţile judiciare din Republica Turcia – Procuratura Generală Republicană Tunceli, privind persoana extrădabilă Bilgin Denise (Zulfyie), cetăţean belgian, de naţionalitate turcă. Revocă masura arestării provizorii dispusă prin încheierea din data de 14.09.2015 şi dispune punerea în libertate a persoanei extrădabile. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului din care 420 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu, se vor vira din fondurile Ministerului Justiţiei, alocate în acest scop, Curţii de Apel Craiova. Dispune plata traducătorului Budeancă Adriana Mihaela, în sumă de 555,6 lei din fondurile Ministerului Justiţiei, alocate în acest scop, Curţii de apel Craiova. Cu drept de contestaţie. Pronunţată în şedinţa publică, azi, 07.10.2015," se arată în solutia data de instanta.

 


De miercuri seara, presa centrală a început să vuiască despre faptul că o jurnalistă de origine turcă, suspectată de terorism, a fost prinsă în Bucureşti. Tot presa centrală anunţa că turcoaica urma să fie extrădată de Curtea de Apel Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Informaţia vehiculată a fost adevărată doar parţial.

În fapt, Bilgin Zulfyie, alias Denise, de 37 de ani, reporter în Belgia pentru postul Sterk TV, a fost prinsă la Calafat, în urmă cu două săptămâni, mai exact, pe 14 septembrie.

Aceasta a fost preluată de poliţiştii de frontieră de la PTF Calafat, de la omologii bulgari. Denise ieşise din România şi prezentase la control documente eliberate de autorităţile belgiene. Bulgarii au avut suspiciuni şi au trimis-o înapoi la poliţiştii de frontieră doljeni. În urma unor verificări amănunţite s-a stabilit că turcoaica era dată în urmărire de Interpol, fiind suspectă de comiterea unor atentate în Turcia.

Ea a fost arestată preventiv pentru 30 de zile.

„Dispune arestarea provizorie, în vederea extrădării, a persoanei extrădabile BILGIN ZULFIYE ALIAS DENISE pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15 septembrie 2015 până la data de 14 octombrie 2015, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare în ceea ce priveşte măsura arestării provizorii. Termen la 07.10.2015, pentru când se va interveni cu adresă la Ministerul Justiţiei – serviciul cooperare judiciară internaţională în materie penală pentru a comunica cererea de extrădare formulată în scris de către statul solicitant împreună cu informaţiile prevăzute de art. 36 alin. 2 din Legea nr. 302/2004, respectiv art. 20 pct. 1 din Convenţia de asistenţă juridică în materie civilă şi penală între Republica Socialistă România şi Republica Turcia, ratificată prin Decretul nr. 347/1970”, se arată în decizia Curţii de Apel Craiova din data de 14 septembrie.

Pe 7 octombrie, instanţa ar urma să decidă extrădarea suspectei de terorism.

 

 

 

 

Politica